Διεθνή

Τι θα σήμαινε για την Ουκρανία μια νίκη των Εργατικών στη Μ. Βρετανία;

Τι θα σήμαινε για την Ουκρανία μια νίκη των Εργατικών στη Μ. Βρετανία;

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Επί ηγεσίας Στάρμερ, οι Εργατικοί έπαψαν να θεωρούνται "αντιπατριωτική" δύναμη.

Λίγο μετά τις τελευταίες γενικές εκλογές στη Βρετανία το 2019, ένας νεαρός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος άφησε μια αίθουσα συνεδριάσεων του Λονδίνου να εισέλθει σε ένα μυστικό.

Ο Γουές Στρίτινγκ, τώρα ανώτερος στέλεχος των Εργατικών και ανερχόμενο αστέρι στη βρετανική πολιτική σκηνή, παραδέχτηκε ότι οι περισσότεροι Βρετανοί ψηφοφόροι θεωρούσαν τον ηττημένο ηγέτη του κόμματός του, Τζέρεμι Κόρμπιν, ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Συμφώνησε μάλιστα μαζί τους.

Ο Streeting – ένας κεντρώος που πάντα αντιτάχθηκε στον σκληρό αριστερό Κόρμπιν – είπε στη διάσκεψη Fabian ότι οι ψηφοφόροι είχαν δίκιο να αμφισβητούσαν την ικανότητα του Κόρμπιν να κρατήσει ασφαλή τη Βρετανία, δεδομένης της ασάφειάς του σχετικά με τα δυσάρεστα ξένα καθεστώτα και την απόλυτη εχθρότητά του προς το ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά όπλα.

Ο διάδοχος του Κόρμπιν ως ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, πέρασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπαθώντας να απαλλάξει τους Βρετανούς ψηφοφόρους από την αντίληψη ότι το κόμμα του είναι αντιπατριωτικό και αδύναμο στην άμυνα.

Αυτό σήμαινε ένα σχεδόν ενωμένο μέτωπο με τη Συντηρητική κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική – και μια ακλόνητη δέσμευση στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλει οποιοσδήποτε στην Ουκρανία είναι να δει τα πολιτικά κόμματα πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο να τσακώνονται για κάτι που είναι ζωή ή θάνατος γι’ αυτά», είπε ο Στάρμερ την Κυριακή.

Βρισκόμενος τώρα στο κατώφλι της εξουσίας, καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται για τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, ο Στάρμερ φαίνεται ότι πέτυχε την πρωταρχική του αποστολή.

Ένα ευρύ φάσμα δημοσκοπήσεων δείχνει ότι το βρετανικό κοινό εμπιστεύεται πλέον το Εργατικό Κόμμα έναντι των Τόρις για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια, όπως σχεδόν σε κάθε άλλο θέμα.

Και δεν είναι μόνο το βρετανικό κοινό που οι Εργατικοί προσπάθησαν να πείσουν. Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι και ο σκιώδης υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι ταξίδεψαν στο Κίεβο αυτόν τον μήνα για να διαβεβαιώσουν τους ομολόγους τους εκεί ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι πλήρως αφοσιωμένη στις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας.

«Ο [Lammy] κι εγώ είχαμε ένα απλό μήνυμα στην επίσκεψή μας – ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να είναι ενωμένο για την Ουκρανία», είπε στη συνέχεια ο Healey.

«Εάν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης μετά τις εκλογές, δεν θα υπάρξει αλλαγή στην αποφασιστικότητα της Βρετανίας να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα και να καταδιώξει τον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν για τα εγκλήματά του πολέμου».

Για κάποιους μέσα στην κορυφαία ομάδα του Starmer, η καμπύλη μάθησης ήταν απότομη.

Ανώτερος αξιωματούχος του Εργατικού Κόμματος παραδέχτηκε ότι ορισμένα μέλη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου χρειάστηκαν έκτακτη εκπαίδευση εξωτερικής πολιτικής μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ έφερε ξανά στο προσκήνιο τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Είπαν ότι η μακροχρόνια πεποίθηση ορισμένων ότι η άμυνα και η εξωτερική πολιτική – σπάνια ζητήματα που κερδίζουν τις εκλογές για τα κόμματα της αντιπολίτευσης – θα μπορούσαν απλώς να μαθευτούν από την οπλή μόλις καταρριφθεί συνοπτικά.

Επίθεση και άμυνα

Ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak ελπίζει σίγουρα ότι οι αναμνήσεις των ψηφοφόρων είναι καλύτερες από ό,τι υποδηλώνει η δημοσκόπηση.

Δεν θεωρεί την ασφάλεια και την άμυνα ως δικομματικό ζήτημα και τις έχει ήδη κάνει κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του Κόμματος των Τόρις στις 4 Ιουλίου. Θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους ότι ο Στάρμερ, τότε σκιώδης γραμματέας του Brexit, προσπάθησε να κάνει τον Κόρμπιν πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019.

Είναι μια γραμμή επίθεσης που οι Εργατικοί είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο, ειδικά αφού ο Στάρμερ απαγόρευσε στον Κόρμπιν να είναι ξανά βουλευτής των Εργατικών.

«Είναι απελπισμένοι να πολεμήσουν τον Κόρμπιν, αλλά δεν είναι καν βουλευτής των Εργατικών», είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος των Εργατικών, στον οποίο δόθηκε ανωνυμία – όπως και άλλοι σε αυτό το άρθρο – για να μιλήσει με ειλικρίνεια.

«Αν θέλουν να πολεμήσουν, θα πρέπει να λογοδοτήσουν για το ρεκόρ τους». Οι Εργατικοί σημειώνουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας έχουν περικοπεί επανειλημμένα από τότε που οι Τόρις ανήλθαν στην εξουσία το 2010.

Αλλά ο Σουνάκ προχώρησε παραπέρα, ισχυριζόμενος την περασμένη εβδομάδα ότι μια πρωθυπουργία του Starmer θα ενθάρρυνε πραγματικά τον Πούτιν. Υπονόησε επίσης τον Φεβρουάριο ότι ο Στάρμερ ήταν υποστηρικτής των τρομοκρατών, δεδομένου ότι ο ηγέτης των Εργατικών εκπροσωπούσε υπόπτους για τρομοκρατία όταν ήταν δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και του 2000.

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα και μια ευρύτερη ανησυχία της Δύσης για αυτό που ο Σουνάκ αποκαλεί «άξονα αυταρχισμού», θα αναφερθούν επανειλημμένα σε όλη την εκστρατεία για να τονιστεί η τρέχουσα στιγμή της παγκόσμιας αστάθειας – και να υποδειχθεί στους ψηφοφόρους να μένουν με αυτό που ξέρουν.

«Είναι σημαντικό να θέσουμε το ερώτημα ποιος είναι σε καλύτερη θέση για να αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες, για να προσφέρει ασφάλεια για εσάς και την οικογένειά σας και τη χώρα μας», δήλωσε ο Σουνάκ στο BBC την Πέμπτη.

Πάνω απ’ όλα, οι Τόρις θα κολλήσουν στην απροθυμία του Στάρμερ να ανταποκριθεί στην πρόσφατη ανακοίνωση των αμυντικών δαπανών του Σουνάκ, ελπίζοντας να αναστατώσουν το εκλογικό σώμα σχετικά με την ικανότητα των Εργατικών να κρατήσουν τη Βρετανία ασφαλή.

Οι Εργατικοί υποσχέθηκαν τελικά να δαπανήσουν το 2,5 τοις εκατό του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου για την άμυνα — αλλά όχι μέχρι το 2030, όπως υποσχέθηκε να κάνει ο Σουνάκ τον περασμένο μήνα. Αντίθετα, οι Εργατικοί λένε ότι θα ταιριάζουν με τα σχέδια δαπανών του Σουνάκ μόνο «όταν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες», ενώ υποστηρίζουν επίσης ότι πρέπει να κάνουν έναν πλήρη στρατιωτικό έλεγχο πριν δώσουν άλλες υποσχέσεις.

«Η υπόθεσή μου τώρα είναι ότι δεν θα ταιριάζουν [τη δέσμευση του 2030] και μας δίνει την ευκαιρία να μεταφέρουμε στο σφυρί αυτό το μήνυμα ασφαλείας», είπε ένας βοηθός της Ντάουνινγκ Στριτ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments