Policy Briefs

Ε.Ε.: Κοντά σε συμφωνία για τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Ε.Ε.: Κοντά σε συμφωνία για τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Ε.Ε.: Κοντά σε συμφωνία

Η ιδέα γεννήθηκε όταν οι σύμμαχοι του Κιέβου αποφάσισαν να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τ

Τα κράτη μέλη της ΕΕ πλησιάζουν περισσότερο στη συμφωνία για ένα συμβιβαστικό κείμενο για τη χρήση απροσδόκητων κερδών από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν οικονομικά την Ουκρανία στον πόλεμο της Ρωσίας.

Αυτή η ιδέα γεννήθηκε όταν οι σύμμαχοι του Κιέβου αποφάσισαν να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο, έδειξαν προσοχή , περιμένοντας να λάβουν έγκριση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σχετικά με τη νομιμότητα της χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Το σχέδιο θα επιτρέψει στην Ένωση να χρησιμοποιήσει απροσδόκητα κέρδη από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που είναι επί του παρόντος δεσμευμένα στο γραφείο συμψηφισμού Euroclear με έδρα το Βέλγιο και σε άλλα ευρωπαϊκά αποθετήρια, κυρίως για τη χρηματοδότηση της κοινής αγοράς όπλων που προορίζονται για την Ουκρανία .

Ωστόσο, η Euroclear θα διατηρήσει τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου 2022 προκειμένου να καλύψει κόστη και κινδύνους όπως πιθανές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία ως αντίποινα.

Το πρώτο βήμα ήταν μια ευρωπαϊκή συμφωνία για την εντολή στην Euroclear και σε άλλους θεματοφύλακες να λογοδοτούν χωριστά τα κέρδη που δημιουργούνται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα τοποθετούν σε χωριστούς λογαριασμούς.

Το δεύτερο βήμα, το να παρέχει στην ΕΕ ένα πλαίσιο για τη χρήση αυτών των πλεονεκτημάτων, πιθανότατα θα εγκριθεί αυτήν την εβδομάδα.

Αυτή την Τετάρτη (8 Μαΐου), οι πρεσβευτές της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν ένα άλλο συμβιβαστικό κείμενο σχετικά με τη χρήση των απροσδόκητων κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής της G7 τον Ιούνιο.

Αποτυχίες στο Συμβούλιο

Ενώ το κείμενο που εκπόνησε η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι έτοιμο για συζήτηση, έχουν υποβληθεί νέα αιτήματα για τροποποιήσεις και τροπολογίες, κάτι που κινδυνεύει να καθυστερήσει και να διακυβεύσει ολόκληρο το κείμενο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επίσης διατυπώσει αντιρρήσεις ότι τα έσοδα υπόκεινται σε φόρο 25% σύμφωνα με τους βελγικούς φορολογικούς κανόνες.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ακινητοποιήσει τα φορολογικά έσοδα και να τα διαθέσει εξ ολοκλήρου στην Ουκρανία, ιδίως για τη χρηματοδότηση της τσεχικής πρωτοβουλίας για αγορά πυρομαχικών για το Κίεβο.

Εάν οι πρεσβευτές της ΕΕ εγκρίνουν τον συμβιβασμό αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών του μπλοκ θα μπορούσαν να εγκρίνουν τη συμφωνία στην επόμενη συνάντησή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη την επόμενη εβδομάδα (14 Μαΐου).

Αυτό θα δώσει στους Ευρωπαίους αρκετό χρόνο για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα κονδύλια έως τον Ιούνιο, πριν η Ουγγαρία αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Πράγματι, κάποιοι φοβούνται ότι η Βουδαπέστη θα εμποδίσει τις προσπάθειες των Είκοσι Επτά να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκρούσει τον Ρώσο εισβολέα.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για περισσότερες φιλοδοξίες

Ανεξάρτητα από τη συμφωνία που θα συναφθεί δυνητικά στις Βρυξέλλες, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να πιέσουν ώστε η ΕΕ να είναι πιο φιλόδοξη στη χρήση αυτών των πλεονεκτημάτων.

Η Ουάσιγκτον, υποστηριζόμενη από τον Καναδά και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, υποστήριξε τις εκκλήσεις για πλήρη κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η ΕΕ προτίμησαν να παίξουν το χαρτί της προσοχής.

Πράγματι, τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν απορρίψει την ιδέα της συνολικής δήμευσης, καθώς φοβούνται ότι θα βλάψει τη σταθερότητα του ευρώ ή θα οδηγήσει σε νομικά αντίποινα από τη Μόσχα.

Η Ουάσιγκτον μελετά επί του παρόντος ένα σχέδιο που θα επέτρεπε σε μια δεδομένη ομάδα χωρών να παράσχει βοήθεια έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, μεγάλο μέρος της οποίας θα αποπληρωθεί από απροσδόκητα κέρδη που προέρχονται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Το σχέδιο του Λευκού Οίκου, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg. είναι το αντικείμενο συζητήσεων στο πλαίσιο της G7, με την Ουάσιγκτον να πιέζει για μια συμφωνία όταν οι ηγέτες της ομάδας συναντηθούν στην Ιταλία τον Ιούνιο, σύμφωνα με πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής, διότι θα παρείχε στην Ουκρανία τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια γρήγορα, αντί σε μικρές δόσεις, πρόσθεσαν οι πηγές.

Εάν επρόκειτο να επιτευχθεί συμφωνία για το αμερικανικό έργο, θα αύξανε την πίεση στην ΕΕ να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της για τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ορισμένοι στις Βρυξέλλες και στα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν την τελευταία πρόταση της Ουάσιγκτον ως προσπάθεια ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχουν περισσότερη χρηματοδότηση στην Ουκρανία ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ του Νοεμβρίου.

Πράγματι, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους της ΕΕ, αυτή η πρόταση θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου επιστροφής του πρώην Ρεπουμπλικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία.

Αν και οι δηλώσεις της G7 κατέστησαν σαφή την πρόθεση ολόκληρης της ομάδας να αναγκάσει το Κρεμλίνο να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις για τη ζημιά που υπέστη στην Ουκρανία, δεν είναι σαφές εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα δεσμευόταν να το πράξει, σε περίπτωση επανεκλογής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments