Το 80.1% πιστεύει ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε ότι θα μπορούσε για να πέσει φως στην τραγωδία των Τεμπών, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Opinion Poll
Σταθερά διψήφιο παραμένει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε νέα δημοσκόπηση που διεξήχθη για το Action24 από την Opinion Poll, με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζει απώλειες, ενώ εκρηκτική άνοδο σημειώνει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύση Ελευθερίας φιγουράρωντας στη 2η θέση, ενώ, στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 25.2%
Τα προβλήματα που απασχολούν κυρίαρχα τους πολίτες είναι η ακρίβεια με 50.7% και η Οικονομία με 29.9%. Παράλληλα, το 80.1% πιστεύει ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε ότι θα μπορούσε για να πέσει φως στην τραγωδία των Τεμπών, με το 72.5% να πιστεύει ότι ο ανασχηματισμός που έγινε να μη σηματοδοτεί μια επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου, με το το 44.9% να θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές.
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ, πτώση για ΠΑΣΟΚ και εκρηκτική άνοδος για την Πλεύση Ελευθερίας
Σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις και ανακατατάξεις. Στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ εμφανίζει φθορές της τάξης του 2.7% ( 30.8% τον Ιανουάριο) , αλλά εμφανίζεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 28.1% και με διαφορά 12.2% από το δεύτερο κόμμα που είναι πια η Πλεύση Ελευθερίας με 15.9%, αυξάνοντας κατά 10% το ποσοστό της δείχνοντας ότι αναγάγεται σε βασικό φορέα έκφρασης της οργής και της διαμαρτυρίας σημαντικών τμημάτων της κοινωνίας.
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν απώλειες. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να παρουσιάζει απώλειες φτάνοντας από το 20.4% τον Νοέμβριο και από το 17. 4% τον Ιανουάριο στο 14.3% .
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται στο 6% από το 7.5% πάντα σε σχέση με τα αποτελέσματα της έρευνας Ιανουαρίου , το Κ.Κ.Ε στο 8.3% (8.6%), η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στο 11.4 % (8.6%), η ΝΙΚΗ 3.1% (2.9%), η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 4.1% ( .1%), οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1.2% (1.2%) , η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1.2% (2.1%), το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2.4% (4.2%) και το ΜΕΡΑ 25 2.3% (2.9%).
Ουσιαστικά δύο μόνο κόμματα (ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) ενισχύονται αυτό το δίμηνο με αθροιστική άνοδο 13%, με μεγάλο κερδισμένο την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Στην απλή πρόθεση ψήφου τα ποσοστά είναι: Ν.Δ 22%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 12.4%, ΠΑΣΟΚ 11.2% , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 8.9%, Κ.Κ.Ε 6.5%, ΣΥΡΙΖΑ 4.6%, ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 3.2% , ΝΙΚΗ 2.4%, ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1.9%, ΜΕΡΑ 25 2.4% , ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ από Ο.9%, ΑΛΛΟ 1.4% , ΛΕΥΚΟ/ ΑΚΥΡΟ 2.5%, ΑΠΟΧΗ 4.1% , ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 15.2% . Η γκρίζα ζώνη που αθροίζεται στο 21.8% αναδεικνύει την ρευστότητα των συσχετισμών.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός προηγείται ο Κ. Μητσοτάκης με 25.2% και ακολουθούν: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου που περνάει δεύτερη με 10.9%, ο Ν. Ανδρουλάκης με 6.3%, ο Κ. Βελόπουλος με 5.8% και ακολουθούν οι άλλοι με επιδόσεις κάτω από 3%( π.χ Δ. Κουτσουμπας 2.9%, Σ. Κασσελάκης 2.5%, Σ. Φάμελλος 2.3%). Ο ΚΑΝΕΝΑΣ αυξάνεται και συγκεντρώνει το 33.8%.
Ακρίβεια και οικονομίας “βραχνάς” στα ελληνικά νοικοκυριά
Τα προβλήματα που απασχολούν κυρίαρχα τους πολίτες είναι η ακρίβεια με 50.7% και η Οικονομία με 29.9% , με την τριάδα να συμπληρώνει η απονομή Δικαιοσύνης / Κράτος Δικαίου που εμφανίζεται για πρώτη φορά και προφανώς λόγω των Τεμπών στο 28.7%.
Ακολουθούν η κατάσταση στο ΕΣΥ με 16.4%, η εγκληματικότητα με 10.3%, τα εθνικά θέματα / ελληνοτουρκικά με 9.9%, η λειτουργία του πολιτικού συστήματος με 9.7%, η διαφθορά με 9.6%, η κατάσταση στην Παιδεία με 9.2%, το κόστος ενέργειας με 9.2%, η ανεργία με 8.7%, το ύψος εισοδημάτων με 8.6% κ.λ.π
Τους πολίτες τους απασχολούν και τους ανησυχούν οι διεθνείς εξελίξεις με τις πρωτοβουλίες Τραμπ από την ανάληψη των καθηκόντων του
– Το 60.8% των πολιτών αντιμετωπίζουν αρνητικά τις διεθνείς και οικονομικές πρωτοβουλίες του Ντ. Τραμπ , με το 30.1% να έχουν θετική
– Το 76.9% ανησυχεί με το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα μπροστά σε προβλήματα και κρίσεις με το 22.6% να δηλώνουν ότι ανησυχούν λίγο και καθόλου.
Ακριβώς αυτό το κλίμα κάνει το 77.8% να θεωρεί πολύ και αρκετά σημαντική την διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα.
Για τα Τέμπη
– Το 60.1% δηλώνει ότι συμμετείχε στα συλλαλητήρια και φαίνεται να έχουν συμμετάσχει πολίτες ανεξάρτητα από κομματική προέλευση ή ιδεολογικό αυτοκαθορισμό.
– Το 80.2% κρίνουν επίσης ότι εξέπεμψαν μήνυμα συνολικά στο Πολιτικό Σύστημα και το 17.8% ότι εξέπεμψαν μήνυμα μόνο προς την Κυβέρνηση.
– Το 80.1 πιστεύει ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε ότι θα μπορούσε για να πέσει φως στην τραγωδία των Τεμπών . Επίσης την ίδια άποψη έχει το 76.1% για την Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα 80.7% θεωρεί ότι ή Αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται πολιτικά την υπόθεση των Τεμπών.
– Το 86.4% θεωρεί σημαντικό την γρήγορη έναρξη της δίκης για την αποκάλυψη της αλήθειας για τα Τέμπη.
Για τον ανασχηματισμό
– Το 25.4% πιστεύει ότι ο ανασχηματισμός που έγινε σηματοδοτεί μια επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου, με το 72.5% να έχει αντίθετη άποψη.
– Το 34.3% – αρκετά παραπάνω από το ποσοστό που αναφέρθηκε συνολικά για τον ανασχηματισμό – θεωρεί ότι η ενίσχυση του βάρους της Κυβέρνησης στον τομέα Μεταφορών , με τοποθέτηση αναπληρωτή Υπουργού, δείχνει την αποφασιστικότητα να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες για την ασφάλεια και την ποιότητα των Μεταφορών.
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας.
Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.
ΠΑΣΟΚ: Οι 17 δεσμεύσεις για τους συνταξιούχους στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής αντεπίθεσης
Η Χαριλάου Τρικούπη επενδύει στο κοινωνικό κράτος και την αξιοπιστία, παρουσιάζοντας κοστολογημένο πρόγραμμα 1,8 δισ. ευρώ για συντάξεις και ασφαλιστικό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, αποκλείοντας κάθε μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.
ΣΥΡΙΖΑ: Νέα εκλογική πορεία με Πολάκη στην πρώτη γραμμή – Η μάχη για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς
Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε την αυτόνομη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες πολιτικές συνεργασίες. Ο Παύλος Πολάκης επιστρέφει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και δηλώνει υποψήφιος για την προεδρία της, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εσωκομματικής ισορροπίας.
Άδωνις: «Η Ελλάδα μπήκε στα F-35 επί Μητσοτάκη»–Αυτοδυναμία, Σαμαράς και η μάχη της εξωτερικής πολιτικής
Ο υπουργός Υγείας υπερασπίζεται την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, απαντά στις αιχμές Τσίπρα για τα F-35, δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κατακτήσει νέα αυτοδυναμία και χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά «σοβαρό και υπολογίσιμο πολιτικό αντίπαλο».
Άδωνις Γεωργιάδης: «Τα γκαζάκια σκοτώνουν – Η Δημοκρατία δεν μπορεί να εκβιάζεται με βόμβες και πολιτική βία»
Ο υπουργός Υγείας ζητά αυστηρότερες ποινές μετά τις επιθέσεις σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, προειδοποιεί ότι «τα γκαζάκια δεν είναι πια μια αθώα μορφή διαμαρτυρίας» και κάνει λόγο για οργανωμένη προσπάθεια εκφοβισμού πολιτικών προσώπων.
Άδωνις κατά Τσίπρα: Από τα F-35 στον Ποινικό Κώδικα – «Γιατί άλλαξε τον νόμο λίγο πριν χάσει τις εκλογές;»
Ο υπουργός Υγείας περνά στην αντεπίθεση απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, απορρίπτει τις αιχμές για την εξωτερική πολιτική και επαναφέρει στο προσκήνιο τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα λίγο πριν από τις εκλογές του 2019.