Κόσμος

Μαζική φυγή από τη Γάζα: Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα ερείπια μετά τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Μαζική φυγή από τη Γάζα: Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα ερείπια μετά τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Πηγή Φωτογραφίας: Palestinians carry their belongings as they flee areas north of Gaza City in the northern Gaza Strip on October 12, 2024. In recent days, the military has launched an intense ground and air assault in northern Gaza, particularly in and around the city of Jabalia. (Photo by Mahmoud Issa / Middle East Images / Middle East Images via AFP)

Από την έναρξη της σύγκρουσης, οι περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αλλεπάλληλους εκτοπισμούς, συχνά αναγκαζόμενοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ξανά και ξανά.

Μαζική έξοδος αμάχων καταγράφεται από την πόλη της Γάζας, καθώς πλήθη Παλαιστινίων εγκαταλείπουν την περιοχή είτε πεζοί είτε με ποδήλατα και οχήματα, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη χερσαία του επιχείρηση. Οι αεροπορικές επιθέσεις της Τετάρτης προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε διάφορα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα.

Μετά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον για την «ακλόνητη» στήριξή τους, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη την έναρξη μεγάλης κλίμακας χερσαίας και αεροπορικής επιχείρησης, με στόχο την εξουδετέρωση της Χαμάς. Η επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης του πολέμου στη Γάζα.

Ως απάντηση, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένες επιχειρήσεις βομβαρδισμών, που έχουν ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της παραθαλάσσιας ζώνης, αφήνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Από την έναρξη της σύγκρουσης, οι περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αλλεπάλληλους εκτοπισμούς, συχνά αναγκαζόμενοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ξανά και ξανά.

Πίεση στις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να αποφανθεί εκ νέου σήμερα όσον αφορά σχέδιο απόφασης που αξιώνει κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο υποστηρίζει η πλειοψηφία των κρατών μελών και επιδιώκει την έγκρισή του παρά τα επανειλημμένα βέτο της Ουάσιγκτον.

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το σχέδιο αυτό στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στον παλαιστινιακό θύλακο που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ επί σχεδόν δυο χρόνια.

Η πρώτη εκδοχή του κειμένου απαιτούσε κυρίως την άμεση άρση όλων των εμποδίων για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Όμως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ρωσία εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον θα βοηθούσε απόφαση επικεντρωμένη αποκλειστικά σε ανθρωπιστικά ζητήματα του οργάνου αυτού που είναι προορισμένο να υπερασπίζει την ειρήνη και την ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο — και σε κάθε περίπτωση θα εμποδιζόταν από τις ΗΠΑ.

Καθώς το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), η τρέχουσα εκδοχή του, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, καλεί πράγματι να τερματιστούν οι περιορισμοί στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά επίσης και «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», καθώς και την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη απορρίψει επανειλημμένα παρόμοια σχέδια απόφασης, πιο πρόσφατα τον Ιούνιο, όταν οι ΗΠΑ άσκησαν για πολλοστή φορά το βέτο που διαθέτουν για να προστατεύσουν τον πιο στενό σύμμαχό τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ.

Οργή και απόγνωση

Γιατί λοιπόν το νέο εγχείρημα, που πιθανόν θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα; «Το να μην προσπαθούσαμε να κάνουμε τίποτα θα ήραν πολύ εύκολο για τους Αμερικανούς, που δεν θα χρειάζονταν να δικαιολογηθούν και να αντιμετωπίσουν τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη και την παγκόσμια κοινή γνώμη», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης, παρά την ανησυχία για ακόμη ένα αμερικανικό βέτο.

«Δεν θα βοηθήσει τους Παλαιστινίους στο πεδίο, όμως τουλάχιστον θα συνεχίσουμε να δείχνουμε ότι προσπαθούμε», συνέχισε η ίδια πηγή, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το βέτο του Ιουνίου προκάλεσε ασυνήθιστα έντονη οργή στα υπόλοιπα 14 κράτη του ΣΑ, που δεν κρύβουν πλέον την απόγνωσή τους και την εκφράζουν ολοένα πιο συχνά εξαιτίας της αδυναμίας να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για να τερματιστεί το μαρτύριο των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ζήτημα θα βρίσκεται στην καρδιά της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ, την εβδομάδα υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης, από τη Δευτέρα.

Έπειτα από δυόμισι μήνες απόλυτου αποκλεισμού, το Ισραήλ επέτρεψε στα μέσα Μαΐου την είσοδο περιορισμένου αριθμού φορτηγών του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, όμως οι υπηρεσίες του τονίζουν πως οι ποσότητες που εισέρχονται έκτοτε είναι εντελώς ανεπαρκείς.

Την 22η Αυγούστου, ο ΟΗΕ κήρυξε επίσημα κατάσταση λιμού στον παλαιστινιακό θύλακο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε την έκθεση του ολοκληρωμένου πλαισίου κατάταξης επισιτιστικής ασφάλειας (IPC) στην οποία βασίστηκε το συμπέρασμα αυτό.

΄Την Τρίτη, για πρώτη φορά, ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας που δρα κατ’ εντολή του ΟΗΕ, αλλά δεν εκφράζεται εξ ονόματός του, κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, πως έχει πρόθεση να «καταστρέψει» τους Παλαιστινίους. Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε επίσης το «σκανδαλώδες» συμπέρασμα αυτό.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments