Διεθνή

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν τη Μ. Βρετανία για τη διαχείριση των χελιών

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν τη Μ. Βρετανία για τη διαχείριση των χελιών

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Τα χέλια στον πυρήνα της αντιπαράθεσης.

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες επέμειναν σε αυστηρούς κανόνες «ίσων όρων ανταγωνισμού» ως έλεγχος των Τόρις που μετατρέπουν τη χώρα τους σε έναν απελευθερωμένο υπεράκτιο φορολογικό παράδεισο.

Αλλά γρήγορα προς τα εμπρός για το 2024 και είναι πιο σκληρά τα νέα περιβαλλοντικά μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου που πλήττουν όλο και περισσότερο την ΕΕ με λάθος τρόπο — τουλάχιστον όσον αφορά την προστασία της θαλάσσιας ζωής.

Τον Μάρτιο, οργισμένοι Γάλλοι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει εάν η απαγόρευση της «τράτας βυθού» σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές —που επιβλήθηκε για λόγους διατήρησης— παραβίαζε τους όρους της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας (TCA) μεταξύ των δύο χωρών.

Και τώρα η Επιτροπή έχει πυροδοτήσει μια ξεχωριστή διαμάχη στο πλαίσιο του TCA, αμφισβητώντας εάν ένα άλλο μέτρο διατήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου – η απαγόρευση της αλιείας αμμοχέλων – παραβιάζει τους όρους της εμπορικής συμφωνίας.

Τα φιδίσια – που ζουν στον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας – είναι η αγαπημένη τροφή των θαλάσσιων πτηνών και οι οικολόγοι λένε ότι η υπεραλίευση έχει αρνητικό αντίκτυπο στον αριθμό των πτηνών. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρενέβη και βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες.

Για τους Brexiteers, οι πολιτικές βοηθούν να καταδειχθεί η ευελιξία που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ σε θέματα που θα είχαν προηγουμένως αποτελέσει αντικείμενο μακρών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής – και στα οποία οι Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη είναι εντελώς εχθρικά για τους δικούς τους λόγους.

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση Ανακοινώνοντας τη νομική δράση της Επιτροπής, ο Virginijus Sinkevičius, Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, δήλωσε ότι το «μόνιμο κλείσιμο της αλιείας αμμοχελιού από το Ηνωμένο Βασίλειο στερεί τα σκάφη της ΕΕ από τις αλιευτικές δυνατότητες» και επίσης «παραβιάζει τις βασικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο του εμπορίου ΕΕ-ΗΒ. και Συμφωνία Συνεργασίας».

«Τα υγιή αποθέματα αμμοχελιών δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την ευαίσθητη ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας, αλλά και για τη διαβίωση των ψαράδων μας», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι άλλα μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία του είδους, όπως οι χαμηλές ποσοστώσεις αλιευμάτων και κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με την TCA, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν προθεσμία έως τις 16 Μαΐου για να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση μεταξύ τους — προτού η Επιτροπή έχει την επιλογή να παραπέμψει το θέμα σε μια επιτροπή επίλυσης διαφορών, η οποία θα αποφασίσει εάν το περιβαλλοντικό μέτρο του Ηνωμένου Βασιλείου παραβιάζει την συμφωνία.

Εάν οι κανόνες της επιτροπής κατά του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λονδίνου δεν συμμορφωθούν, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αντεπιτεθούν νομικά με δασμούς ή άλλα μέτρα.

Πολιτικός χρυσός Οι ακτιβιστές της άγριας ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενθουσιασμένοι με τη γραμμή που έρχεται από τις Βρυξέλλες. Η Katie-jo Luxton, η διευθύντρια διατήρησης του RSPB, περιέγραψε τη νομική πρόκληση της ΕΕ ως «εξωφρενική» και την κατηγόρησε ότι κλωτσούσε «το μέλλον των όμορφων πουλιών όπως τα πολυαγαπημένα μας Puffins σαν ένα πολιτικό ποδόσφαιρο».

Σημείωσε ότι το 62 τοις εκατό των ειδών θαλάσσιων πτηνών βρίσκονταν σε παρακμή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας: «Ενώ ορισμένες χώρες της ΕΕ φαίνονται διαβολεμένες να μαζεύουν αμμόχελα σε βιομηχανική κλίμακα για να τραφούν τα ζώα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποκαταστήσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και Θρεπτικά βρεφικά Pufflings.”

Όλα αυτά είναι πολιτικός χρυσός για τους Συντηρητικούς του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι μερικές φορές έχουν αγωνιστεί να δείξουν τα θετικά σημεία της αποχώρησης από το μπλοκ, ειδικά σε όσους δεν έχουν τη βασική τους υποστήριξη.

«Είμαστε σε θέση να λάβουμε αυτά τα βήματα λόγω της έξοδό μας από την ΕΕ, χρησιμοποιώντας τις ελευθερίες μας για το Brexit για να δημιουργήσουμε χώρο για να ανακάμψει η φύση στους θαλάσσιους οικοτόπους μας», δήλωσε ένας αξιωματούχος των Συντηρητικών που έδωσε ανωνυμία για να συζητήσει τη συνεχιζόμενη διαμάχη.

Αλλά οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι είναι σημαντικό να μην παρασυρόμαστε πολύ.

Ο Doug Parr, διευθυντής πολιτικής της Greenpeace UK, είπε ότι τα μέτρα για την τράτα βυθού και τα αμμόχελα «θα πρέπει να τραβούν λίγο περισσότερο έπαινο και προσοχή από ό,τι είναι».

“Εν μέρει επειδή είναι αναμφίβολα καλά πράγματα, προστατεύουν τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα που δέχονταν σοβαρή πίεση. Αλλά κυρίως επειδή δείχνουν πώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συγκέντρωσε τη δύναμη να προχωρήσει πιο μακριά και πιο γρήγορα από την ΕΕ για την απαραίτητη προστασία του περιβάλλοντος και θα έπρεπε φέρουν την πλήρη ευθύνη για το ότι δεν πήγαν πουθενά αργά στους περισσότερους από αυτούς», είπε.

Ο Parr λέει ότι τα μέτρα διατήρησης της θάλασσας δεν είναι ακριβώς τυπικά της προσέγγισης του Ηνωμένου Βασιλείου στο περιβάλλον από το Brexit. Παρά το γεγονός ότι «ανέκτησαν τον έλεγχο» τα ποτάμια, ο αέρας της πόλης και το βαρύ οικιστικό απόθεμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε θλιβερή κατάσταση, με ενοχλητικά λίγη δράση για την πλαστική ρύπανση, τα «για πάντα χημικά» και αντικαθιστώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική, λέει.

«Ο ενθουσιασμός της κυβέρνησης για την επίλυση οποιουδήποτε από αυτά τα προβλήματα φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί σημαντικά με την απομάκρυνση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ από τη συζήτηση, αλλά διατηρώντας όλους τους εταιρικούς λομπίστες, καθώς το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκών και βρετανικών προτύπων σταδιακά διευρύνεται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments