Podcasts | Pagenews Politics #36

Κοροβέση: Στόχος μας οι 6 ευρωβουλευτές

Ο κόσμος αγκαλιάζει τον κ. Κασσελάκη με πολλή θέρμη

24.05.2024 | 16:57

Listen On:

Κοροβέση: Στόχος μας οι 6 ευρωβουλευτές

Ο κόσμος αγκαλιάζει τον κ. Κασσελάκη με πολλή θέρμη

Στα θέματα που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενόψει ευρωεκλογών και σε κεντρικά ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής περιστράφηκε η συζήτηση της δημοσιογράφου κ. Σοφίας Χύτου με την κ. Μυρτώ Κοροβέση.

Μιλώντας στο Pagenews, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε για τα μείζονα ευρωπαϊκά θέματα και υπογράμμισε τις πολιτικές διαφορές ανάμεσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενη στους εκλογικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η κυρία Κοροβέση ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει ταβάνι. Ταβάνι για μένα είναι να προσπαθήσουμε να εκπροσωπήσουμε πολιτικά τους περισσότερους και να πιστέψουν στο πρόγραμμά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πράγματι ανοδική πορεία. Ο κόσμος αγκαλιάζει τον κ. Κασσελάκη με πολλή θέρμη. Είναι μια νέα, στενή σχέση των πολιτικών με την πολιτική και τους πολίτες. Πολιτική για μένα και τον πρόεδρο σημαίνει συνδιαμόρφωση. Ακούω και συνδιαμορφώνω. Ο μεγάλος στόχος για μένα είναι να μπορέσουμε να έχουμε έξι ευρωβουλευτές. Με έξι ευρωβουλευτές θα μπορέσουμε να βάλουμε το λιθαράκι μας στις εξελίξεις στις Βρυξέλλες».

Ερωτώμενη σχετικά με το ζήτημα της αποχής, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως «αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα. Η καταπολέμηση της αποχής είναι το μεγάλο στοίχημα. Όμως, τον καθένα πρέπει να ενδιαφέρει την πολιτική. Η πολιτική είναι μέσα στη ζωή μας».

Μιλώντας για το αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας, η κυρία Κοροβέση ξεκαθαρίζει: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Κανένας δεν θα αμφισβητήσει τον κ. Κασσελάκη. Και ας μην ξεχνάμε πώς έβλεπαν τις εξελίξεις οι δημοσκόποι και πώς κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά και ανοδικά. Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέλαβε ένα αεροπλάνο έτοιμο να συντριβεί και φαίνεται να το απογειώνει. Άρα, όπου κι αν κάτσει η μπίλια, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Και θέλω να προσθέσω πως το ψηφοδέλτιο καταρτίσθηκε μέσα από τη συμμετοχή του κόσμου. Αυτό είναι κάτι βαθιά αξιοκρατικό. Και δείχνει και τι σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ «σύγχρονη αριστεία».

Καλούμενη να τοποθετηθεί για τις μεγάλες προκλήσεις της Ε.Ε. και τη δημόσια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, η κ. Μυρώ Κοροβέση απαντά, λέγονται πως «πριν από δέκα – δεκαπέντε χρόνια, λέγαμε πως το φάντασμα της ακροδεξιάς δεν είναι ακόμη πραγματικότητα. Αλλά σήμερα το φάντασμα της ακροδεξιάς είναι μια πραγματικότητα, την οποία μπορούμε να καταπολεμήσουμε με την υπερψήφιση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων και με το να απομακρυνθούμε από την τοξικότητα και τον ξύλινο λόγο.

Αυτή τη στιγμή, παρατηρούμε μια τεράστια ανέλιξη της τεχνολογίας. Είμαστε τυχεροί γιατί η Ε.Ε. έχει το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο, το AI Act., το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2025. Αυτό πρέπει να το εφαρμόσουμε και στο εθνικό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να ανακόψουμε τις αρνητικές προεκτάσεις της νέα τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Προσωπικά, ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για ζητήματα γυναικοκτονίας, έμφυλης βίας, ισότητας των δύο φύλων. Εμείς θέλουμε να καθιερωθεί ο όρος γυναικοκτονία. Η γυναικοκτονία δεν είναι μια οιαδήποτε δολοφονία γυναίκας, επειδή είναι γυναίκα. Άρα, η καθιέρωσή της θα σημαίνει ότι, νομικά, θα λειτουργούσε αποτρεπτικά. Σημαντική θα είναι η κατάκτηση της ισότητας στα εργασιακά θέματα. Αρκεί να σκεφθούμε τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και την ανισότητα ως προς τους μισθούς. Όλα αυτά είναι πολιτικές επιλογές και μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στη συνέχεια, η κ. Μυρτώ Κοροβέση αναφέρεται στο εάν υπάρχει διαφορετική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές σε σχέση με την ατζέντα που έχει η Νέα Δημοκρατία, και επισημαίνει πως «σίγουρα υπάρχει διαφορετική ατζέντα. Για παράδειγμα, στο Ευρωκοινοβούλιο προωθήθηκε το θέμα της άμβλωσης και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, δεν υπερψήφισε, αλλά καταψήφισε. Το ίδιο συνέβη με το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου».

Σε σχέση με το ζήτημα του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε βάρος της Ελλάδας, υποστηρίζεται ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες μέσα από σύγχρονες πολιτικές. Δεν πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Πραγματικά, υπήρχε ζήτημα λειτουργίας του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Το Pagenews δίνει το βήμα σε καλεσμένους να εκφράσουν τις απόψεις τους, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με όλα τα site και με όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς».

Απαντώντας, τέλος, για το εάν έχει υπάρξει ιδιαίτερα τοξικός λόγος εν όψει ευρωεκλογών, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέει πως «για μένα δεν χρειάζεται τοξικός λόγος. Οι πολιτικοί καλούμαστε να μπούμε σε καλούπια τοξικότητας. Όμως, ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από τοξικότητα, έχει ανάγκη από θετική ατζέντα. Στην τελική, να αποφασίσει με βάση το πρόγραμμα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόγραμμα δέκα σημείων. Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να εκφράζει θετικά τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του», ολοκληρώνει την απάντησή της η κυρία Μυρτώ Κοροβέση.