Focus

Ο κήπος μιας πρώην μονής που συνδυάζει την εκκλησιαστική συμμετρία με την άτυπη φύτευση

Ο κήπος μιας πρώην μονής που συνδυάζει την εκκλησιαστική συμμετρία με την άτυπη φύτευση

Πηγή Φωτογραφίας: Clive Nichols Photography

Στην τοποθεσία ενός πρώην αβαείου στο Oxfordshire, ο σχεδιαστής Angel Collins συνδύασε την εκκλησιαστική συμμετρία με την άτυπη φύτευση για να δημιουργήσει έναν κήπο που προκαλεί δέος και απολαυστικά οικιακό

Με πολλά στρώματα ιστορίας να έχουν διαμορφώσει το τοπίο του, το Αβαείο Bruern στο Oxfordshire είναι ένα πιο ενδιαφέρον μέρος. Η ιστορία του ξεκινά το 1147, όταν ιδρύθηκε ένα μοναστήρι Κιστερκιανών στην τοποθεσία. Τα αρχεία δείχνουν ότι η θρησκευτική κοινότητα πάλευε με το χρέος κάτω από μια διαδοχή διεφθαρμένων ηγουμένων, έως ότου η μονή κέρδισε τελικά ευημερία τον 14ο αιώνα, για να καταστραφεί μετά τη διάλυση των μοναστηριών το 1536. Το σημερινό σπίτι, που χτίστηκε μεταξύ 1710 και 1720 το το αβαείο, δεν έχει καμία σχέση με το αρχικό μοναστήρι. Σπίτι στο Hon. Ο Μάικλ Άστορ για πολλά χρόνια από τη δεκαετία του Σαράντα, έγινε στη συνέχεια σχολείο που διοικείται από τον Αμερικανό δικηγόρο Sterling Stover. Όταν αυτό έγινε πολύ μεγάλο για την τοποθεσία στη δεκαετία του ’90, μεταφέρθηκε αλλού και το σπίτι επέστρεψε σε ιδιωτική ιδιοκτησία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clive Nichols (@clivenichols)

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Bruern, ο Λόρδος Glendonbrook (πρώην Sir Michael Bishop) και ο Martin Ritchie, απέκτησαν την ιδιοκτησία το 2012. Έχουν «αποϊδρυματοποιήσει» το σπίτι, όπως το έθεσαν, με μια πλήρη ανακαίνιση, την οποία κατάφεραν να εκτελέσουν σε μόλις 18 μήνες, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σχεδιάστηκε επίσης ένας νέος κήπος. Από μια μικρή λίστα σχεδιαστών, επέλεξαν την Angela Collins, γνωστή και ως Angel, η οποία συνεχίζει να επιβλέπει την ανάπτυξη των χώρων καθώς ωριμάζουν. «Αποφασίσαμε ότι θέλαμε κάποιον που να γνωρίζει το τοπικό έδαφος», λέει ο Λόρδος Glendonbrook. «Η Angel μας συστήθηκε και σχεδιάζει κήπους σε αυτήν την περιοχή εδώ και 25 χρόνια».

Τα περισσότερα αυθεντικά στοιχεία του κήπου είχαν χαθεί με την πάροδο των αιώνων και μεγάλο μέρος του χώρου ήταν στρωμένο με γκαζόν, εκτός από δύο σειρές από ιρλανδικά πουράκια που οδηγούσαν σε ένα κανάλι στην άκρη. Καθώς κοιτάτε προς τα έξω από το σπίτι και τη βεράντα, το κανάλι μήκους 42 μέτρων φαίνεται μικροσκοπικό – αλλά η προοπτική είναι τέτοια που επιμηκύνεται όσο πλησιάζετε. Δεν υπήρχαν αρχεία για τον πρώην κήπο, ούτε αρχαιολογικές ενδείξεις στο τοπίο, έτσι η Angel ήταν ελεύθερη να ερμηνεύσει τον χώρο όπως νόμιζε καλύτερα.

Απτόητη από την κλίμακα του οικοπέδου των έξι στρεμμάτων, άρχισε να σκιαγραφεί ιδέες για τους επίσημους κήπους που απλώνονται μακριά από την επιβλητική γεωργιανή πρόσοψη και για τη σειρά από μικρότερους θαλάμους κήπου που περιβάλλουν το σπίτι. «Ήμουν αντιμέτωπος με αυτόν τον απίστευτο χώρο», λέει. «Η πρόθεσή μου ήταν να το κρατήσω απλό, το οποίο επίσης ένιωσα ότι ήταν απολύτως το σωστό, έτσι δημιούργησα μια τυπική συμμετρική μπαρόκ διάταξη, με επαναλαμβανόμενα μοτίβα φύτευσης. Με ένα σπίτι σαν αυτό, πρέπει πραγματικά να δώσετε στον κήπο παραδοσιακά θεμέλια, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φύτευση για να προσθέσετε μια πιο σύγχρονη αίσθηση »

Τα ιρλανδικά πουράκια συμπληρώθηκαν από 16 θολωτά γέρινα σε μια διπλή λεωφόρο στον εγκάρσιο άξονα – μια απλή χειρονομία για να αναγνωρίσουμε την εκκλησιαστική προέλευση του τόπου. Προστέθηκε περισσότερη πράσινη δομή με τη μορφή γιγάντιων «μαξιλαριών» που σηματοδοτούν τις άκρες των τετράγωνων κρεβατιών, τα οποία επίσης αθροίζονται σε 16. «Αυτός ο αριθμός είναι σύμβολο της αγάπης στη Βίβλο», λέει ο Angel. «Το έχω χρησιμοποιήσει σε όλο τον κήπο και δίνει μια ευχάριστη ισορροπία». Η παλέτα φύτευσης για κάθε κρεβάτι είναι η ίδια, με στροβιλισμούς πολυετών φυτών που επιλέγονται για τη μακροζωία τους. «Επέλεξα πολύ ευχάριστα, εύκολα φυτά που διατηρούν το χρώμα ή τη δομή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο Angel. Η φύτευση φτάνει στο κρεσέντο στα τέλη του καλοκαιριού, με τις κομψές λευκές ράβδους του Veronicastrum virginicum «Diane» να έρχονται σε αντίθεση με την Echinacea purpurea και ένα δεύτερο καστ των Astrantia major «Hadspen Blood», Sanguisorba «Pink Tanna» και Nepeta racemosa «Low Walker».

Η ευρεία βεράντα που περιβάλλει την κύρια πρόσοψη του σπιτιού έχει μαλακώσει από ένα μείγμα πολυετών φυτών και τριαντάφυλλων με ισχυρή ραχοκοκαλιά από θάμνους, συμπεριλαμβανομένων των Euphorbia x pasteurii «Phrampton Phatty», Phillyrea angustifolia και Pittosporum tenuifolium «Golf de Golf Ball». ως «καλή εναλλακτική λύση αντί για κουτί μπάλα». Ανάμεσα στα τριαντάφυλλα εδώ είναι το κατάλληλα ονομαζόμενο «Rose des Cisterciens», ένα πανέμορφο γλυκάκι με ροζ και κίτρινα λουλούδια. «Το ανακάλυψα σε ένα τοπικό νηπιαγωγείο – ήταν εντελώς γαλήνιο».

Ο κήπος δεν αφορά μόνο τη μεγαλειώδη χειρονομία στο μπροστινό μέρος του σπιτιού: υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις. Στη μία πλευρά της μπροστινής βεράντας, τα σκαλιά οδηγούν σε ένα απροσδόκητο σκηνικό – ένα λιβάδι με αγριολούλουδα φυτεμένο στην οροφή της πρώην σχολικής πισίνας, που τώρα έχει μετατραπεί σε ένα κρυφό γκαράζ. Αυτή η εξαιρετική επάνω βεράντα είναι ένα αγαπημένο μέρος για βραδινά πάρτι, με υπέροχη θέα στον επίσημο κήπο. Στην άλλη πλευρά της βεράντας υπάρχουν δύο μικρού μεγέθους κλειστοί κήποι: μια παραγωγική περιοχή με μήλα και μήλα καβουριών «Evereste». και τον κήπο του μοναχού, που τρέχει δίπλα σε ένα από τα μονώροφα πίσω φτερά του σπιτιού που έχουν μια αίσθηση σχεδόν εξοχικής κατοικίας. Η κλίμακα εδώ είναι μικρότερη και πιο οικιακή, σε αντίθεση με το μεγαλείο των επίσημων κήπων στο μπροστινό μέρος.

Αλλά το κομμάτι της αντίστασης, που διατηρείται πάντα μέχρι το τελευταίο σε κάθε επίσκεψη στον κήπο, είναι ο ισπανικός κήπος, κρυμμένος ανάμεσα στα δύο πίσω φτερά του σπιτιού. Περπατώντας μέσα από έναν διάδρομο που μοιάζει με μοναστήρι, αναδύεται κανείς στον πιο ένδοξο χώρο – μια αυλή σαν την Αλάμπρα με μακριά αυλάκια και πληθωρική φύτευση. Τα ράφια αντηχούν το κανάλι στο μπροστινό μέρος του σπιτιού και διαθέτουν 16 σιντριβάνια που παίζουν στην επιφάνεια του νερού, ενώ το θολωτό Ligustrum lucidum παρέχει επίσης μια οπτική σύνδεση με τον άλλο, πιο επίσημο κήπο, μιμούμενος τα σχήματα των κεράτων. Προφυλαγμένη και ζεστή, η αυλή φιλοξενεί μερικά εξωτικά φυτά όπως η Lobelia tupa και η Acca sellowiana , η γκουάβα του ανανά, ανάμεσα σε έναν αφρό από ορτανσίες και η Rosa ‘Boscobel’. Με την κουζίνα να ανοίγει απευθείας στην αυλή, αυτός ο υπέροχος χώρος χρησιμοποιείται καλά από τους ιδιοκτήτες του. «Δεν είμαι ανταγωνιστικός ιδιοκτήτης κήπου», λέει ο Λόρδος Glendonbrook με χαμόγελο. «Το μόνο που θέλω είναι ένας κήπος που αγαπώ και απολαμβάνω – και ο Angel σίγουρα μας το έχει δώσει».

Η Angel Collins είναι μία από τους 50 κορυφαίους σχεδιαστές κήπων του House and Garden και μέλος του διαδικτυακού μας καταλόγου The List by House & Garden, ρίξτε μια ματιά στο προφίλ της εδώ .

angelacollins.co.uk

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments