Οδηγός

Το νέο επίδομα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) που αυξάνεται μέχρι 764 ευρώ

Το νέο επίδομα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) που αυξάνεται μέχρι 764 ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Το συγκεκριμένο επίδομα λειτουργεί από τον Φεβρουάριο για πολύ ευάλωτους ανέργους, όπως για παράδειγμα Μονογονεϊκή Οικογένεια, αλλά υπάρχει μια δυσκολία για να το πάρεις.

Το συγκεκριμένο επίδομα λειτουργεί από τον Φεβρουάριο για πολύ ευάλωτους ανέργους, όπως για παράδειγμα Μονογονεϊκή Οικογένεια, αλλά υπάρχει μια δυσκολία για να το πάρεις.

Το νέο επίδομα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) αυξάνεται μέχρι 764 ευρώ,  προσαυξάνεται 10% για κάθε μέλος,  αλλά το παίρνεις δύσκολα. Το συγκεκριμένο επίδομα λειτουργεί από τον Φεβρουάριο για πολύ ευάλωτους ανέργους, όπως για παράδειγμα Μονογονεϊκή Οικογένεια, αλλά υπάρχει μια δυσκολία για να το πάρεις.

Η δυσκολία έγκειται στο ότι παρόλο που πληρούνται οι προϋποθέσεις του ανέργου για ένταξη, η αίτηση δεν εμφανίζεται στο e-services ΔΥΠΑ.

Αναφερόμαστε στο επίδομα σε ευάλωτους ανέργους που μέχρι 1 Απριλίου ήταν 718 ευρώ και μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνεται μέχρι 764 ευρώ και υπάρχει και προσαύξηση του για κάθε εξαρτώμενο  μέλος του δικαιούχου.

Οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) για να “εμφανίζεται” η αίτηση στο e-services ΔΥΠΑ.  Οπότε όσοι άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ως κοινοί άνεργοι δεν μπορούν να υποβάλουν την αίτηση για να ενταχθούν στην επιδότηση.

Οι δικαιούχοι για το “δύσκολο” επίδομα ΔΥΠΑ για ευάλωτους ανέργους είναι:

  •     Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας
  •     Αποφυλακισμένοι
  •     Γυναίκες, θύματα έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας
  •     Θύματα βίας – εμπορίας
  •     Απεξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες.

Προϋποθέσεις

  •     να είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ με μία από τις παραπάνω ιδιότητες κατά την υποβολή της αίτησής τους
  •     να έχουν πραγματοποιήσει 1–75 ημέρες ασφάλισης στον e-EΦΚΑ οποτεδήποτε τα τελευταία 2 έτη πριν από την υποβολή της αίτησής τους (ή από την έναρξη της ποινής, για τους αποφυλακισμένους)
  •     να έχουν εισόδημα έως 16.000 € οι άγαμοι, 24.000 € οι έγγαμοι (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € ανά τέκνο) ή 29.000 € οι μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € για κάθε τέκνο μετά το πρώτο) και παράλληλα, το ύψος των συνολικών ακαθαρίστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας να μην υπερβαίνει τα 80.000 € και
  •     να μην είναι παράλληλα δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος μακροχρόνια ανέργων, βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και ειδικού εποχικού βοηθήματος.

Για να “ξεκλειδώσετε” την αίτηση θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κατάστημα ΔΥΠΑ της περιοχής σας και να προσκομισετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι ανήκετε στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Πότε θα πληρωθεί το επίδομα σε ευάλωτους ανέργους;

Θα πρέπει να τονιστεί πως οι πρώτοι δικαιούχοι που έκαναν την αίτηση για το επίδομα για τους ευάλωτους ανέργους από τον Φεβρουάριο δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.  Η ΔΥΠΑ έχει την απάντηση ότι ακόμα δεν έχουν επεξεργαστεί τα στοιχεία των δικαιούχων.

Το ειδικό βοήθημα χορηγείται εφάπαξ και ισούται με τριάντα επτά και πέντε δέκατα (37,5) ημερήσια επιδόματα ανεργίας, όπως ισχύουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, και προσαυξάνεται κατά δέκα τοις εκατό (10%) για κάθε έμμεσα ασφαλισμένο μέλος.

Το ειδικό αυτό επίδομα σε ευάλωτες ομάδες ανέργων χορηγείται εφάπαξ και ο δικαιούχος μπορεί να το λαμβάνει μια φορά στα δύο έτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments