Πολιτική

Με όρους εθνικών εκλογών η εκστρατεία της κυβέρνησης

Με όρους εθνικών εκλογών η εκστρατεία της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΒΑΡΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο στρατηγικός σχεδιασμός που το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς επεξεργάζονται, δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από τον σχεδιασμό μιας κάλπης εθνικών εκλογών.

Η ερχόμενη εβδομάδα σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, μια αναμέτρηση, στην οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποδώσει διπλή διάσταση, με ευρωπαϊκή και εθνική σημασία. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο στρατηγικός σχεδιασμός που το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς επεξεργάζονται, δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από τον σχεδιασμό μιας κάλπης εθνικών εκλογών.

Από την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επισκέψεων στην Αττική και όχι μόνο, επισκεπτόμενος όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές για να τις ενημερώσει για το εκλογικό δίλημμα, τις δραστηριότητες της κυβέρνησης και τα σχέδιά της για το άμεσο μέλλον. Παράλληλα, οι 12 υπουργοί που έχουν οριστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας αναμένεται να επικεντρωθούν στις περιοχές που τους έχουν ανατεθεί, είτε μεμονωμένα είτε συνοδευόμενοι από τοπικούς βουλευτές. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει στην Πειραιώς συσκέψεις υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών, τα οποία θα ενημερωθούν αναλυτικά για τη συμμετοχή τους στην προεκλογική εκστρατεία.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι αν το αποτέλεσμα στην κάλπη δεν είναι το επιθυμητό, ναι μεν η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει, αλλά σίγουρα θα κληθεί να λειτουργήσει σε πιο δύσκολες συνθήκες. Αυτός από μόνο του είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να πιάσει τον εκλογικό πήχη που έχει θέσει, δηλαδή το 33,1% των τελευταίων ευρωεκλογών, το 2019. Εάν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του Ιουνίου είναι παρόμοια, η πολιτική κατάσταση θα παραμείνει διαχειρίσιμη, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη δηλωμένη πορεία της για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027.

Τα θέματα της εκλογικής αναμέτρησης που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινούν από τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί και, όπως επισημαίνεται, επιδιώκεται η επιβεβαίωση της στήριξης των πολιτών στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας, η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, η ενίσχυση των εισοδημάτων και η συνέχιση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Το δίλημμα, το οποίο η κυβέρνηση περιγράφει ως “επιστροφή στη στασιμότητα ή συνέχιση των μεταρρυθμίσεων”, ενισχύεται από την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, κάτι το οποίο τελικά θα πρέπει να απαντηθεί από τους πολίτες.

Στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι η συσπείρωση όλων των δυνάμεων που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στις δύο εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου. Το κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι ψηφοφόροι αυτοί να απέχουν από την ψηφοφορία, είτε λόγω χαλαρής ψήφου είτε λόγω της στάσης διαμαρτυρίας τους, και είναι αυτοί οι ψηφοφόροι που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κινητοποίησης το επόμενο διάστημα.

Η “γκρίζα ζώνη” που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις είναι επίσης γύρω στο 10%, η πλειοψηφία των οποίων αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώα και έχει ψηφίσει Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι αυτή η ομάδα είναι η κύρια “δεξαμενή” στην οποία μπορούν να απευθυνθούν, καθώς είναι η μεσαία τάξη που λέει “όχι” στην τοξικότητα και αναζητά την πολιτική παραγωγή εργασίας.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνουν ότι ο στρατηγικός στόχος είναι διττός. Ο ένας είναι η διάλυση των κομμάτων της κεντρικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο άλλος είναι η ευθεία επίθεση στα δεξιά γειτονικά κόμματα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για ακοστολόγητα προγράμματα και υποσχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη και πολιτικές του Νίκου Ανδρουλάκη που δεν συνάδουν με τις διαχρονικές θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη και προσπαθεί να αναδείξει το χάσμα μεταξύ των εναλλακτικών κυβερνητικών προτάσεων των δύο κομμάτων. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας διαρροές από το δεξιό εκλογικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο για “ψευτοπατριώτες” και ενίσχυση των ακραίων φωνών.

Στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση κινείται έχοντας κλείσει ένα σημαντικό ανοιχτό «μέτωπο», που προκάλεσε «ρωγμές» στο εκλογικό της ακροατήριο, αυτό της Εκκλησίας. Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία επικεντρώνονται και στο θέμα της ακρίβειας, που στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ως το μεγαλύτερο ζήτημα για τα νοικοκυριά, που γίνεται ακόμη πιο εμφανές αυτές τις ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments