Nέα της αγοράς

UBS: Τα 4 σενάρια για τη Γαλλία – Έρχονται υποβαθμίσεις αλλά όχι Frexit

UBS: Τα 4 σενάρια για τη Γαλλία – Έρχονται υποβαθμίσεις αλλά όχι Frexit

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιβεβαιωθεί, η UBS μιλά για μια δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και για δημοσιονομικούς περιορισμούς για κάθε πιθανή κυβέρνηση.

Τέσσερα είναι σύμφωνα με τη UBS τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία, αλλά όποιο από αυτά και εάν επιβεβαιωθεί, η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα θα παραμείνει δύσκολη, υπό τους νέους κανόνες, κάτι που σημαίνει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της κυβέρνησης θα είναι περιορισμένα. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος περιμένει τώρα περισσότερες υποβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, όμως απορρίπτει το σενάριο του «Frexit», καθώς θεωρεί ότι οι σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αλλάξουν δραματικά.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όλα δείχνουν ότι η Γαλλία οδεύει προς πολιτική αστάθεια, καθώς η πιθανότητα να μην προκύψει νικητής με ξεκάθαρη πλειοψηφία στις εκλογές είναι υψηλή. Το κόμμα της Marin Le Pen (RN) θα μπορούσε να εξασφαλίσει 235 με 265 έδρες (από 89 έδρες σήμερα), με τη συμμαχία του προέδρου Macron (Ensemble) να κερδίζει 125 με 155 έδρες (από 249 έδρες σήμερα). Για την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο απαιτούνται 289 έδρες.

Η UBS εντοπίζει τέσσερα σενάρια:

Σενάριο 1: Το Rassemblement National (RN) κερδίζει την αυτοδυναμία. Αυτό θα επιτρέψει στο κόμμα της Le Pen να διορίσει πρωθυπουργό και να περνά με ευκολία νόμους. Οι πολιτικές του κόμματος εστιάζουν σε νέες δαπάνες για συνταξιούχους και νοικοκυριά, τις οποίες σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μέσω περικοπών στις δαπάνες που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Σενάριο 2: Το RN εξασφαλίζει την απλή πλειοψηφία. Εάν το RN είναι πρώτο κόμμα, αλλά με λιγότερες από 289 έδρες, θα οδηγηθεί σε μια περίπλοκη συγκατοίκηση, όπου ο πρόεδρος θα διορίσει τον πρωθυπουργό από το RN. Σε αυτό το σενάριο, η Γαλλία οδηγείται σε πολιτικό αδιέξοδο, με περιορισμένες αλλαγές πολιτικής.

Σενάριο 3: Το Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει την απλή πλειοψηφία. Ο αριστερός συνασπισμός θα μπορούσε να βγει πρώτη δύναμη, οδηγώντας σε ένα παρόμοιο σενάριο συγκατοίκησης και πολιτικού αδιεξόδου. Η ατζέντα τους περιλαμβάνει την ακύρωση πρόσφατων μεταρρυθμίσεων σε συντάξεις και αγορά εργασίας και την αύξηση των δαπανών για συνταξιούχους και νοικοκυριά.

Σενάριο 4: Το κόμμα του Macron θα μπορούσε να βγει πρώτο, εξακολουθώντας να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να περάσει νόμους χωρίς τον σχηματισμό συμμαχιών. Οι πολιτικές του Macron εστιάζουν στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και την ανταγωνιστικότητα και χρηματοδοτούνται εν μέρει από μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και εξοικονομήσεις δαπανών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιβεβαιωθεί, η UBS μιλά για μια δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και για δημοσιονομικούς περιορισμούς για κάθε πιθανή κυβέρνηση.

Οι προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας επιδεινώνονται, προειδοποιεί ο οίκος, ο οποίος προηγουμένως περίμενε υποβάθμιση της αξιολόγησης κατά ένα σκαλοπάτι σε ορίζοντα 12-24 μηνών. Τα υψηλότερα ελλείμματα από ό,τι αναμενόταν μπορούν να οδηγήσουν σε συντομότερες και περισσότερες υποβαθμίσεις, τονίζει.

Στο χρηματιστηριακό μέτωπο, παρότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι αρνητική για τις μετοχές, η UBS θεωρεί ότι μέρος των κινδύνων έχει προεξοφληθεί έπειτα από τις υποαποδόσεις του CAC 40. Πιο ευάλωτες είναι οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου, της κοινής ωφέλειας και των υποδομών, ενώ δεν αποκλείονται επιπτώσεις και στα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η UBS εκτιμά ότι οι εξελίξεις στη Γαλλία θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ευρώ προς το 1,05, όμως σημειώνει ότι για να υπάρξει περαιτέρω εξασθένηση του νομίσματος θα χρειαζόταν να αναπτυχθεί ένα σενάριο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Frexit).

Η άποψη του οίκου είναι ότι οι σχέσεις της Γαλλίας με την Ευρώπη δεν θα αλλάξουν δραματικά μετά τις εκλογές, καθώς ο Macron θα διατηρήσει τη συνταγματική δύναμη σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Ευρώπη, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Άλλωστε, το RN δεν επιδιώκει πλέον την έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, αλλά προτείνει τον περιορισμό της ελεύθερης ροής μεταναστών μέσω συνοριακών ελέγχων σε εθνικό επίπεδο και την αναστολή των ευρωπαϊκών κανόνων για το κλίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments