EDITOR'S PICK

Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ

Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ

Πώς τα αλμυρά κοκτέιλ κυριάρχησαν στα μπαρ από το Λονδίνο ως τη Νέα Υόρκη.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι μπάρμαν σέρβιραν πολύχρωμα, γλυκά κοκτέιλ και το cosmopolitan βασίλευε στα μπαρ του Μανχάταν. Ύστερα ήρθε το κίνημα των craft κοκτέιλ με ηγετική φιγούρα τον celebrity bartender Dale DeGroff του Rainbow Room αλλά και όλους όσους βρέθηκαν πίσω από την μπάρα του θρυλικού Milk & Honey που αναβίωσε την ατμόσφαιρα των speakeasy μπαρ – εκεί επινοήθηκαν κοκτέιλ όπως το Gold Rush και το Greenpoint.

Από τότε, τα φρέσκα υλικά και τα υψηλής ποιότητας ποτά δεν σταμάτησαν να αποτελούν προϋπόθεση για ένα καλό κοκτέιλ και οι τάσεις να εξελίσσονται. Aρκεί μια ματιά στη λίστα του World’s 50 Best Bars για να αντιληφθεί κάποιος ότι η σκηνή των κοκτέιλ μπαρ ακμάζει από τη Βαρκελώνη ως το Όσλο και το Μέξικο Σίτι και οι mixologist απολαμβάνουν αναγνώριση παρόμοια με εκείνη των βραβευμένων σεφ.

Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ
Caviar Martini, Hakkasan Λονδίνο

Eνα παγκόσμιο κίνημα Η πιο ισχυρή τάση που αναδύθηκε τη φετινή χρονιά είναι τα κοκτέιλ με αλμυρό γευστικό προφίλ. Όπως αναφέρουν Traveller, House & Wine και Forbes, η ζήτηση για πιο λιπαρές και πικάντικες γεύσεις είναι αυξηθεί κατακόρυφα. «Καθώς τα όρια μεταξύ φαγητού και ποτού θολώνουν, συστατικά όπως το χαβιάρι, οι ντομάτες, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, ακόμα και τα φύκια εμφανίζονται στα μπαρ» επισημαίνει το Traveller σε σχετικό αφιέρωμα. Κυνηγώντας τη γεύση umami, οι bartenders χρησιμοποιούν τεχνικές όπως το fat-washing όπου εμπλουτίζουν το ποτό με μερικές σταγόνες λάδι καρύδας ή σησαμέλαιο, προσθέτουν υλικά μαγειρικής όπως fish sauce και σόγια και εστιάζουν σε πρωτόγνωρες υφές. H τόλμη στα υλικά δεν έχει τέλος: martini με kimchi, margarita με νερό από burrata, tom collins που γνέφει στην ταϊλανδέζικη σούπα tom kha με λεμονόχορτο και γάλα καρύδας.

Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ
Tο πιπεράτο και γήινο Ramson του Νipperkin cocktail bar στο Μayfair του Λονδίνου.

To περίφημη hotspot διασημοτήτων Julie’s στο Ηolland Park στο Λονδίνο ετοιμάζει ένα Green Tomato Martini με την τεχνική του clarification και την προσθήκη βότκας, λικέρ ντομάτας και ελαίου εστραγκόν. Στο Νipperkin, ένα cocktail bar στο Μayfair εμπνευσμένο από τα ιαπωνικά listening bar της δεκαετίας του ’50, χωρίζουν τα κοκτέιλ στις κατηγορίες «foraging», «preserving» και «homegrown» για όσα φτιάχνουν με υλικά από τον εσωτερικό κάθετο κήπο τους και ετοιμάζουν ποτά όπως το πιπεράτο και γήινο Ramson που περιέχει εκλεκτά spirits -την ιρλανδική οργανική βότκα Boatyard, το τζιν Renais της Emma Watson και το βερμούτ από το λονδρέζικο αποστακτήριο aperitivo Vault- μαζί με τρούφα και λάδι άγριου σκόρδου. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Double Chicken Please στο Lower East Side στο Μανχάταν κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο 50 Best 2023 είναι τα καινοτόμα κοκτέιλ του μπαρ Τhe Coop που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εστιατορίου. Κλασικές συνταγές όπως σαλάτα Walford, french toast και ταϊλανδέζικο κάρυ «υγροποιούνται» και γίνονται κοκτέιλ∙ το Red Eye Gravy, για παράδειγμα, είναι μια παραλλαγή της διάσημης σάλτσας του αμερικανικού νότου και περιέχει ιρλανδικό ουίσκι, βούτυρο από καφέ, καλαμπόκι, καρύδια, άγρια ​​μανιτάρια και ψιλοκομμένη coppa.

Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ
Στο avant-garde κοκτέιλ μπαρ Apothecary στο Ντάλας το σερβίρισμα των κοκτέιλ μοιάζει με θεατρική παράσταση.
Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ
To Cold Pizza cocktail του Double Chicken Please στο Μανχάταν συνδυάζει τεκίλα blanco, parmigiano Reggiano, καμένο τοστ, ντομάτα, βασιλικό, μέλι και ασπράδι αυγού.
Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ
Το Οn Fire! cocktail του Paradiso Bar φτιάχνεται με μπέρμπον, calvados, ταχίνι, γλυκοπατάτα και καπνιστό γάλα.
Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ
Tο Jalapeno & Shiso cocktail του bar-restaurant Röda Huset στη Στοκχόλμη.

Μενού με ποτά εμπνευσμένα από την διεθνή κουζίνα έχει και το avant-garde κοκτέιλ μπαρ Apothecary στο Ντάλας. Στη μπάρα ετοιμάζουν Miso Masa, ένα κοκτέιλ -μεξικάνικη φιέστα με βάση την τεκίλα και κόκκινο miso, πράσινες πιπεριές, τσίλι και σοκολάτα, καθώς και Vegan Hawaiian Pizza με βότκα, σάλτσα bbq, ανανά και αφρό vegan μοτσαρέλας. Η είσοδος του είναι η πόρτα του ψυγείου ενός παστράμι μπαρ, η κυρτή ξύλινη μπάρα και οι καμπύλες του παραπέμπουν στον Gaudi και το σερβίρισμα των κοκτέιλ είναι σαν θεατρική παράσταση. Tο Paradiso στη Βαρκελώνη, που ψηφίστηκε καλύτερο μπαρ στον κόσμο το 2022, φτιάχνει απόκοσμα κοκτέιλ εμπνευσμένα από εφευρέσεις και αστρικά ταξίδια χρησιμοποιώντας απρόσμενα υλικά όπως αρακά, έλαιο καφίρ λάιμ, λαγόχορτο, σπόρους μουστάρδας και κόλιανδρο. Το Οn Fire! είναι αφιερωμένο στην ανακάλυψη της φωτιάς και φτιάχνεται με μπέρμπον, calvados, ταχίνι, γλυκοπατάτα και καπνιστό γάλα∙ το σερβίρισμα είναι ευρηματικό με γαρνιτούρες τοποθετημένες σε ένα γυάλινο δίσκο από το κέντρο του οποίου βγαίνει καπνός.

Φωτεινό παράδειγμα βιωσιμότητας αποτελεί το bar-restaurant Röda Huset στη Στοκχόλμη που ενθαρρύνει τους πελάτες του να έρχονται με ποδήλατο, καλλιεργεί βότανα και λουλούδια στην ταράτσα του και έχει περιορίσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 24%. Το «κόκκινο σπίτι» όπως μεταφράζεται το όνομά του έλαβε τη διάκριση Ketel One Sustainable Bar Award 2023 και ο ιδιοκτήτης του Ηampus Thulmon -με θητεία στο περίφημο εστιατόριο Fäviken του Magnus Nilsson- έχει εμμονή με τα τοπικά συστατικά στα κοκτέιλ. Η μεγάλη πρόκληση ήταν να αντικαταστήσει τα εσπεριδοειδή (δεν ευδοκιμούν στη Σουηδία) και μετά από πολλές δοκιμές και πειραματισμούς έφτιαξε ένα μείγμα από πράσινο μήλο και μούρα που έχει το ίδιο όξινο αποτέλεσμα.

Τα savory κοκτέιλ του είναι ονομαστά: στο Jalapeno & Shiso αρωματίζουν αγγούρι από την περιοχή Österlen με το premium ιαπωνικό Roku Gin, προσθέτουν φυλλα shiso και ολοκληρώνουν με έναν αφρό από πιπεριά χαλαπένιο, και στο Frozen Herbs αναμιγνύουν παγωμένο κόλιανδρο, μέντα και μαϊντανό με σάκε από yuzu και απογεμίζουν το ποτήρι με martini prosecco.

Πηγή: newmoney.gr–Μάρθα Κορινθίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

03.09.2025 | 04:01

Έρευνα ΕΤΕ: Για ποιο λόγο η Ελλάδα έχει πιο μεγάλο πληθωρισμό από την ευρωζώνη

03.09.2025 | 03:31

Σε δίκη για βιασμό ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ

03.09.2025 | 02:41

Τι είναι το Clanker: Τι είναι και για ποιο λόγο προτιμάται ως αντι-AI αργκό;

03.09.2025 | 01:49

Γιώργος Μαζωνάκης: Η μυστηριώδης ανάρτηση μετά τη νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο – «Όλα καλα; Ανησύχησα»

03.09.2025 | 01:41

Συγκινεί η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη: «Βίωσα το πένθος, δε με φρόντισα, δε με αγαπούσα»

03.09.2025 | 01:30

Στέλιος Καζαντζίδης: Το αποκάλυψε μετά από χρόνια η χήρα του - «Δεν ήταν αυτός που ήξερα»

03.09.2025 | 01:15

Παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Κρήτη η μερίδα του λέοντος – €17,2 εκατ. Πηγή: Protagon.gr

03.09.2025 | 01:14

«Ο θάνατος της Ελλάδας»: Το tweet του Έλον Μασκ για το δημογραφικό και το κλείσιμο 700 σχολείων

03.09.2025 | 01:49

Γιώργος Μαζωνάκης: Η μυστηριώδης ανάρτηση μετά τη νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο – «Όλα καλα; Ανησύχησα»

03.09.2025 | 01:41

Συγκινεί η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη: «Βίωσα το πένθος, δε με φρόντισα, δε με αγαπούσα»

03.09.2025 | 01:30

Στέλιος Καζαντζίδης: Το αποκάλυψε μετά από χρόνια η χήρα του - «Δεν ήταν αυτός που ήξερα»

02.09.2025 | 11:06

Δεν το περίμενε κανείς: Τι βγήκε τώρα για Αλεξανδράκη – Αλεξάνδρου

02.09.2025 | 01:26

Αποστολία Ζώη: «Καλοκαίρι, γύρνα πίσω!» – Πόζες με μαγιό και χαμόγελα στον ήλιο

02.09.2025 | 01:13

Δήμητρα Ματσούκα: "Δεν θα υποβαθμιζόμουν για χάρη των social media"

02.09.2025 | 00:41

Βeef στη showbiz: Ο Σταμάτης Γονίδης «άδειασε» Πλούταρχο – «Δεν σεβάστηκαν την ιστορία μου»

01.09.2025 | 11:29

Η Τούνη κάνει restart: «Ή τώρα ή ποτέ!»

02.09.2025 | 18:43

Η «έκρηξη» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αφήνει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση

02.09.2025 | 14:23

Πούτιν και Σι: Η Γεωπολιτική Αναγέννηση της Ρωσίας και της Κίνας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης

02.09.2025 | 13:41

Ρούτε: Το ΝΑΤΟ λαμβάνει «πολύ σοβαρά υπόψη» τις παρεμβολές στα σήματα GPS

02.09.2025 | 12:10

Πούτιν: Η Ρωσία θέλει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με την Κίνα και τη Μογγολία

02.09.2025 | 07:57

Διθύραμβοι Πούτιν για Ερντογάν: Αξιόπιστος και διαχρονικός εταίρος η Τουρκία

02.09.2025 | 04:01

Σύνοδος της Σαγκάης: Παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα στην Τιαντζίν

01.09.2025 | 22:00

Κίνα: Ο Σι στα χνάρια του Μάο - Προβάλλει ως αρχιτέκτονας της νέας παγκόσμιας τάξης

01.09.2025 | 13:19

Πούτιν – Ερντογάν στην Κίνα: Επανεκκίνηση του άξονα Άγκυρας – Μόσχας με φόντο Ουκρανία, Συρία και Καύκασο

Το λουκούμι της Σύρου: Η γλυκιά υπογραφή του Αιγαίου

Ανάμεσα στα πλακόστρωτα της Ερμούπολης και τα νεοκλασικά της αρχοντιάς, η Σύρος κρύβει έναν γευστικό θησαυρό που έχει ταυτιστεί με την παράδοση και τη φιλοξενία των Κυκλάδων: το περίφημο συριανό λουκούμι. Ένα γλυκό που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, κουβαλώντας την ιστορία, τα αρώματα και την ψυχή του Αιγαίου σε κάθε του μπουκιά.

Το λουκούμι της Σύρου: Η γλυκιά υπογραφή του Αιγαίου

Η Χεορχίνα Ροντρίγκεζ «έλαμψε» στη Βενετία με το δαχτυλίδι αρραβώνων των 3 εκατ. δολαρίων

Η αρραβωνιαστικιά του Κριστιάνο Ρονάλντο μαγνήτισε τα βλέμματα στο Φεστιβάλ Βενετίας, αποκαλύπτοντας τον πολυτελή μονόπετρο των 30 καρατίων που σηματοδοτεί το νέο κεφάλαιο στη σχέση τους.

Η Χεορχίνα Ροντρίγκεζ «έλαμψε» στη Βενετία με το δαχτυλίδι αρραβώνων των 3 εκατ. δολαρίων

Bugonia: Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου και η ανατριχιαστική σύνδεση με την υπόθεση Μαντζιόνε

Καθώς το «Bugonia» του Γιώργου Λάνθιμου κάνει πρεμιέρα στη Βενετία, μια σκοτεινή σύμπτωση προκαλεί αίσθηση. Η πρωταγωνίστρια Έμα Στόουν αποκαλύπτει πως το σενάριο της ταινίας θυμίζει... την πραγματική δολοφονία του CEO της United Healthcare από τον Λουίτζι Μαντζιόνε.

Bugonia: Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου και η ανατριχιαστική σύνδεση με την υπόθεση Μαντζιόνε

French Montana & Πριγκίπισσα Μάχρα: Ο αρραβώνας που συνδέει τη μουσική με τη μοναρχία

Η ελληνική καταγωγή, η φανερή πρόταση, το πολυσυζητημένο διαζύγιο και το γιοτ αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων – όλα όσα πρέπει να ξέρετε

French Montana & Πριγκίπισσα Μάχρα: Ο αρραβώνας που συνδέει τη μουσική με τη μοναρχία

Μπρους Γουίλις: Η Αποκάλυψη της Συζύγου του για τη Ζωή του σε Διαφορετικό Σπίτι και οι Κριτικές που Δέχτηκε

Η Έμα Χέμινγκ Γουίλις μιλάει για την δύσκολη απόφαση και την κριτική που δέχεται, εν μέσω της μάχης του Μπρους Γουίλις με την άνοια

Μπρους Γουίλις: Η Αποκάλυψη της Συζύγου του για τη Ζωή του σε Διαφορετικό Σπίτι και οι Κριτικές που Δέχτηκε

Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Κλούνεϊ στην πιο ώριμη και εντυπωσιακή ερμηνεία του στο «Jay Kelly» του Νόα Μπάουμπακ

Στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας, το «Jay Kelly» του Νόα Μπάουμπακ αποδείχθηκε μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες, όχι μόνο για το δυνατό καστ αλλά και για την εξαιρετική σκηνοθεσία του Μπάουμπακ, ο οποίος επιστρέφει στο Φεστιβάλ μετά την επιτυχία της «Ιστορίας Γάμου» (2019)

Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Κλούνεϊ στην πιο ώριμη και εντυπωσιακή ερμηνεία του στο «Jay Kelly» του Νόα Μπάουμπακ

Οι αρχαίοι ωκεανοί αποκαλύπτουν τη σχέση οξυγόνου και εξέλιξης των θαλάσσιων οργανισμών

Η "θαλάσσια επανάσταση" του Μέσου Δεβόνιου: Πώς η αύξηση του οξυγόνου διαμόρφωσε την εξέλιξη των θαλάσσιων ειδών

Οι αρχαίοι ωκεανοί αποκαλύπτουν τη σχέση οξυγόνου και εξέλιξης των θαλάσσιων οργανισμών

Η Ανακάλυψη του Φράγματος Djoser: Επαναστατική Αλλαγή στην Κατανόησή μας για την Αρχαία Αίγυπτο

Η ανακάλυψη ενός εξελιγμένου υδραυλικού συστήματος γύρω από την Πυραμίδα του Τζόσερ στη Σακκάρα ανατρέπει την παραδοσιακή αντίληψη για την κατασκευή των αρχαίων αιγυπτιακών μνημείων.

Η Ανακάλυψη του Φράγματος Djoser: Επαναστατική Αλλαγή στην Κατανόησή μας για την Αρχαία Αίγυπτο