Πολιτική

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θα Σπάσω το Απόστημα Παρακράτους και Διαφθοράς»–Πολιτική Έκρηξη με φόντο ΟΠΕΚΕΠΕ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θα Σπάσω το Απόστημα Παρακράτους και Διαφθοράς»–Πολιτική Έκρηξη με φόντο ΟΠΕΚΕΠΕ

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)//Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θα Σπάσω το Απόστημα Παρακράτους και Διαφθοράς»–Πολιτική Έκρηξη με φόντο ΟΠΕΚΕΠΕ

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, μιλάει για εγκληματικές δομές και παρακράτος, στο πιο «θερμό» πολιτικό πεδίο της άνοιξης.

Η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα βρίσκεται σε νέα, υψηλή ένταση μετά τις πρόσφατες αναρτήσεις και δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας. Με μια αιχμηρή, σχεδόν πολεμική ρητορική, η Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την όχι απλώς για λάθη ή πεπραγμένα, αλλά για παρακράτος διαφθοράς – και υποσχόμενη ότι θα το «σπάσει».

«Το απόστημα θα σπάσει!» γράφει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «διευθύνει την εγκληματική οργάνωση παρακράτους διαφθοράς» και ότι επιχειρεί να πλήξει «τους καθαρούς ανθρώπους που δίνουν μάχη απέναντι στο παρακράτος».

Η επίθεση της Κωνσταντοπούλου εντάσσεται σε πιο ευρύ πολιτικό στίβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – δηλαδή της ελληνικής υπηρεσίας καταβολής ευρωπαϊκών γεωργικών επιδοτήσεων – και τις νέες ποινικές δικογραφίες που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προς συζήτηση στη Βουλή.

Ένα πολιτικό μέτωπο πολλαπλών όψεων

Το ζήτημα των δικογραφιών ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις από διάφορα κόμματα και φορείς:

  • η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε τη λήψη ασυλίας για 11 βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να προχωρήσει στην δικαστική διερεύνηση, ένα αίτημα που εκτελείται τώρα από την Επιτροπή Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου.
  • ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης κάλεσε τους ευρωπαϊκούς εισαγγελείς να δράσουν «χωρίς καθυστέρηση», υποστηρίζοντας ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν κατηγορείται για προσωπικό όφελος αλλά για πιθανώς πολιτικές πιέσεις προς την υπηρεσία.
  • αντιπολιτευτικοί σχηματισμοί όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μιλούν για εκλογές και ζητούν λογοδοσία και υπευθυνότητα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτής της πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης

Η ρητορική Κωνσταντοπούλου: παρακράτος και «βαθύ κράτος»

Η Κωνσταντοπούλου δεν περιορίζεται να σχολιάζει απλώς το ζήτημα ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην ανάρτησή της απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό και εξισώνει την κυβερνητική αντίδραση με βαθύ κράτοςπαρακράτος και εκτεταμένη διαφθορά. Σε άλλες δηλώσεις της έχει μιλήσει για εγκληματική οργάνωση με ιεραρχία και δομή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα δρώμενα ξεπερνούν τα επίσημα κόμματα και αγγίζουν δομές εξουσίας που λειτουργούν πέρα από δημοκρατικό έλεγχο.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί εκπρόσωποι επιχειρούν να μετριάσουν την πολιτική αναταραχή, με δηλώσεις ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τις διαδικασίες και θα μελετήσει προσεκτικά την ουσία των δικογραφιών, απορρίπτοντας την εικόνα «παρακράτους».

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η εμπλοκή της Κωνσταντοπούλου σε μια τόσο επιθετική αντιπολιτευτική στρατηγική σηματοδοτεί μια προσπάθεια να μετατραπεί ένα δικαστικό/ερευνητικό θέμα σε κορυφαίο πολιτικό αφήγημα. Η διατύπωση της για παρακράτος και εγκληματικές δομές παραπέμπει σε μια ευρύτερη στρατηγική που θέλει να επισκιάσει τις φαινομενικά τεχνικές πτυχές της υπόθεσης (νόμιμες ή μη πολιτικές παρεμβάσεις) και να τις αναβαθμίσει σε ηθικό ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας.

Αν και τέτοια ρητορική έχει υψηλό πολιτικό ρεύμα σε τμήματα του ακροατηρίου, δημιουργεί επίσης έντονες αντιδράσεις ακόμη και εντός του πολιτικού mainstream, όπως δείχνουν οι σκληρές επικρίσεις απέναντί της από υπουργούς όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, που φέρεται να συγκρίνει την γραμμή της με ακραίες πολιτικές μορφές.

Η πολιτική αντιπαράθεση φαίνεται να διευρύνεται από την ουσία του σκανδάλου της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων —και των ευθυνών που προκύπτουν από τις δικογραφίες— προς ένα γενικότερο πεδίο διακηρύξεων για παρακράτοςδημοκρατική κρίση και πολιτική ηθική. Αν και οι επίσημες διαδικασίες συνεχίζονται μέσα στο κοινοβούλιο και τη δικαιοσύνη, η ρητορική της Κωνσταντοπούλου δίνει στην αντιπαράθεση μια πολύ πιο συναισθηματική και πολωτική διάσταση, που ενδέχεται να σημαδευτεί στις επόμενες πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments