Podcasts | Pagenews Politics #29

Καπράλος: Επικοινωνία χωρίς ουσία δεν φέρνει τα κατάλληλα αποτελέσματα

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη αναμέτρηση για την Ευρώπη

07.05.2024 | 16:38

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Καπράλος: Επικοινωνία χωρίς ουσία δεν φέρνει τα κατάλληλα αποτελέσματα

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη αναμέτρηση για την Ευρώπη

Την ανάγκη αναβάθμισης της πολιτικής ουσίας στις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας υπογραμμίζει ο κ. Σπύρος Καπράλος.

Ο πολιτικός αναλυτής, υπ. διδάκτορας NETPOL ερωτήθηκε για μια πλειάδα θεμάτων, από τη σύγχρονη πολιτική επικοινωνία έως την άνοδο της ακροδεξιάς, και από την πολιτική πορεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έως τον «ευρωστρατό».

Πιο αναλυτικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Pagenews και στην δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε εισαγωγικά στην Ευρώπη και τόνισε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη αναμέτρηση για την Ευρώπη. Μιλάμε για μια βαριά ατζέντα, η οποία επηρεάζει πολλαπλά τις ζωές και την καθημερινότητά μας. Όμως, τα πολιτικά κόμματα αναλώνονται, πολλές φορές, σε δευτερεύοντα θέματα. Λειτουργούν με όρους star system και αποφεύγουν να μιλήσουν για θέματα της ενωσιακής ατζέντας. Τα κόμματα επένδυσαν σε πρόσωπα ιδιαίτερα προβεβλημένα, πιστεύοντας πως αυτά τα πρόσωπα θα φέρουν περισσότερες ψήφους. Και θα πρέπει να δούμε, σε ένα δεύτερο στάδιο στο μέλλον, αν θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών. Ή θα πρέπει να προχωρήσουμε σε «σπάσιμο» των περιφερειών ή θα πρέπει να πάμε σε ένα μεικτό σύστημα. Για να εκλεγεί κανείς σήμερα ευρωβουλευτής, πρέπει να συγκεντρώνει πολύ υψηλή αναγνωρισιμότητα. Και αδικούνται πρόσωπα με «βαριά» βιογραφικά, με ιδιαίτερα υψηλή κατάρτιση».

Αναφερόμενος, σε ένα δεύτερο χρόνο, στο ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η Ευρώπη, ο δημοσιογράφος επισημαίνει πως «υπάρχουν σημαντικά θέματα ανοιχτά. Για παράδειγμα, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα τεράστιο θέμα. Ο ρωσικός αναθεωρητισμός απειλεί δυνητικά όλη την Ευρώπη. Η Ε.Ε. έδειξε αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Στο επόμενο διάστημα, θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλες αναταράξεις. Μια νίκη της Ρωσίας μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο προβλημάτων, το οποίο θα αγγίξει τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αρχίσει και η συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων στο πλευρό της Ουκρανίας».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι μπορεί και πρέπει να γίνει σε σχέση με τον λεγόμενο «ευρωστρατό», ο κ. Σπύρος Καπράλος απάντησε πως «έχουν ενεργοποιηθεί το τελευταίο διάστημα πολλά κράτη και υπάρχουν συνέργειες, έτσι ώστε η Ευρώπη να θωρακιστεί και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Το ζήτημα του ευρωστρατού είναι ένα θέμα. Υπάρχουν ήδη διμερείς συνεργασίες. Για παράδειγμα, η διμερής συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα. Αυτές οι διμερείς συνεργασίες συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός κλίματος συναντίληψης για τη δημιουργία στρατού σε ευρύτερη κλίμακα».

Αναφορικά με την πιθανολογούμενη ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στις επερχόμενες ευρωεκλογές, υποστηρίχθηκε ότι «τα ακροδεξιά κόμματα καταγράφουν πολύ μεγάλη άνοδο και στις δημοσκοπήσεις και στις κάλπες, όπως συνέβη στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο ολιστικά, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση, και όχι άκρατοι αφορισμοί. Γιατί οι αφορισμοί οδηγούν στην αναπαραγωγή του φαινομένου. Θα πρέπει να δούμε τοπικά, σε επίπεδο εθνικής εμβέλειας, και σε συνέχεια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το μεταναστευτικό έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο στην άνοδο της ακροδεξιάς. Λόγου χάριν, το ακροδεξιό κόμμα στην Αυστρία, το FPO, έδωσε βάση στο μεταναστευτικό και συγκεντρώνει, με βάση τις δημοσκοπήσεις, περί το 28%. Εργαλειοποίησε επίσης την πανδημία. Επένδυσε ακόμη στο πρόβλημα της ακρίβειας. Και ακόμη, υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία. Η Ε.Ε. καλείται να αλλάξει κάπου πορεία και κυρίως, να ισχυροποιηθεί η ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα. Έτσι, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δεν γνωρίζουν ζητήματα της δημόσιας σφαίρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ευθύνη διαχέεται σε όλους τους state holder, που ελέγχουν την πολιτική διαδικασία, όπως είναι, επί παραδείγματι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι πολιτικοί θεσμοί και τα πολιτικά κόμματα. Και η ενίσχυση της δημόσιας σφαίρας θα έπρεπε να είναι μια διαρκής διαδικασία. Για παράδειγμα, το μάθημα του Ευρωπαίου πολίτη θα έπρεπε να γίνει μάθημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γεγονός που θα ενίσχυε την κοινή συνείδηση».

Ερωτηθείς για την πολιτική πορεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Σ. Καπράλος είπε πως «η φον ντερ Λάιεν ανήκει στον κεντροδεξιό χώρο. Αντιμετώπισε δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχει έντονη φημολογία για το εάν θα συνεχίσει να είναι η μηχανοδηγός της ευρωπαϊκής ατμομηχανής. Η Ευρώπη χρειάζεται μια ακόμη πιο στιβαρή ηγεσία, δεδομένου ότι οι θεσμοί της Ευρώπης και οι εθνικές κυβερνήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σοβαρές αλλαγές και αναταράξεις».

Αναφερθείς στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ο κ. Καπράλος υποστήριξε ότι «οι κυβερνήσεις οφείλουν να αγωνίζονται για την προάσπιση και την αναβάθμιση του κράτους δικαίου. Πάντα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια, για να προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και να γίνεται σεβαστή η αρχή του κράτους δικαίου».

Κληθείς, τέλος, να τοποθετηθεί σε σχέση με το ρόλο που διαδραματίζουν τα social media στην προεκλογική εκστρατεία των πολιτικών κομμάτων, ο έμπειρος πολιτικός συντάκτης σημείωσε πως «η χρήση των social media είναι ένα βασικό συστατικό στην πολιτική επικοινωνία στις μέρες μας. Πράγματι, οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί χρησιμοποιούν τα social media, κάτι που προάγει την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία και επιτρέπει την επικοινωνία με καινούργια κοινά. Είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στην πολιτική. Επικοινωνία χωρίς ουσία δεν φέρνει τα κατάλληλα αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Σπύρος Καπράλος.