Με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράν και την αυξανόμενη ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, επιδιώκοντας να συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Η επικοινωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, σε μια περίοδο όπου η γεωπολιτική αστάθεια προκαλεί έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνολικά προς τις χώρες του Κόλπου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και της ψυχραιμίας σε περιόδους κρίσης. Τόνισε ότι η αποκλιμάκωση της έντασης αποτελεί προτεραιότητα, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας, στοιχεία κρίσιμα για το παγκόσμιο εμπόριο και την ενεργειακή επάρκεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η προστασία των θαλάσσιων οδών δεν αφορά μόνο τις χώρες της περιοχής, αλλά αποτελεί ζήτημα διεθνούς σημασίας, με άμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη επανενεργοποίησης των διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας, ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν παύση των εχθροπραξιών. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: pagenews.gr
-
➤ Πυρηνικό παζάρι ή νέα Μέση Ανατολή; Ο Τραμπ βάζει τη Σαουδική Αραβία στο δίλημμα «Ισραήλ ή αδιέξοδο»
-
➤ Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν με βομβαρδιστικά B-1 – Στο «κόκκινο» η σύγκρουση με το Ιράν
-
➤ Το κόστος του πολέμου εκτοξεύεται: Οι ΗΠΑ καίνε 37,5 δισ. δολάρια στον πόλεμο με το Ιράν
-
➤ Ιράν: Επίθεση σε υποδομές της Amazon στο Μπαχρέιν – Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή
-
➤ Τραμπ: «Πολύ σύντομα» θα χτυπήσουμε το “Pickaxe Mountain” στο Ιράν» – Νέες απειλές κατά των Χούθι
-
➤ Οι Χούθι απειλούν τη Σαουδική Αραβία με ναυτικό αποκλεισμό–Στο στόχαστρο η παγκόσμια αγορά πετρελαίου
