ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με ποιους στόχους γίνεται η συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα;

Με ποιους στόχους γίνεται η συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα;

Πηγή Φωτογραφίας: Monde du Gecko, Changement climatique : définition, causes, exemples et conséquences

Το αν οι χώρες θα δεσμευτούν σε πιο επιθετικές μειώσεις είναι ένα πιεστικό ερώτημα για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη

Οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου υπολείπονται σε σχέση με όσα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί μια καταστροφική κλιματική αλλαγή. Το αν οι χώρες θα δεσμευτούν σε πιο επιθετικές μειώσεις είναι ένα πιεστικό ερώτημα για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Οι εθνικές κυβερνήσεις που συναντώνται στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιάσουν τα τελευταία τους σχέδια για την επίτευξη των στόχων μείωσης εκπομπών βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015. Το σκηνικό μοιάζει ζοφερό, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάνει ό,τι μπορεί για να ανατρέψει τη δράση των ΗΠΑ για το κλίμα. Και ενώ πολλές κυβερνήσεις επιταχύνουν τη στροφή προς την ανανεώσιμη ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταϊκά, αυτό συχνά εξυπηρετεί κυρίως την αυξανόμενη ζήτηση παρά αντικαθιστά πηγές ενέργειας βασισμένες σε ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, η αχόρταγη παγκόσμια όρεξη για πλαστικό —που συχνά καίγεται αντί να ανακυκλώνεται— στηρίζει τη μεγάλη ζήτηση για αργό πετρέλαιο.

Οι λεγόμενες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDCs), που εξειδικεύουν τις δεσμεύσεις των χωρών για μείωση εκπομπών μέχρι το 2035, κατατίθενται κάθε πέντε χρόνια στον ΟΗΕ. Λιγότεροι από 40 από τους 195 υπογράφοντες τη Συμφωνία του Παρισιού είχαν καταθέσει νέες δεσμεύσεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, και ο ΟΗΕ πιέζει τους υπόλοιπους να το κάνουν στη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Ακολουθεί μια εικόνα του τι κάνουν οι μεγαλύτεροι ρυπαντές για να μειώσουν τις εκπομπές και πού αφήνει αυτό τις παγκόσμιες προσπάθειες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τι μπορεί να πετύχει μια ακόμα συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα;

Οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού δεσμεύτηκαν να συγκρατήσουν την υπερθέρμανση κάτω από τους 2°C, και ιδανικά στον 1,5°C. Η συμφωνία λειτουργεί με τον λεγόμενο μηχανισμό “συνεχούς ενίσχυσης”, που σημαίνει ότι κάθε πέντε χρόνια οι χώρες επιστρέφουν με επικαιροποιημένες δεσμεύσεις και αποδείξεις για την πρόοδο τους. Αυτή τη στιγμή, δεν το κάνουν: με τα έως τώρα επιτεύγματά τους, ο πλανήτης παραμένει σε πορεία να θερμανθεί σχεδόν κατά 3°C μέσα σε αυτόν τον αιώνα. Μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο ΟΗΕ θα δημοσιεύσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μια έκθεση που θα αναλύει όλα τα NDCs, ώστε να εκτιμήσει πόσο εκτός πορείας βρίσκεται ο κόσμος. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν στη σύνοδο COP30 στην πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας για να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει ώστε να κλείσει το κενό.

Τι συμβαίνει στις χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές;

Οι ΗΠΑ, που έχουν εκπέμψει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία, είναι από τις λίγες που υπέβαλαν NDC, και αυτό έγινε προς το τέλος της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η κυβέρνησή του υποσχέθηκε μείωση εκπομπών κατά τουλάχιστον 61% έως το 2035. Τώρα, ο Τραμπ αντιστρέφει τις πολιτικές Μπάιντεν και υπόσχεται μεγάλη ώθηση στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Έτσι, το NDC των ΗΠΑ μοιάζει πλέον σε μεγάλο βαθμό ανενεργό.

Η Κίνα σταθεροποίησε τις εκπομπές της πέρσι κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Για να ανταποκριθεί στους στόχους της —και στην αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας— έχει γεμίσει το δίκτυό της με ανανεώσιμες πηγές και εγκαθιστά περισσότερη ηλιακή ισχύ κάθε χρόνο απ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο μαζί. Παρά ταύτα, ο άνθρακας εξακολουθεί να παράγει πάνω από το μισό της ηλεκτρικής ενέργειας, και πέρσι η χώρα ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατασκευής νέων μονάδων άνθρακα της τελευταίας δεκαετίας.

Η Ινδία, τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών παγκοσμίως, έχει επίσης δώσει προτεραιότητα στις ανανεώσιμες. Μη ορυκτές πηγές όπως ηλιακή, πυρηνική και υδροηλεκτρική αντιστοιχούν ήδη σε περίπου το μισό της εγκατεστημένης ισχύος, βάζοντας τη χώρα σε πορεία να πετύχει τον στόχο του 2030. Όμως, επειδή οι ΑΠΕ είναι διαλείπουσες και δεν υπάρχουν αρκετές μπαταρίες, ο άνθρακας συνεχίζει να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης.

Κίνα και Ινδία δεν έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν τα ορυκτά καύσιμα ούτε να μειώσουν απόλυτα τις εκπομπές τους· εστιάζουν στη μείωση της “έντασης άνθρακα” (εκπομπές ανά μονάδα οικονομικής δραστηριότητας), κάτι που επιτρέπει αύξηση εκπομπών όσο αναπτύσσονται οι οικονομίες τους.

Ποια είναι τα άλλα εμπόδια;

Ένα βασικό είναι τα δίκτυα. Το κόστος εγκατάστασης ΑΠΕ έχει μειωθεί δραματικά, καθιστώντας τα φθηνότερα από τις μονάδες φυσικού αερίου, αλλά απαιτούν δίκτυα ικανά να τα απορροφήσουν —και οι επενδύσεις σε αυτά καθυστερούν. Επιπλέον, πολλές κυβερνήσεις διστάζουν να περιορίσουν άνθρακα και φυσικό αέριο λόγω οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.

Υπάρχει ελπίδα να αποφευχθεί η καταστροφή;

Ακόμα κι αν οι χώρες τηρήσουν τους στόχους του 2030, η θερμοκρασία προβλέπεται να ανέβει κατά 2,6°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος του αιώνα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα φέρει πιο έντονους και συχνούς καύσωνες, πυρκαγιές, καταιγίδες, εξαφάνιση ειδών και πολύ υψηλότερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα “σύνθετα” ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο συχνά, με τεράστιες καταστροφές και διαταραχές.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

09.12.2025 | 11:48

Πιερρακάκης: Ειδική Σύνταξη 1.700€ για Θύματα Μάνδρας & Μάτι

09.12.2025 | 11:43

Mandra – Mati: Pierrakakis Secures Special Support for Victims

09.12.2025 | 11:28

Κατρίνης: Απόρριψη 2,9 δισ. της Ε.Ε. αποκαλύπτει προχειρότητα στο SAFE

09.12.2025 | 10:56

Σοκ στο Χολαργό: Ο νεαρός που μαχαίρωσε τον 14χρονο προκαλεί στο TikTok – «Τρεις μαχαιριές του δώσαμε»

09.12.2025 | 10:56

Η ΑΑΔΕ «σκανάρει» εφοριακούς: Άνοιγμα περιουσιών και έλεγχοι πόθεν έσχες

09.12.2025 | 10:48

Government vs. Farmers: Maximos Palace Hardens Stance, ND Divisions Emerge

09.12.2025 | 10:44

"Εγκληματίες" στα μπλόκα: Άγριες επιθέσεις αγροτών στο Ηράκλειο και στα Χανιά –Ανοιξε το αεροδρόμιο

09.12.2025 | 10:43

Ρετιρέ θανάτου στην Αθήνα: Συνελήφθη η «οργάνωση εκτελεστών» της απόπειρας κατά Λάλα

09.12.2025 | 10:09

Δήμητρα Γαλάνη: Πούλησε την μονοκατοικία της στον Κεραμεικό; – 320 τ.μ. με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα

08.12.2025 | 20:22

Οικογένεια Παντελίδη: Τέλος! Ορίστηκαν οι αποζημιώσεις που καλείται να πληρώσει σε Φρόσω Κυριάκου και Μίνα Αρναούτη

08.12.2025 | 18:50

Ο Γρίτσης αποκαλύπτει για τον Παντελίδη: "Έβγαλε 150 χιλιάρικα σε εξάμηνο χωρίς καν να........." [vid]

08.12.2025 | 15:00

Στα μπλόκα και η Αναστασία Γιουσέφ: "Στηρίζουμε τους αγρότες - Το 90% είναι απλήρωτοι" [vid]

08.12.2025 | 13:53

Δυσάρεστα νέα! Στο νοσοκομείο εκτάκτως η Έλενα Παπαρίζου - Τι συνέβη

07.12.2025 | 21:13

Συγκλονίζει η Άννα Κανδαράκη: «Πάλεψα για δεύτερη φορά με τον καρκίνο»

07.12.2025 | 19:15

Γρηγόρης Πετράκος: Είναι ψέματα πως δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε χωρίς τις νέες ταυτότητες

07.12.2025 | 17:11

Ραμόνα Βλαντή για Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Είναι ξεπερασμένη, αδικεί τον εαυτό της, είμαι εδώ άμα χρειαστεί

08.12.2025 | 20:11

Αγκυρα – Λιβύη: Ενίσχυση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου εντός 2026

08.12.2025 | 09:24

Ο Τραμπ «δείχνει» τον Ζελένσκι: Δεν είναι έτοιμος για ειρήνη – Η Μόσχα περιμένει, η Ευρώπη ανησυχεί

08.12.2025 | 04:33

Τι γυρεύει πραγματικά ο Ερντογάν στη Βενεζουέλα; Από “αδελφό” Μαντούρο μέχρι μήνυμα στις ΗΠΑ

08.12.2025 | 03:02

ΗΠΑ «μαλακώνουν» για τη Ρωσία: Γιατί το Κρεμλίνο πανηγυρίζει τη νέα στρατηγική ασφαλείας

06.12.2025 | 20:23

Το Παζλ των S-400 και F-35 ξαναζωντανεύει: Ο Τομ Μπάρακ «βλέπει» λύση σε 4–6 μήνες και η Άγκυρα φλέγεται

06.12.2025 | 20:09

Η Κίνα στη «γκρίζα ζώνη»: Η αθόρυβη στρατηγική που αλλάζει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

06.12.2025 | 19:57

Τουρκία σε Ρωσία και Ουκρανία: «Μην αγγίζετε τις ενεργειακές υποδομές – Η Μαύρη Θάλασσα είναι ένα βήμα πριν την έκρηξη»

06.12.2025 | 02:08

Τομ Μπάρακ «καίει» τους S-400: Πώς ανοίγει τον δρόμο για τουρκικά F-35 και ρόλο σε Γάζα–Συρία

Παπασταύρου: «Η Αττική δεν θα διψάσει» – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη λειψυδρία

Η Αττική κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας – Ο υπουργός Περιβάλλοντος παρουσιάζει μέτρα άμεσης και μακροπρόθεσμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Παπασταύρου: «Η Αττική δεν θα διψάσει» – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη λειψυδρία

Ποιες χώρες απέκτησαν τα περισσότερα δάση από το 2015 έως το 2025;

Η Κίνα κατέγραψε το μεγαλύτερο καθαρό κέρδος δασικής έκτασης παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, με πάνω από 1,6 εκατομμύρια εκτάρια – πίσω της Ρωσία και Ινδία, σύμφωνα με την FAO

Ποιες χώρες απέκτησαν τα περισσότερα δάση από το 2015 έως το 2025;

Η Μεσόγειος «βράζει» στους 30°C – Οι ωκεανοί πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας!

Επιστήμονας κρούει τον κώδωνα: «Κανένας ωκεανός δεν γλίτωσε από την τριπλή καταστροφή» – Η Ελλάδα στο επίκεντρο

Η Μεσόγειος «βράζει» στους 30°C – Οι ωκεανοί πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας!

Σαντορίνη: Το μάγμα που θα γέμιζε 200.000 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων

Διεθνής ομάδα, με Έλληνες επιστήμονες, αποκαλύπτει στο Science: Ένα κατακόρυφο «φίδι» μάγματος 20+ χλμ. κινήθηκε με παλμούς κάτω από το ηφαίστειο – και δεν ήταν σεισμός τεκτονικός, αλλά «ηφαιστειακός παλμός»

Σαντορίνη: Το μάγμα που θα γέμιζε 200.000 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων

Τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου γυρίζουν την πλάτη στην κλιματική χρηματοδότηση

Ο Δείκτης Δέσμευσης για Ανάπτυξη κατατάσσει 38 οικονομίες σε 100+ παραμέτρους – Η μείωση βοήθειας και η αύξηση αμυντικών δαπανών σπρώχνουν τον πλανήτη προς οπισθοδρόμηση

Τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου γυρίζουν την πλάτη στην κλιματική χρηματοδότηση

Επιστήμονες λύνουν το αρχαίο μυστήριο για τα μάτια του χαμαιλέοντα

Tα μάτια του χαμαιλέοντα

Επιστήμονες λύνουν το αρχαίο μυστήριο για τα μάτια του χαμαιλέοντα

COP30 στη Βραζιλία: Ρεκόρ παρουσίας λομπιστών άνθρακα στη σύνοδο για το κλίμα

Η παρουσία λομπιστών των ορυκτών καυσίμων στη φετινή Διάσκεψη COP30 στη Βραζιλία είναι μεγαλύτερη από ποτέ, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιοποίησε ο συνασπισμός Kick Big Polluters Out (KBPO).

COP30 στη Βραζιλία: Ρεκόρ παρουσίας λομπιστών άνθρακα στη σύνοδο για το κλίμα

Η Ισλανδία σε κατάσταση συναγερμού: Η πιθανή κατάρρευση του Ατλαντικού Ρεύματος ως εθνική απειλή

Η Ισλανδία έκανε ένα πρωτοφανές βήμα, χαρακτηρίζοντας την πιθανή κατάρρευση του Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC)

Η Ισλανδία σε κατάσταση συναγερμού: Η πιθανή κατάρρευση του Ατλαντικού Ρεύματος ως εθνική απειλή