Διεθνή

Σιλιάνοφσκα: Σέβομαι τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία»

Σιλιάνοφσκα: Σέβομαι τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία»

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Σιλιάνοφσκα: Σέβομαι τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία»

Η ίδια υποστήριξε ότι μέσω του διαλόγου θα προσπαθήσει να «πείσει την Ελλάδα για την ορθότητα»

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, δήλωσε σήμερα ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, ισχυρίστηκε, όμως, πως έχει το προσωπικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία».

H Σιλιάνοφσκα, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις από την Οχρίδα, δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας της «είναι ζήτημα προσωπικού προσδιορισμού, δικαίωμα που κατοχυρώνεται με πράξεις ανώτερες από αυτές που ισχύουν στις διμερείς συμφωνίες».

Θα πείσω την Ελλάδα για την ορθότητα

Η ίδια υποστήριξε ότι μέσω του διαλόγου θα προσπαθήσει να «πείσει την Ελλάδα για την ορθότητα» των ισχυρισμών της και πρόσθεσε ότι έχει σχέδιο για το πώς θα ενεργήσει. «Φυσικά και έχω σχέδιο. Το σχέδιο είναι να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Το σχέδιο είναι να υπάρχει σεβασμός αλλά και αυτοσεβασμός. Και νομίζω ότι, όπως στην πολιτική, πρέπει να αναζητήσει κανείς την τέχνη του εφικτού, θα το κάνουμε σύντομα», ανέφερε η Σιλιάνοφσκα.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προειδοποιήσεις από τη μεριά της Ελλάδας περί ενδεχόμενης προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για μη τήρηση των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Σιλιάνοφσκα υπενθύμισε την προηγούμενη απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου (το 2011), στην προσφυγή της τότε ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από το 1995.

«Το ίδιο αυτό Διεθνές Δικαστήριο, στο οποίο βρεθήκαμε απέναντι από την Ελλάδα, αποφάνθηκε για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία ήταν επίσης μια διεθνής συμφωνία. Δεν πιστεύω ότι θα φθάσουμε αμέσως στα δικαστήρια. Υπάρχει διαβάθμιση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρώτα επισημαίνεται, συζητείται, η ερώτηση απευθύνεται και στον ΟΗΕ και μετά πάει στα δικαστήρια. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου θα πρέπει να είναι erga omnes (να ισχύουν έναντι όλων), αλλά στη δική μας περίπτωση αυτό δεν συνέβη», ανέφερε η Σιλιάνοφσκα.

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (η οποία στις προεδρικές εκλογές της 8ης Μαΐου εξελέγη νέα πρόεδρος της χώρας, ως υποψήφια του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE), κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαΐου, αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύτηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η ενέργεια εκείνη της νέας πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ αποδοκιμάστηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments