Φονικές συγκρούσεις στο Κονγκό: Τουλάχιστον 770 νεκροί στο Γκόμα από μάχες με αντάρτες του M23

Πηγή Φωτογραφίας: African arguments kongo
Τουλάχιστον 773 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα στην πόλη Γκόμα και τις γύρω περιοχές, στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αντάρτες της οργάνωσης M23, που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα. Οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη σε μια δραματική κλιμάκωση της δεκαετούς σύγκρουσης, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σε άλλες περιοχές, με τον αποδυναμωμένο στρατό του Κονγκό να ανακαταλαμβάνει ορισμένα χωριά από τους αντάρτες.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κονγκό, Πατρίκ Μουγιάγια, δήλωσε το Σάββατο ότι στα νεκροτομεία και τα νοσοκομεία της Γκόμα βρίσκονται 773 νεκροί και 2.880 τραυματίες, επισημαίνοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι υψηλότερος.
«Τα στοιχεία αυτά παραμένουν προσωρινά, καθώς οι αντάρτες ζήτησαν από τους κατοίκους να καθαρίσουν τους δρόμους της Γκόμα. Πιθανόν να υπάρχουν ομαδικοί τάφοι, ενώ οι Ρουανδοί απομάκρυναν τα δικά τους θύματα», ανέφερε ο Μουγιάγια.
Εκατοντάδες κάτοικοι επέστρεψαν το Σάββατο στη Γκόμα, καθώς οι αντάρτες υποσχέθηκαν να αποκαταστήσουν βασικές υπηρεσίες όπως το νερό και το ρεύμα. Οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι με συντρίμμια από τις μάχες, ενώ η μυρωδιά του αίματος ήταν διάχυτη.
«Είμαι εξαντλημένος και δεν ξέρω προς τα πού να πάω. Σε κάθε γωνία υπάρχει ένας πενθών», δήλωσε ο 25χρονος Ζαν Μάρκους, ο οποίος έχασε συγγενή του στις συγκρούσεις.
Η M23 είναι μία από τις ισχυρότερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό Κονγκό και υποστηρίζεται από περίπου 4.000 στρατιώτες της Ρουάντα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Οι αντάρτες είχαν καταλάβει τη Γκόμα και το 2012, σε μια σύγκρουση με εθνοτικά κίνητρα, αλλά τότε παρέμειναν στην πόλη για λίγες μόνο ημέρες.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η κατάληψη της Γκόμα έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς η πόλη αποτελεί κεντρικό κόμβο βοήθειας για τους έξι εκατομμύρια εκτοπισμένους της περιοχής. Οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την πορεία τους προς την πρωτεύουσα Κινσάσα, που βρίσκεται 1.600 χιλιόμετρα δυτικά.
Πηγή: Pagenews.gr
Το σχόλιο σας