Κόσμος

ΠΕΘΑΝΕ Ο «ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΡΕΓΚΕ»: Τζίμι Κλιφ – Η φωνή πίσω από «The Harder They Come» «έφυγε» από πνευμονία!

ΠΕΘΑΝΕ Ο «ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΡΕΓΚΕ»: Τζίμι Κλιφ – Η φωνή πίσω από «The Harder They Come» «έφυγε» από πνευμονία!

Πηγή Φωτογραφίας: Ο Τζίμι Κλιφ κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Ισπανία, 2011 © ΕΡΑ/DOMENECH CASTELLO

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η σύζυγος Λατίφα Τσέιμπερς ανακοινώνει: «Έφυγε μετά από επιληπτική κρίση και πνευμονία» – Από το 1944 στην Τζαμάικα μέχρι Grammy και Rock Hall of Fame, ο άντρας που έκανε τη ρέγκε παγκόσμιο φαινόμενο

Η είδηση που σόκαρε τον κόσμο: «Με βαθιά θλίψη, ο Τζίμι Κλιφ πέρασε στην άλλη όχθη»

Σε μια μέρα που η μουσική έχασε έναν θρύλο, η Λατίφα Τσέιμπερς, σύζυγος του Τζίμι Κλιφ, ανακοίνωσε στο Instagram:

«Με βαθιά θλίψη μοιράζομαι ότι ο σύζυγός μου, Τζίμι Κλιφ, έφυγε από τη ζωή μετά από επιληπτική κρίση και επιδείνωση πνευμονίας. Ευχαριστώ την οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και θαυμαστές – η στήριξή σας ήταν η δύναμή του».

Το μήνυμα συνυπογράφουν τα παιδιά τους, Lilty και Aken. Ο Κλιφ, γεννημένος James Chambers το 1944 στην Τζαμάικα μέσα σε τυφώνα που κατέστρεψε το σπίτι του, πέθανε στα 81 του – αφήνοντας πίσω κληρονομιά που άλλαξε την παγκόσμια σκηνή.

Από το γηπέδιο στην παγκόσμια σκηνή: Ο «rude boy» που έκανε τη ρέγκε ύμνο ελευθερίας

Ο Κλιφ δεν ήταν απλώς τραγουδιστής – ήταν πρεσβευτής της τζαμαϊκανής ψυχής. Με ζεστή, μελωδική φωνή και στίχους γεμάτους ελπίδα και αγώνα, έγινε ο δεύτερος βασιλιάς της ρέγκε μετά τον Μπομπ Μάρλεϊ.

  • Χιτς που έγραψαν ιστορία: «You Can Get It If You Really Want» (ύμνος Sandinistas στη Νικαράγουα), «I Can See Clearly Now» (cover από Johnny Nash), «Wonderful World, Beautiful People», «Many Rivers to Cross», «Vietnam».
  • Η ταινία-ορόσημο: Στο The Harder They Come (1972), έπαιξε και τραγούδησε – η ταινία που «έβγαλε» τη ρέγκε από την Καραϊβική στον κόσμο, εμπνέοντας Fugees, Wyclef Jean και Bruce Springsteen.
  • Συνεργασίες-φωτιά: Με Rolling Stones, Paul Simon, Elvis Costello – και Grammy για «I Can See Clearly Now» (1993).

Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας Andrew Holness tweet-άρισε: «Ένας πολιτιστικός γίγαντας που μετέφερε την καρδιά της Τζαμάικας στον κόσμο».

Η κληρονομιά: Order of Merit, Rock Hall και μάχη ενάντια στο «έγκλημα»

Ο Κλιφ, από φτωχά προάστια Κίνγκστον, έγινε Order of Merit (μόνο 5 ρέγκε καλλιτέχνες το έχουν, μαζί με Μάρλεϊ) και Rock & Roll Hall of Fame 2010 – όπου ο Wyclef Jean είπε: «Όταν είδα τον Κλιφ, είδα τον εαυτό μου – από γκέτο σε θρύλο». Η μουσική του, γεμάτη αγώνα και ελπίδα, επηρέασε γενιές – από reggae σε soul, ska και R&B. Πέθανε έχοντας πουλήσει εκατομμύρια, αλλά πάντα «rude boy» στην ψυχή.

Πηγή: Pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο