Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τη δεύτερη θέση, τι;

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τη δεύτερη θέση, τι;

Πηγή Φωτογραφίας: [364198] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Είναι ρεαλιστικός ο στόχος της πρώτης θέσης στις εθνικές εκλογές;

Θολό παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ το τοπίο ως προ το πού τίθεται ο πήχης για τις ευρωεκλογές, όσο η λέξη «ανατροπή» δεν αποκτά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ο στόχος από την ηγεσία ορίζεται γύρω στο 17%, το ποσοστό δηλαδή των εθνικών εκλογών.

Ασχέτως του κατά πόσο ρεαλιστικό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει μία μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία – στην περίπτωση που βρεθεί στη δεύτερη θέση – ένα μέρος του κόμματος εκφράζει την άποψη ότι η πραγματική ανατροπή έρχεται με ποσοστά που θα απειλήσουν εκείνα της ΝΔ και όχι απλώς με τη δεύτερη θέση.

Σε κομματικό επίπεδο, το 17% θεωρείται καλό ποσοστό, δεδομένης της μακράς περιόδου εσωκομματικών διαιρέσεων και εσωστρέφειας. Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, είναι ένα αποτέλεσμα που θα δώσει ώθηση, θα δημιουργήσει ρεύμα ψηφοφόρων και θα ενισχύσει την ψυχολογία του φιλοσυριζαϊκού κοινού, ή των αναποφάσιστων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία.

Έτσι, δημιουργείται μια παρακαταθήκη και μια δυνητική βάση ψηφοφόρων για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ένα ποσοστό που θα κλείσει την ψαλίδα με τη Ν.Δ. θα νομιμοποιήσει αφενός την κίνηση του νέου προέδρου και ταυτόχρονα θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα προσελκύσει νέους ψηφοφόρους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη, που παραχώρησε συνέντευξη στην Αυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζει ότι στόχος του είναι να ανακτήσει την κυβερνητική προοπτική ως εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική δύναμη απέναντι στη ΝΔ.

Από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ικανοποιημένοι από τις δημοσκοπήσεις και έχουμε θέσει ως εκλογικό στόχο για τις ευρωεκλογές την “απόλυτη ήττα”, με ποσοστό μεγαλύτερο από το 17% των τελευταίων εθνικών εκλογών. Και αν πλησιάσουν τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας, θα πρόκειται για μεγάλη ανατροπή. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι πιστεύουν ότι το 17% είναι χαμηλός πήχης και ότι η επίτευξη της δεύτερης θέσης δεν είναι νίκη. Νίκη είναι ένα ποσοστό που κάνει τη Νέα Δημοκρατία να αισθάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “αναπνέει” και δίνει στην κοινή γνώμη την ψυχολογική εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί και πάλι την πρώτη θέση.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη δεύτερη θέση και η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας μειώνεται. Σε δημοσκόπηση της Pro Rata για τον τηλεοπτικό σταθμό Attica, η διαφορά διαμορφώνεται στο 12,5%. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ έρχεται πρώτη με 25,5% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με 13%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11%, Ελληνική Λύση με 8,5%, ΚΚΕ 8%, Ελευθερία 4%, Νέα Αριστερά 3,5% και “Νίκη” 3%. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εκλογικής επιρροής, η ΝΔ από το 28% πήγε στο 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 13,5% στο 16,5%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από το 11,5% στο 14,5%, η Ελληνική Λύση από το 9% στο 11% και το ΚΚΕ από το 8% στο 10%. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούν την επιρροή του κόμματος Ελευθερία στο 3,5-5%, της Νέας Αριστεράς στο 3-4,5% και της Νίκης στο 2,5-4%.

Δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega πριν από λίγες ημέρες έδειξε αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόβλεψη 15,4%, έναντι 15,1% τον Μάρτιο. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 32,3% της πρόβλεψης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέφανο Κατσελάκη να βρίσκονται στο 35% και 9% αντίστοιχα ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής της Marc Θωμάς Γεράκης αναφέρει ότι βλέποντας χρονοσειρές και αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα είναι και μια τάση αύξησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή την έννοια, αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση, θεωρώ εγώ ότι ένας στόχος του 17% είναι ένας εφικτός στόχος. Αν έβαζα έναν αστερίσκο θα ήταν ο εξής: ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που εν αντιθέσει με τα άλλα κόμματα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, έχει πολύ χαμηλό χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας ψηφοφόρων, υπό αυτή την έννοια λοιπόν, επειδή οι νέοι δεν πάνε με την ίδια ευκολία και διάθεση στην κάλπη, όπως οι μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες[…] Απλά λέω ότι το 17% είναι ένας εφικτός στόχος, με την προϋπόθεση ότι όσοι δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Κασσελάκη θα το κάνουν και στην κάλπη, θα προσέλθουν και στην κάλπη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments