Οικονομία

Συνεχίζεται ο εμπορικός ανταγωνισμός Ευρώπης – Κίνας

Συνεχίζεται ο εμπορικός ανταγωνισμός Ευρώπης – Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Συνεχίζεται ο εμπορικός ανταγωνισμός

Τεράστια τα εμπορικά ελλείμματα σε σχέση με τον κινεζικό παράγοντα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ απειλούνται οι δυτικές οικονομίες με τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα κυρίως με την Κίνα. Εξ αιτίας της «μετανάστευσης» του πλούτου προς τις ασιατικές χώρες μέσω των εμπορικών ελλειμμάτων των εισαγωγών – εξαγωγών, οι δυο μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες της Ε.Ε, και των ΗΠΑ τα τελευταία 11 έτη, έχουν απώλειες μόνο με το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, περίπου €2 τρισ. και €3,5 τρισ. αντίστοιχα, και αθροιστικά πάνω από $5,5 τρισ. Το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. το 2022 ήταν 395 δισ. το υψηλότερο από ποτέ και το 2023 έφθασε στα €291 δισ.

Εάν το χρήμα που εκτοπίζεται από το εμπορικό έλλειμμα δεν αναπληρωθεί, το αντίστοιχο ποσό δεν καταναλώνεται και ο πληθυσμός χάνει το αντίστοιχο εισόδημα. Τα χρήματα που ξοδεύουν οι άνθρωποι, είτε δανεισμένα είτε αποταμιευμένα, είναι το εισόδημα κάποιου που τους πούλησε τα αγαθά ή τις υπηρεσίες.

Η “μετανάστευση” των κεφαλαίων οδηγεί σε μείωση της ζήτησης, η οποία με τη σειρά της σημαίνει χαμηλότερες πωλήσεις για τις επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους σημαίνουν περικοπές, πτωχεύσεις, περισσότερες απολύσεις εργαζομένων και ανεργία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση απέναντι στην Κίνα, καθώς η Κίνα αποτελεί ταυτόχρονα σημαντικό οικονομικό παράγοντα και αδυναμία για τις δυτικές χώρες. Χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους ενός εμπορικού ελλείμματος, συνεχίζει να ανοίγει τις πόρτες της σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες, ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες, επιβαρύνοντας τη γη με κόστος ενέργειας δέκα φορές φθηνότερο από την ΕΕ και κατακλύζοντας την ευρωπαϊκή αγορά με κινεζικά προϊόντα που παράγονται με άνθρακα.

Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται στην εμμονή της Ευρώπης σε ένα αναχρονιστικό μοντέλο ελεύθερου εμπορίου και στους εσωτερικούς διχασμούς, κυρίως λόγω της βαριάς εμπορικής προσέγγισης της Γερμανίας έναντι της Κίνας. Αυτό προέκυψε παρά τις οικονομικές, στρατηγικές και ηθικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γερμανία στις σχέσεις της με τη Ρωσία, καταδεικνύοντας τις αντιφάσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Η σημερινή κατάσταση υπονομεύει τη συνοχή και την οικονομική ασφάλεια της ΕΕ απέναντι σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά που περιπλέκεται από τη στρατιωτικοποίηση και τις πολυμερείς συγκρούσεις.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αντιμετωπίζει διάφορους περιορισμούς που την αναγκάζουν να είναι προσεκτική, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης του γουάν και της αύξησης του οικονομικού χρέους πάνω από 300%. Αυτό καθιστά δύσκολη την τήρηση της συνήθους στρατηγικής της αύξησης των κρατικών δαπανών, της αύξησης του δημόσιου χρέους και της συντονισμένης νομισματικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης για την αποφυγή του αποπληθωρισμού και της παγίδας χρέους. Ακόμη και η Ιαπωνία, η οποία δεν δεσμεύτηκε από την κομματική ιδεολογία, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετώπισε η οικονομία της πριν από 30 χρόνια: το 1989, 32 από τις 50 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ήταν ιαπωνικές, αλλά σήμερα μόνο μία εταιρεία, η Tsuyota, παραμένει στην 42η θέση, με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στον κόσμο και χωρίς πραγματική ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η αποτυχία επίτευξης πραγματικής ανάπτυξης τα τελευταία 30 χρόνια.

Όπως συνέβη κάποτε με την Ιαπωνία, η Κίνα έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού της ανάπτυξης. Πριν από την πανδημία, συνεισέφερε το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά μέχρι το 2022 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 1/4 περίπου. Ο αποπληθωρισμός επηρέασε επίσης τη χρηματιστηριακή αγορά. Η ταυτόχρονη πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού δείχνει ότι οι εταιρείες χάνουν την τιμολογιακή τους δύναμη και τα κέρδη τους. Χωρίς έναν υγιή πληθωρισμό που θα βοηθήσει τις εταιρείες να αυξήσουν τα έσοδα και τα κέρδη τους, η χρηματιστηριακή αγορά θα αντιμετώπιζε δυσκολίες.

Οι επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων μειώθηκαν σημαντικά το 1ο τρίμηνο του 2024, κατά 9,5% σε ετήσια βάση. Η συρρίκνωση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη στις πωλήσεις ακινήτων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 27% περίπου. Αυτό υποδηλώνει ότι ο τομέας αντιμετωπίζει ένα ανεκτέλεστο απόθεμα για το οποίο δεν μπορούν να βρεθούν αγοραστές, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των τιμών και αναγκάζει τις εταιρείες να περιορίσουν τις νέες επενδύσεις.

Η μείωση της συμβολής του τομέα των ακινήτων στο ΑΕΠ από περίπου 11% σε 6% έως το 2023 αντιμετωπίζεται από τη στροφή της οικονομικής πολιτικής της Κίνας προς την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Η κινεζική κυβέρνηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στη στήριξη τομέων υψηλής τεχνολογίας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, η παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίοι προσθέτουν μεγαλύτερη αξία από τις επενδύσεις σε ακίνητα και μπορεί να είναι βιώσιμοι μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, δεν αντιλαμβάνεται ότι για να έχει η Κίνα εμπορικό πλεόνασμα, άλλες χώρες πρέπει να έχουν εμπορικό έλλειμμα. Επί του παρόντος, οι δύο μεγαλύτερες αγορές, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, δεν είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν να έχουν τεράστια εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα. Οι ΗΠΑ προτιμούν τις εισαγωγές από το Μεξικό, το οποίο ταυτόχρονα έχει το πλεονέκτημα της εγγύτητας και της ασφάλειας χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρει εμπορεύματα από περιοχές που διαταράσσονται από τους Χούθι και άλλους.

Μετά τη σταδιακή διακοπή των δεσμών των ΗΠΑ με την Κίνα, η Ευρώπη αρχίζει επίσης να αναζητά πιο στενούς παραγωγούς, ώστε τα εμπορεύματα να μην χρειάζεται να διασχίζουν θαλάσσιες οδούς που παρεμποδίζονται από τους Χούθι ή οποιονδήποτε άλλον.

Ο Κινέζος πρόεδρος, διαισθανόμενος ότι η ΕΕ πρόκειται να αποκοπεί από την κινεζική αγορά, όπως ήδη οι ΗΠΑ, επισκέπτεται τις πρώην σοβιετικές ευρωπαϊκές χώρες και μεταφέρει εκεί την πλεονάζουσα εργοστασιακή ικανότητα, χωρίς τον κίνδυνο δασμών, ώστε να μπορούν να εξάγουν μέσω της ΕΕ, όπως κάνουν μέσω του Μεξικού στις ΗΠΑ. Προσπαθούν να πετύχουν μια συμφωνία που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να εξάγουν μέσω της ΕΕ. Θα προσπαθήσουν επίσης να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ θα μειώσει το εμπόριο με την Κίνα και δεν θα επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα (χώρες όπως η Τουρκία επιβάλλουν ήδη δασμούς 40% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα).

Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε πως η αποσύνδεση των δυτικών χωρών από τις κινεζικές εισαγωγές στον τομέα της καθαρής ενέργειας, όπως τα ηλιακά πάνελ, οι ανεμογεννήτριες και άλλες πράσινες υποδομές, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το κόστος μετάβασης στην Ευρώπη. Υπολόγισαν ότι αυτή η αποσύνδεση θα κοστίσει περίπου 4-6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας το συνολικό κόστος της ενεργειακής μετάβασης κατά 20%.

Το διεθνές εμπόριο δεν μπορεί να διαρκέσει όσο διεξάγεται με αθέμιτο τρόπο (π.χ. εξαγωγές σε τιμές κάτω του κόστους, απουσία προστασίας των εμπορικών σημάτων, κρατικές επιδοτήσεις κ.λπ.) εις βάρος των ελλειμματικών στο εμπόριο χωρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments