Nέα της αγοράς

Τράπεζες: Κέρδη 1 δισ. στο α’ τρίμηνο, έρχονται μεγαλύτερα μερίσματα

Τράπεζες: Κέρδη 1 δισ. στο α’ τρίμηνο, έρχονται μεγαλύτερα μερίσματα

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Ατμομηχανή της κερδοφορίας αποτέλεσαν τα επιτοκιακά έσοδα ύψους 2,1 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές.

Τους καρπούς της ευνοϊκής επιτοκιακής συγκυρίας και της αιματηρής περιστολής δαπανών που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια έδρεψαν οι εμπορικές τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο του 2024, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών. Οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις ανοίγουν τον δρόμο για τη διανομή μερισμάτων (10% με 30% των κερδών του 2023) μετά από 16 χρόνια και, επιπρόσθετα, ενισχύουν την επιχειρηματολογία των διοικήσεων για πιο γενναιόδωρες διανομές μερισμάτων για τις χρήσεις 2024 – 2026.

Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank πέτυχαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου καθαρή κερδοφορία ύψους 1,09 δισ. ευρώ έναντι 788 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 38%.

Παρά το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο παραδοσιακά είναι αδύναμο για τον κλάδο, κάτι που αποτυπώθηκε στην ασθενή παραγωγή νέων δανείων, οι τράπεζες παρουσίασαν υψηλή κερδοφορία – αποδοτικότητα σύμφωνα με τους στόχους των business plans, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία ότι στο σύνολο της χρονιάς οι στόχοι θα ξεπεραστούν.

Ατμομηχανή της κερδοφορίας αποτέλεσαν τα επιτοκιακά έσοδα τα οποία ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές, σημειώνοντας αύξηση +15,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Με τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ να καθυστερεί, οι τράπεζες επωφελήθηκαν από τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια, αποτέλεσμα της μικρής ζήτησης νέων δανείων και της υπερεπέρκειας καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Μαρτίου το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε στα 218,7 δισ. ευρώ έναντι 148,8 δισ. του υπολοίπου δανείων δηλαδή οι τράπεζες είχαν ένα καταθετικό πλεόνασμα 70 δισ. ευρώ καθιστώντας άνευ νοήματος κάθε συζήτηση για την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προκειμένου να ενισχύσουν τις καταθέσεις τους.

Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων των 4 συστημικών τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο του 2024

Σημειώσεις. Τρ. Πειραιώς: Τα καθαρά έσοδα προμηθειών περιλαμβάνουν έσοδα από ενοίκια και έσοδα από μη τραπεζικές δραστηριότητες. Από τα δάνεια μετά προβλέψεων εξαιρούνται τα δάνεια ΟΠΕΚΕΠΕ. Eurobank: Το υπόλοιπο δανείων της Eurobank είναι πριν από προβλέψεις ενώ περιλαμβάνουν και ομόλογα υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους 4,3 δισ.

Διψήφια αύξηση (+13,8%) κατέγραψαν τα έσοδα προμηθειών με μεγάλο μέρος της αύξησης να οφείλεται στη συμβολή των εσόδων από δραστηριότητες διαχείρισης περιουσίας (asset management) όπου όλες οι τράπεζες έχουν δώσει βάρος.

Οι προβλέψεις έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποτέλεσμα της εξαιρετικής πορείας των χαρτοφυλακίων δανείων κάτι που οφείλεται στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αλλά και την εξαιρετικά συντηρητική πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών.

Την μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα κάνει η χαμηλή βάση κόστους, η οποία έχει επιτευχθεί με τις οικονομίες κλίμακος που δημιουργήθηκαν από τη συγκέντρωση δυνάμεων που σημειώθηκε στον κλάδο τα χρόνια της κρίσης. Οι 4 συστημικές έχουν μειώσει δραστικά δίκτυο καταστημάτων και προσωπικό (προσπάθεια που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα) με αποτέλεσμα η αύξηση των εσόδων να έρχεται με λιγότερα λειτουργικά έξοδα. Το σύνολο των λειτουργικών δαπανών των τεσσάρων τραπεζών διαμορφώθηκε στα 833 εκατ. σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023.

Μέρισμα μετά από 16 χρόνια

Οι ισχυρές επιδόσεις των τραπεζών ανοίγουν το δρόμο για τη διανομή μερισμάτων μετά από μια περίοδο 16 ετών. Παράλληλα ενισχύουν την επιχειρηματολογία των τραπεζών για την ενίσχυση των διανομών για την τρέχουσα και τις επόμενες χρήσεις.

Χθες, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σημείωσε ότι η αίτηση στον εποπτικό μηχανισμό SSM έχει ήδη υποβληθεί με προτεινόμενο ποσοστό διανομής 30%,των κερδών, που αντιστοιχεί σε μέρισμα άνω των 9 σεντς ανά μετοχή. Λίγο αργότερα στην τηλεδιάσκεψή που ακολούθησε με τους αναλυτές o κ. Καραβίας σημείωσε για το μέρισμα ότι στόχος της διοίκησης είναι να διανεμηθεί το 40% των κερδών του 2024 και το 50% της κερδοφορίας της χρήσης του 2025 .

Η Alpha Bank, που επίσης χθες παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει στη διανομή στους μετόχους 122 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% θα διατεθεί με τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο 50% με τη μορφή επαναγοράς μετοχών. Παράλληλα, η τράπεζα έλαβε πρόβλεψη 24 μονάδων βάσης με σκοπό τη διανομή μερίσματος ύψους 35% από τα κέρδη του 2024, ποσοστό το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 50% το 2025 και το 2026. Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, σημείωσε ότι οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν πλήρως τις δεσμεύσεις της διοίκησης για τη δημιουργία αξίας και την επιβράβευση των μετόχων.

Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη της Εθνικής Τράπεζας με τους αναλυτές στις αρχές Μαΐου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς σημείωσε ότι αρχές Ιουνίου ο SSM θα αποσαφηνίσει τη στάση του αναφορικά με τις προτάσεις των διοικήσεων για το ύψος των μερισμάτων. Ο αρχικός στόχος της ΕΤΕ ήταν η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023 να φτάσει περίπου το 25% των κερδών.

Τέλος, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου έχει δηλώσει ότι η αίτηση που έχει υποβληθεί στον SSM προβλέπει τη διανομή μερίσματος 80 εκατ. (περίπου 10% των κερδών) για τη χρήση του 2023. Παράλληλα σημείωσε ότι η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης στο πρώτο τρίμηνο οδήγησε τον δείκτη CET1 στο 13,7%, ενσωματώνοντας αυξημένη πρόβλεψη 25% για διανομή μερίσματος στους μετόχους της τράπεζας από τα κέρδη του 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments