Διεθνή

Μακρόν – Σι: Δύο αυτοκράτορες στο χείλος δύο πολέμων

Μακρόν – Σι: Δύο αυτοκράτορες στο χείλος δύο πολέμων

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Οι δύο πρόεδροι φέρεται να διαφώνησαν για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το ουκρανικό.

Όταν ο Σι Τζινπίνγκ καθίσει για ένα επίσημο δείπνο με τον Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα, η γεμάτη σαμπάνια και οι αστραφτεροί πολυέλαιοι στο Παλάτι των Ηλυσίων δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν μια κραυγαλέα αλήθεια: Αυτοί οι δύο αυτοκράτορες ετοιμάζονται να πολεμήσουν.

Πρώτον, ο Σι – ο πιο ισχυρός Κινέζος ηγέτης από τον Μάο Τσε Τουνγκ – κατηγορείται από τις δυτικές κυβερνήσεις ότι βοήθησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία παρέχοντας τεχνολογία και εξοπλισμό για τον ρωσικό στρατό.

Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πεκίνο βρίσκονται στα πρόθυρα ενός πλήρους εμπορικού πολέμου. Ο Μακρόν πιέζει τις Βρυξέλλες να γίνουν σκληρές με την Κίνα, καθώς πλημμύρισε την αγορά με φθηνά ηλεκτρικά οχήματα. Σε αντάλλαγμα, ο Σι απειλεί να επιβάλει δασμούς στο κονιάκ, μια οδυνηρή χειρονομία που άφησε τον Γάλλο πρόεδρο και την εγχώρια βιομηχανία ποτών του με έναν άσχημο πονοκέφαλο.

Ακόμη και η συνηθισμένη μεγαλοπρέπεια και τελετή που συνοδεύει μια τέτοια κρατική επίσκεψη είναι κάπως ήπια αυτή τη φορά. Αντί να φιλοξενήσει τον Xi στο Παλάτι των Βερσαλλιών, με την περίτεχνη αίθουσα με καθρέφτες, τα σιντριβάνια και τους εκτεταμένους κήπους 12 μίλια δυτικά του Παρισιού, ο Μακρόν τον προσκάλεσε στα Ηλύσια, την κατοικία του στο κέντρο της πόλης για μια συνάντηση κορυφής που μοιάζει με δουλειά.

Οι Κινέζοι είναι μάστορες στην τέχνη της διπλωματικής σνομπάρας. Είναι δύσκολο να χάσεις το μήνυμα προς την Ευρώπη στην απόφαση του Σι να πάει από το Παρίσι στη Σερβία αργότερα μέσα στην εβδομάδα και μετά στην Ουγγαρία για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν. Και οι δύο χώρες της Κεντρικής Ευρώπης συμπαθούν τη Μόσχα και προκαλούν εκνευρισμό στη Δύση, ειδικά τις Βρυξέλλες (τις οποίες ο Σι δεν πρόκειται να επισκεφθεί καθόλου).

Η Κίνα του Σι, εν τω μεταξύ, είχε χαιρετίσει το κάλεσμα του Μακρόν για ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία», επιλέγοντας να το διαβάσει ως έκφραση αντι-ΗΠΑ. συναίσθημα.

Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει. Όχι μόνο ο Μακρόν ενστερνίστηκε πιο ανοιχτά την ανάγκη να είναι διεκδικητικός απέναντι στην εμπορική απειλή της Κίνας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αλλά είναι τώρα ένας σταθερός μετατροπέας στον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας – και μια από τις πιο επιθετικές φωνές της ΕΕ για τον πόλεμο του Πούτιν. Η Γαλλία, φαίνεται, θέλει να μετρηθεί.

«Οι κινεζικές αρχές κατανοούν μόνο την ισορροπία δυνάμεων», δήλωσε η Anne Genetet, βουλευτής του κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν.

«Προσπαθούν να μας βάλουν εναντίον των ΗΠΑ και εναντίον άλλων μελών της ΕΕ… Αντιπροσωπεύουν το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας μεταποίησης, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μας περιπαίζουν».

Αυτοκίνητα εναντίον κονιάκ Η Γαλλία ώθησε τους τελευταίους μήνες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια πιο επιθετική στάση ενάντια στην κυριαρχία του Πεκίνου στην πράσινη τεχνολογία του μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και ο Σι ξέρει ότι ο Μακρόν βρίσκεται πίσω από όλα αυτά.

Αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια έρευνα κατά των επιδοτήσεων κατά των ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα τον Οκτώβριο, το Πεκίνο επέλεξε να μην στοχεύσει γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν τεράστιο εταιρικό αποτύπωμα στην Κίνα, αλλά αντίθετα να παρατάξει μέτρα για να χτυπήσει το γαλλικό κονιάκ.

Τον Ιανουάριο, το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για τους ευρωπαίους παραγωγούς οινοπνευματωδών ποτών. Οι μάρκες κονιάκ και κονιάκ πολυτελείας της Γαλλίας αντιπροσωπεύουν το 99 τοις εκατό όλων των κινεζικών εισαγωγών αυτών των ποτών.

«Το θέμα του κονιάκ είναι πράγματι το επίκεντρο της μεγαλύτερης προσοχής από την πλευρά των γαλλικών αρχών, πρώτα και κύρια του προέδρου», είπε ένας αξιωματούχος των Ηλυσίων στους δημοσιογράφους πριν από την επίσκεψη. «Αυτό το θέμα θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, για να διασφαλιστεί ότι τα γαλλικά συμφέροντα θα διατηρηθούν κατά τη διάρκεια και στο τέλος της διαδικασίας που ξεκίνησαν οι κινεζικές αρχές».

Κάποιες συζητήσεις θα είναι ακόμα πιο δύσκολες.

Ο Σι έχει επανειλημμένα αποκαλέσει τον Πούτιν τον καλύτερο φίλο του. Επίσης, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να κάνει οτιδήποτε για να σταματήσει την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρείχε στρατιωτικές τεχνολογίες διπλής χρήσης, εξαρτήματα κατασκευής όπλων και δορυφορικές εικόνες, προειδοποιεί οι ΗΠΑ στη Ρωσία.

Στο Παρίσι, ο Μακρόν θα παράσχει στον Σι την «ανάλυσή του για τις εξελίξεις στη σύγκρουση και [θα] μεταφέρει τις ουκρανικές θέσεις», είπε ο ίδιος αξιωματούχος των Ηλυσίων. Ο Γάλλος πρόεδρος «θα εκφράσει επίσης ανησυχίες για τις δραστηριότητες ορισμένων κινεζικών εταιρειών που θα μπορούσαν να εμπλακούν άμεσα ή να συμβάλουν σημαντικά στη ρωσική πολεμική προσπάθεια».

Υπάρχει αρκετός χώρος για τους δύο ηγέτες να συζητήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον.

«Θα είναι αναντιστοιχία προσδοκιών», δήλωσε ο Abigaël Vasselier, επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων στο MERICS, μια δεξαμενή σκέψης και πρώην διπλωμάτης της ΕΕ που εργαζόταν για την πολιτική για την Κίνα. «Οι Κινέζοι πηγαίνουν στη Γαλλία για να προσπαθήσουν να δουν πώς μπορούν να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή πρόθεση να προχωρήσουν οι έρευνες [ηλεκτρικών οχημάτων]. [Αλλά] για τη Γαλλία θα έρθει δεύτερη, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Κατά την επίσκεψή του στην Κίνα πέρυσι, ο Σι κάλεσε τον Μακρόν στο σπίτι του πατέρα του στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Αυτή την εβδομάδα, ο Μακρόν θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει τη γοητεία, πηγαίνοντας τον Σι στον παιδικό του τόπο διακοπών στα Πυρηναία.

Σύμφωνα με την Juliana Bouchaud, εμπειρογνώμονα ΕΕ-Κίνας στην εταιρεία συμβούλων Rhodium Group, ο Μακρόν παίζει ένα «διπλό» παιχνίδι με το Πεκίνο.

Τόσο ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες για να χρησιμοποιήσει εμπορικά όπλα για να υπερασπιστεί τη βιομηχανία της ΕΕ και προσπαθεί να διατηρήσει μια σχέση με τον Xi. «Διπλωματικά, αν κοιτάξετε τη διμερή σχέση [πλοίο], δηλ. είναι πολύ χαδιάρης», είπε ο Bouchaud.

Αυτή τη φορά, οι αγκαλιές μπορεί να αισθάνονται πιο τεντωμένες.

Πηγή:politico.eu

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments