Podcasts | Pagenews Politics #28

Ν. Παπανδρέου: Η Ευρώπη βρίσκεται σε κάθε μεγάλο θέμα

Μας ενδιαφέρει η καλή Ευρώπη, η Ευρώπη να έχει κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό

05.05.2024 | 22:39

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Ν. Παπανδρέου: Η Ευρώπη βρίσκεται σε κάθε μεγάλο θέμα

Μας ενδιαφέρει η καλή Ευρώπη, η Ευρώπη να έχει κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό

Ζητήματα της εσωτερικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής υπογράμμισε και ανέδειξε ο κ. Νίκος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η παρουσία της Ε.Ε. εντοπίζεται σε κάθε μεγάλο ζήτημα, η ενδυνάμωση της άκρας δεξιάς πρέπει να ακυρωθεί στην πράξη και οι Ευρωπαίοι πολίτες, ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες, πρέπει να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Πιο ειδικά, ερωτηθείς για τα διακυβεύματα της Ευρώπης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε, λέγοντας: «Αυτά είναι τα σοβαρά ζητήματα για την Ευρώπη. Μας ενδιαφέρει η καλή Ευρώπη, η Ευρώπη να έχει κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό. Η Ευρώπη να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και να τεθεί αντιμέτωπη με την κλιματική κρίση. Επίσης, έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε μεταναστευτικά ζητήματα και το θέμα με την Τουρκία».

Κληθείς να τοποθετηθεί για το αν υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας μετά από αρνητικά γεγονότα, όπως ήταν το Qatargate, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «αυτό εξαρτάται από το κόμμα της Ευρώπης στο οποίο κινείται κανείς. Το θέμα δεν αφορά μόνο ένα κόμμα, αφού στο Qatargate εμπλέκονταν και άτομα προερχόμενα και από άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας. Αυτό εξαρτάται από το ήθος του κάθε βουλευτή. Με άλλες λέξεις, το ζήτημα είναι ατομικό, όχι ιδεολογικό».

Αναφερθείς, στη συνέχεια, στα μεγάλα  ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο κ. Νίκος Παπανδρέου επισήμανε πως «το  brexit και ο πόλεμος αφύπνισαν την Ευρώπη. Έγινε σαφές και κατανοητό πως έπρεπε να φτιαχτεί μια νέα, κοινή ατζέντα. Έτσι, οι χώρες ήρθαμε πιο κοντά. Η Ευρώπη ξύπνησε και με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αυτή την Ευρώπη θέλω εγώ, και όχι την Ευρώπη που περιμένει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των οικονομικών προϋπολογισμών».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαγραφόμενη άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως «θα είναι η Ευρώπη με το όραμα και η Ευρώπη εφιάλτης. Αν στο Ευρωκοινοβούλιο εισέλθουν δυνάμεις από την άκρα δεξιά, θα πρόκειται για δυνάμεις, που δεν συνάδουν με το δημοκρατικό μας φρόνημα. Θα έχουμε ακραίες λαϊκιστικές λύσεις. Ως προς το θέμα με τους μετανάστες, αυτές οι δυνάμεις υποστηρίζουν πως πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα. Είναι κάτι που έχει ήδη πει η Μελόνι. Όμως το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται με λαϊκισμούς και με τα κλειστά σύνορα. Λύνεται με προγράμματα και με κονδύλια. Σε ό,τι αφορά, δε, την κλιματική αλλαγή, οι δυνάμεις αυτές δεν αρθρώνουν την παραμικρή πρόταση. Στον πυρήνα της λογικής βρίσκεται η ιδέα, ότι ο έλεγχος για το περιβάλλον δεν βοηθάει την ανάπτυξη».

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, υπογραμμίστηκε ότι «από το 2009 και μετά, το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε για όλα τα δεινά. Πέρασε στον κόσμο η προπαγάνδα ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Και η προπαγάνδα πέρασε στον κόσμο, γιατί Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δούλεψαν πολύ καλά μαζί. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε καθόλου για τον Καραμανλή και έβαλε δεξιούς υπουργούς. Όμως, δεν έφερε το ΠΑΣΟΚ το μνημόνιο. Είχαμε μια συνάθροιση ακροδεξιάς, δεξιάς και ΣΥΡΙΖΑ όλοι μαζί έλεγαν ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ. Είμαι αισιόδοξος ότι οι προτάσεις μας θα ακουστούν και οι πολίτες θα κινηθούν προς το ΠΑΣΟΚ. Στις 9 Ιουνίου θα ξέρουμε».

Σχετικά με το εάν θα τεθεί θέμα ηγεσία για το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που αυτό καταλάβει την τρίτη θέση, ο κύριος Παπανδρέου σημείωσε πως «ο ίδιος ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει ως πήχη τη δεύτερη θέση. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, θα δούμε. Υπάρχουν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Ωστόσο, είναι προεκλογική περίοδος. Δίνουμε ένα αγώνα και θα δούμε».

Αναφερόμενος στο εάν θα υπάρξει υψηλή αποχή στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Μιλάω συνέχεια για τις ευρωεκλογές και την ιδιαίτερη πολιτική σημασία των ευρωεκλογών. Η αποχή είναι ένα πρόβλημα στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ε.Ε.».

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν αισθάνεται το βάρος της πολιτικής κληρονομιάς του ονόματός του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ρωσία εξαπέλυσε πρώτη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Και από αυτή την άποψη, αυτό μας θυμίζει την επίθεση της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο. Η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι ξεκάθαρη, εναντίον των εισβολών, να μην αλλάζουν τα σύνορα. Σκέφτομαι συχνά τον πατέρα μου. Όταν κάνω μια ομιλία, σκέφτομαι αν του αρέσουν αυτά που λέω, αν είμαι στο δρόμο τον καλό, όπως λένε. Έχω αυτό το εσωτερικό μάτι. Επιμένω, ακόμη, πως πρέπει να ψηφίσουμε, ότι πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες. Και οι νέοι να ψηφίσουν, να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για αυτούς, γιατί η Ευρώπη είναι παντού, γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε κάθε θέμα», τόνισε ο κύριος Νίκος Παπανδρέου.