Πολιτική

Κοντογεώργης: Η επιστολή προς την πρόεδρο της ΕΕ είναι μια ουσιαστική προσπάθεια κατά της ακρίβειας

Κοντογεώργης: Η επιστολή προς την πρόεδρο της ΕΕ είναι μια ουσιαστική προσπάθεια κατά της ακρίβειας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//«Η επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών, είναι μία ακόμη ουσιαστική προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ

«Η επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών, είναι μία ακόμη ουσιαστική προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ

«Η επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών, είναι μία ακόμη ουσιαστική προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.

«Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, από 8,2% τον Ιανουάριο, κατέβηκε στο 5,4% τον Απρίλιο. Επίσης, εδώ και 1,5 χρόνο επιβλήθηκαν 3.000 πρόστιμα και 20 εκατ. έχουν εισπραχθεί ή βεβαιωθεί. Βεβαίως, το πρόβλημα επιμένει – και επιμένει σε ένα βαθμό γιατί υπάρχει το ζήτημα το οποίο ανέδειξε με την επιστολή του ο πρωθυπουργός», είπε ο Θ. Κοντογεώργης την Κυριακή (19/05), σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Η πρακτική πολεθνικών, εν προκειμένω, για διαφορετικές τιμές, από χώρα σε χώρα, σε ομοειδή ή και ίδια προϊόντα, «ακόμη δεν καταγράφεται σε επίπεδο ενωσιακού δικαίου ως αθέμιτη πρακτική. Αυτό παρεμποδίζει και τις αρχές ελέγχου», διευκρίνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Στη συνέχεια, όπως επισήμανε, «αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες, οι οποίες νομίζω ότι θα λάβουν και αυτές άλλες πρωτοβουλίες», όπως εκτίμησε.

«Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός παίρνει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και εν όψει ευρωεκλογών, υπό την έννοια ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να το θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ατζέντα της».

Δήλωσε δε, αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας, διότι, «ο πρωθυπουργός πάντοτε αντιλαμβάνεται τη διεθνή συγκυρία και πότε οι συμμαχίες ευνοούν. Είναι ένα θέμα στο οποίο δεν είμαστε μόνοι μας», επισήμανε φέρνοντας ως παράδειγμα, την ευρωπαϊκή κοινή αμυντική πολιτική.

Όπως αναγνώρισε ο Θ. Κοντογεώργης, «η πρωτοβουλία δεν θα λύσει αύριο το ζήτημα, αλλά το να το αναβιβάζει ο πρωθυπουργός στο ανώτατο επίπεδο, με την επιστολή στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό δημιουργεί άλλες συνθήκες για τη συζήτηση».

Ειδικώς για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο φορολογικό, είπε: «Καλοσορίζω το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια πρόταση νόμου. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι βλέπουμε ένα σύνολο προτάσεων, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – όπως ορίζει ο νόμος – σύντομα θα έχει και την οικονομική αποτύπωση αυτού».

«Αν υπήρχαν τέτοιες λύσεις, προφανώς θα είχαν προχωρήσει. Αυτές δεν είναι ούτε μαγικές ούτε εύκολες. Συνεπάγονται ένα σημαντικό δημοσιονομικό κόστος», σημειώσε.

«Έχουν μειωθεί αρκετοί φόροι, από το 2019 και μετά, πάνω από 50. Επιμένουμε στη λογική ενισχύουμε το εισόδημα, και αυτό συνδέεται με τους διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης

Συγχρόνως, στο μέτωπο κατά της ανεργίας τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν περίπου 400.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία έπεσε από το 17% κοντά στο 9%. Προσπαθούμε με διάφορα μέτρα να απομειώσουμε το βάρος της καθημερινότητας αλλά και να διασφαλίζουμε ταυτόχρονα δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος και δεν μπορούμε να έχουμε μαθητευόμενους μάγους που βγάζουν εύκολα λαγούς από τα καπέλα τους.

Θα πρέπει να αποφεύγουμε – και ειδικά εν όψει ευρωεκλογών – συνταγές που μας οδηγούν σίγουρα πολλά χρόνια πίσω», συμπλήρωσε.

Για την εξωτερική πολιτική

«Με την Τουρκία υπάρχει ένας συνεχιζόμενος διάλογος και στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού αναδείχθηκαν και οι κόκκινες γραμμές αλλά και τα ζητήματα στα οποία μπορούμε να προχωρήσουμε», τόνισε ο Θ. Κοντογεώργης.

«Στο άλλο θέμα της επικαιρότητας, η χώρα ήταν πάντοτε θετική και επισπεύδουσα στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στον ευρωπαϊκό δρόμο», διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως τις προϋποθέσεις για την ένταξη αυτή.

«Σε κάθε περίπτωση δικαιώνεται, σε μεγάλο βαθμό, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Και, αξιώνοντας αξιοπιστία από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, εξέφρασε την έκπληξή του, για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κυρωθούν, στη συγκυρία αυτή, τα μνημόνια συνεργασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Συνθήκη θα εφαρμοσθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Κλείνοντας, ο Θ. Κοντογεώργης, υπογράμμισε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της αθλητικής βίας αποδίδουν, ενώ ευχήθηκε «ο καλύτερος να πάρει το (ποδοσφαιρικό) πρωτάθλημα». Επίσης, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό στον τελικό του Conference League, όπως και στις δύο ελληνικές ομάδες (Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός) του μπασκετικού final four.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments