Οικονομία

Εφορία: Έσπασε το φράγμα των 5,12 δισ. ο φόρος εισοδήματος – Πάνω από 100.000 εκπρόθεσμες δηλώσεις

Εφορία: Έσπασε το φράγμα των 5,12 δισ. ο φόρος εισοδήματος – Πάνω από 100.000 εκπρόθεσμες δηλώσεις

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay//Εφορία: Έσπασε το φράγμα των 5,12 δισ. ο φόρος εισοδήματος – Πάνω από 100.000 εκπρόθεσμες δηλώσεις

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ιστορικό ρεκόρ στον φόρο που βεβαιώθηκε στα φυσικά πρόσωπα – Στις 6.837.802 έφτασαν οι δηλώσεις, πάνω από 100.000 κατατέθηκαν μετά την προθεσμία και η ΑΑΔΕ περνά σταδιακά στην αυτόματη επιβολή προστίμων μέσω myAADE

Σε νέο ιστορικό υψηλό έχει φτάσει ο λογαριασμός των φορολογικών δηλώσεων, με τον φόρο εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί στα φυσικά πρόσωπα να ξεπερνά πλέον τα 5,12 δισ. ευρώ.

Και το κοντέρ εξακολουθεί να γράφει.

Παρότι η βασική προθεσμία για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις έληξε στις 24 Ιουλίου 2026, καθημερινά συνεχίζουν να υποβάλλονται εκπρόθεσμες δηλώσεις, ανεβάζοντας τόσο τον συνολικό αριθμό των Ε1 όσο και τον τελικό φορολογικό λογαριασμό.

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ αποτυπώνουν το μέγεθος:

6.837.802 δηλώσεις έχουν ήδη υποβληθεί, περισσότερες από 100.000 μετά τη λήξη της προθεσμίας, ενώ ο βεβαιωμένος φόρος έχει φτάσει τα 5,122 δισ. ευρώ.

Και για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα, υπάρχει πλέον και ένας δεύτερος κίνδυνος: τα πρόστιμα, τα οποία η ΑΑΔΕ περνά σταδιακά σε πλήρως αυτοματοποιημένη ψηφιακή διαδικασία.

Πάνω από 100.000 δηλώσεις μετά τη λήξη της προθεσμίας

Η σύγκριση είναι χαρακτηριστική.

Έως τη λήξη της βασικής προθεσμίας στις 24 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 6.737.763 φορολογικές δηλώσεις.

Στις 5 Οκτωβρίου ο αριθμός είχε φτάσει τις 6.837.802.

Η διαφορά είναι 100.039 δηλώσεις.

Πρόκειται για αρχικές δηλώσεις που προστέθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας, ενώ η πλατφόρμα εξακολουθεί να δέχεται εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στα 5.122.695.537 ευρώ ο λογαριασμός

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα του φόρου που έχει βεβαιωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το ποσό των χρεωστικών εκκαθαριστικών έχει φτάσει τα:

5.122.695.537 ευρώ.

Πρόκειται για νέο ιστορικό υψηλό.

Το 2025 είχαν βεβαιωθεί περίπου 5,069 δισ. ευρώ.

Το 2024 ο αντίστοιχος λογαριασμός ήταν 4,814 δισ. ευρώ.

Το 2023 είχε διαμορφωθεί στα 3,796 δισ. ευρώ και το 2022 περίπου στα 3,217 δισ. ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόσταση από τα χρόνια της πανδημίας.

Το 2021 ο αντίστοιχος φόρος είχε περιοριστεί στα 2,782 δισ. ευρώ.

Μέσα σε πέντε χρόνια, επομένως, το ποσό του βεβαιωμένου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 2,3 δισ. ευρώ.

Γιατί ανεβαίνει τόσο ο φόρος

Πίσω από το νέο ρεκόρ βρίσκονται περισσότεροι από ένας παράγοντες.

Πρώτος είναι η αύξηση των εισοδημάτων που δηλώθηκαν στην Εφορία.

Μισθοί, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και άλλες πηγές εισοδήματος διαμορφώνουν μεγαλύτερη συνολική φορολογητέα βάση.

Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος παράγοντας με ιδιαίτερη βαρύτητα:

το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σχεδόν ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες φορολογήθηκε με βάση υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του συνολικού ποσού που βεβαιώθηκε.

Παράλληλα, η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που επηρεάζει την πραγματική φορολογική επιβάρυνση όταν αυξάνονται τα ονομαστικά εισοδήματα.

Ποιοι κινδυνεύουν τώρα με πρόστιμο

Για τους περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους που υπέβαλαν αρχική δήλωση μετά την προθεσμία, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν ενεργοποιείται πρόστιμο.

Η βασική διάκριση αφορά το αποτέλεσμα της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Όταν από την εκπρόθεσμη υποβολή προκύπτει φόρος προς καταβολή άνω των 100 ευρώ, ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις.

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε εκπρόθεσμη δήλωση που υποβάλλεται για λογαριασμό ανηλίκου.

Αντίστοιχη εξαίρεση ισχύει για δήλωση γονέα που αφορά εισοδήματα ανήλικων τέκνων.

Άρα το γεγονός ότι μια δήλωση κατατέθηκε μετά την προθεσμία δεν σημαίνει από μόνο του ότι όλοι οι εκπρόθεσμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν πρόστιμο.

Οι «καμπάνες» γίνονται αυτόματες

Η μεγαλύτερη αλλαγή όμως έρχεται από την ίδια την ΑΑΔΕ.

Η φορολογική διοίκηση περνά σταδιακά σε αυτοματοποιημένη επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Το σύστημα έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες.

Επόμενο βήμα είναι η επέκτασή του και στα φυσικά πρόσωπα.

Στόχος είναι να περιοριστεί η χειροκίνητη διαδικασία από τις φορολογικές υπηρεσίες.

Η εκπρόθεσμη δήλωση θα «διαβάζεται» από το σύστημα, θα ελέγχεται εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής προστίμου και η σχετική πράξη θα μπορεί να εκδίδεται ψηφιακά.

Το πρόστιμο έρχεται στη θυρίδα του myAADE

Το μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στα νομικά πρόσωπα δείχνει πώς θα λειτουργεί το σύστημα.

Μετά την οριστική υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης, η πράξη επιβολής προστίμου εκδίδεται και κοινοποιείται ηλεκτρονικά.

Ο φορολογούμενος ενημερώνεται μέσω της προσωπικής θυρίδας:

«Τα Μηνύματά μου» στο myAADE ή στο myAADEapp.

Παράλληλα αποστέλλεται ειδοποίηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ.

Η λογική είναι ότι όλη η διαδικασία –από τον εντοπισμό της παράβασης μέχρι την κοινοποίηση της πράξης– θα γίνεται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη χειροκίνητη παρέμβαση της ΔΟΥ.

Οι 10 ημέρες που πρέπει να προσέξει ο φορολογούμενος

Υπάρχει και μία κρίσιμη χρονική λεπτομέρεια.

Στο αυτοματοποιημένο σύστημα που εφαρμόζεται ήδη στα νομικά πρόσωπα, η κοινοποίηση της πράξης συνδέεται με την ψηφιακή θυρίδα και την ηλεκτρονική ειδοποίηση.

Η σχετική διαδικασία οριστικοποιείται μετά την πάροδο δέκα ημερών από την ανάρτηση της πράξης και την αποστολή της ηλεκτρονικής ειδοποίησης, εκτός εάν αποδεικνύεται ότι ο φορολογούμενος την παρέλαβε νωρίτερα.

Η πρακτική συνέπεια είναι σαφής:

η παρακολούθηση της θυρίδας στο myAADE αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Πάνω από μισό δισ. ευρώ σε επιστροφές και συμψηφισμούς

Η άλλη πλευρά της εκκαθάρισης αφορά τους φορολογούμενους με πιστωτικό αποτέλεσμα.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ καταγράφουν 664,8 εκατ. ευρώ πιστωτικών ποσών, ενώ οι επιστροφές και οι συμψηφισμοί που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ξεπερνούν τα 519 εκατ. ευρώ.

Περισσότεροι από 2,26 εκατ. δικαιούχοι έχουν ενταχθεί στις διαδικασίες επιστροφής ή συμψηφισμού.

Σημαντικό μέρος των επιστροφών πραγματοποιείται πλέον απευθείας, χωρίς επίσκεψη σε φορολογική υπηρεσία, για δικαιούχους που είναι φορολογικά ενήμεροι και δεν έχουν οφειλές προς συμψηφισμό.

Έτσι, μαζί με την αυτοματοποίηση των προστίμων προχωρά και η αυτοματοποίηση της αντίστροφης διαδικασίας: της επιστροφής χρημάτων στους φορολογουμένους.

Από τα 2,78 δισ. στα 5,12 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν τελικά μια πολύ μεγαλύτερη μεταβολή από την ετήσια αύξηση.

Το 2021 ο βεβαιωμένος φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν 2,782 δισ. ευρώ.

Το 2026 ξεπερνά τα 5,122 δισ. ευρώ.

Η αύξηση είναι περίπου 84% μέσα σε πέντε χρόνια.

Η σύγκριση χρειάζεται προσοχή, καθώς το 2021 ήταν χρονιά που επηρεάστηκε έντονα από την πανδημία και τα έκτακτα μέτρα της περιόδου.

Ωστόσο, η διαχρονική τάση μετά την πανδημία είναι ξεκάθαρα ανοδική:

3,217 δισ. το 2022, 3,796 δισ. το 2023, 4,814 δισ. το 2024, 5,069 δισ. το 2025 και πάνω από 5,122 δισ. ευρώ φέτος.

Η Εφορία περνά οριστικά στην εποχή των αυτοματοποιημένων ελέγχων

Το νέο ρεκόρ του φόρου είναι η μία όψη της εικόνας.

Η άλλη είναι η ταχύτατη ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης.

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις, myDATA, αυτοματοποιημένες επιστροφές και συμψηφισμοί και πλέον αυτόματη έκδοση προστίμων συνθέτουν ένα σύστημα στο οποίο όλο και περισσότερες διαδικασίες πραγματοποιούνται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Για τον φορολογούμενο αυτό μπορεί να σημαίνει ταχύτερες επιστροφές όταν δικαιούται χρήματα.

Σημαίνει όμως και πολύ ταχύτερη ενεργοποίηση των κυρώσεων όταν υπάρχει εκπρόθεσμη υποβολή και συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Και με περισσότερες από 100.000 δηλώσεις να έχουν ήδη προστεθεί μετά την προθεσμία, η μετάβαση αυτή αφορά πλέον έναν σημαντικό αριθμό φορολογουμένων.

Ο φετινός λογαριασμός των 5,12 δισ. ευρώ αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Το επόμενο κεφάλαιο, όμως, γράφεται ήδη ψηφιακά: λιγότερη χειροκίνητη διαχείριση από τις ΔΟΥ, περισσότερες αυτόματες διαδικασίες και πρόστιμα που θα φτάνουν απευθείας στη θυρίδα του φορολογουμένου στο myAADE.

Πηγή: pagenews.gr

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο