SPOTLIGHTS

Eurostat: Μικρότερο το ποσοστό των εργαζόμενων συνταξιούχων στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην ΕΕ

Eurostat: Μικρότερο το ποσοστό των εργαζόμενων συνταξιούχων στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Eurostat: Μικρότερο το ποσοστό των εργαζόμενων συνταξιούχων στην Ελλάδα απ' ό,τι στην ΕΕ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Το 2023, μόλις το 4,2% των συνταξιούχων στην Ελλάδα δήλωναν ότι εργάζονταν στους έξι μήνες μετά τη συνταξιοδότησή τους λόγω γήρατος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ήταν 13%

Το ποσοστό των εργαζόμενων συνταξιούχων στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερο σε σχέση με άλλων χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το 2023, μόλις το 4,2% των συνταξιούχων στην Ελλάδα δήλωναν ότι εργάζονταν στους έξι μήνες μετά τη συνταξιοδότησή τους λόγω γήρατος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ήταν 13%.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το δηλωμένο ποσοστό των εργαζόμενων συνταξιούχων στη χώρα μας έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος καθώς από 1.1.2024 σταμάτησε να ισχύει η μείωση της σύνταξης κατά 30% και προβλέπεται μία παρακράτηση 10% στις αποδοχές από την εργασία.

Eurostat, εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Χωρίς αλλαγές στην εργασία το 1,7%

Το 1,7% των Ελλήνων συνταξιούχων συνέχισαν το 2023 την εργασία τους χωρίς αλλαγές, ενώ για το 2,5% συνοδεύτηκε από αλλαγές, όπως μικρότερο ωράριο ή άλλη εργασία από αυτή που έκαναν όταν βγήκαν στη σύνταξη. Τα σχετικά ποσοστά για τους συνταξιούχους στην ΕΕ ήταν 7% και 6%, αντίστοιχα.

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων συνταξιούχων ήταν της Βαλτικής –  Εσθονία (54,9%), Λετονία (44,2%) και Λιθουανία (43,7%) – ενώ με τα χαμηλότερα ήταν η Ρουμανία (1,7%), η Ελλάδα (4,2%) και η Ισπανία (4,9%).

Η οικονομική ανάγκη κύριος λόγος 

Ο κύριος λόγος που ανέφεραν για τη συνέχιση της εργασίας τους οι Ελληνες συνταξιούχοι ήταν ότι αυτό ήταν οικονομικά αναγκαίο (το 33,3% του συνόλου) και ο δεύτερος η ευχαρίστηση που αισθάνονται με την απασχόληση και το να είναι παραγωγικοί (27.2%). Σε μικρότερο ποσοστό εργάζονταν επειδή η απασχόληση ήταν οικονομικά ελκυστική (15,2%) ή επειδή ο/η σύζυγος ή σύντροφός τους εξακολουθούσε να εργάζεται.

Στην ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό (36,3%) των συνταξιούχων εργάζονταν για λόγους ευχαρίστησης και ακολουθούσαν (28,6%) όσοι δήλωσαν ότι ήταν οικονομικά αναγκαίο.

Eurostat, εργαζόμενοι συνταξιούχοι, 2

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο