Κόσμος

Λούβρο: Κλειστό για τρίτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου – Οι εργαζόμενοι απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας

Λούβρο: Κλειστό για τρίτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου – Οι εργαζόμενοι απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK/Louvre museum at sunset

Περίπου 300 εργαζόμενοι ψήφισαν ομόφωνα υπέρ νέας απεργίας – Το εμβληματικό μουσείο του Παρισιού μένει κλειστό σήμερα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2026, εν μέσω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων

Το Μουσείο του Λούβρου, ένα από τα πιο εμβληματικά πολιτιστικά μνημεία του κόσμου, θα παραμείνει κλειστό σήμερα για τρίτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι, που αριθμούν περίπου 2.000 άτομα, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αίτημα καλύτερες συνθήκες εργασίας, περισσότερο προσωπικό και βελτίωση της ασφάλειας στους χώρους του μουσείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων (CFDT, CGT, SUD), περίπου 300 εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε γενική συνέλευση το πρωί της Δευτέρας ψήφισαν υπέρ της επανάληψης των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις 15 Δεκεμβρίου 2025. «Το μουσείο δεν ανοίγει σήμερα», δήλωσε με σαφήνεια εκπρόσωπος της διοίκησης, επιβεβαιώνοντας ότι οι επισκέπτες δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν.

Οι κύριοι λόγοι της απεργίας

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν χρόνια προβλήματα που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας αύξησης της επισκεψιμότητας (το Λούβρο προσελκύει περισσότερους από 9 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως). Μεταξύ των βασικών αιτημάτων τους είναι:

  • Αύξηση του προσωπικού για καλύτερη κάλυψη των αιθουσών και των εισόδων
  • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μείωση της εντατικής πίεσης λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών
  • Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και για τα εκθέματα
  • Καλύτερη αμοιβή και αναγνώριση της δυσκολίας της δουλειάς σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μουσεία του κόσμου

Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι η διοίκηση του Λούβρου δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς στα αιτήματα, παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις.

Η αντίδραση της διοίκησης και η εικόνα για τους επισκέπτες

Η διοίκηση του μουσείου εξέφρασε λύπη για την ταλαιπωρία των επισκεπτών, αλλά δεν έδωσε σαφή χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επαναλειτουργήσει κανονικά το Λούβρο. Οι απεργίες έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές απώλειες εσόδων από εισιτήρια, ενώ δημιουργούν προβλήματα σε χιλιάδες τουρίστες που έχουν προγραμματίσει επίσκεψη στο Παρίσι.

Η απόφαση για κλείσιμο έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την προηγούμενη απεργία, δείχνοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικές δεσμεύσεις από τη διοίκηση. Οι συνδικαλιστές προειδοποιούν ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι κινητοποιήσεις μπορεί να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Το Λούβρο σε μια εποχή ρεκόρ επισκεψιμότητας

Το μουσείο, που φιλοξενεί θρυλικά έργα όπως η Μόνα Λίζα, η Νίκη της Σαμοθράκης και η Αφροδίτη της Μήλου, έχει σημειώσει ρεκόρ επισκεπτών τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Αυτή η αύξηση, ωστόσο, έχει φέρει σε αδιέξοδο το υπάρχον προσωπικό, που καλείται να διαχειριστεί ουρές χιλιάδων ατόμων, συντήρηση εκθεμάτων και καθημερινή λειτουργία υπό συνθήκες υπερφόρτωσης.

Η σημερινή απεργία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κινητοποίησης σε πολιτιστικούς φορείς της Γαλλίας, όπου εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερες συνθήκες σε μια περίοδο που ο τουρισμός έχει εκτοξευθεί.

Οι επισκέπτες που είχαν προγραμματίσει επίσκεψη σήμερα καλούνται να ελέγξουν την επίσημη ιστοσελίδα του Λούβρου για ενημερώσεις, ενώ η διοίκηση αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα νέες ημερομηνίες διαπραγματεύσεων με τα σωματεία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments