Nέα της αγοράς

Πετρέλαιο: Άλμα πάνω από τα 105 δολάρια μετά τις εκρήξεις στην Τεχεράνη

Πετρέλαιο: Άλμα πάνω από τα 105 δολάρια μετά τις εκρήξεις στην Τεχεράνη

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK/Πετρέλαιο: Άλμα πάνω από τα 105 δολάρια μετά τις εκρήξεις στην Τεχεράνη

Η αγορά αντιδρά νευρικά στις αναφορές για ενεργοποίηση της ιρανικής αεράμυνας, την ένταση στα Στενά του Ορμούζ και τον κίνδυνο νέου σοκ στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας

Ισχυρό άλμα κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις αναφορές για εκρήξεις στην Τεχεράνη και ενεργοποίηση συστημάτων αεράμυνας στην ιρανική πρωτεύουσα. Η αγορά, ήδη φορτισμένη από την κρίση στα Στενά του Ορμούζ και την αβεβαιότητα γύρω από την αμερικανοϊρανική εκεχειρία, αντέδρασε άμεσα, με το Brent να κινείται πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με το Reuters, το Brent έκλεισε στα 105,07 δολάρια, με άνοδο 3,1%, ενώ το αμερικανικό WTI διαμορφώθηκε στα 95,85 δολάρια, επίσης με άνοδο άνω του 3%.

Η νέα εκτίναξη των τιμών ήρθε μετά τις πληροφορίες ιρανικών μέσων ότι η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε σε περιοχές της Τεχεράνης για την αντιμετώπιση «εχθρικών στόχων». Αν και πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ισραήλ δεν πραγματοποιεί επίθεση στο Ιράν, η αγορά πετρελαίου δεν περίμενε επιβεβαιώσεις. Σε περιόδους κρίσης, οι τιμές κινούνται πρώτα με βάση τον φόβο και μετά με βάση τα δεδομένα.

Το Ορμούζ παραμένει ο μεγάλος εφιάλτης της αγοράς

Το πραγματικό πρόβλημα για τις αγορές δεν είναι μόνο οι εκρήξεις στην Τεχεράνη, αλλά το ενδεχόμενο η κρίση να μεταφερθεί πλήρως στα Στενά του Ορμούζ. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά περάσματα του πλανήτη, από το οποίο διέρχεται περίπου το 20% των ημερήσιων παγκόσμιων ροών πετρελαίου. Γι’ αυτό κάθε ένδειξη στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταφράζεται αμέσως σε άνοδο τιμών, αύξηση ασφαλίστρων και φόβους για διαταραχή εφοδιασμού.

Η ένταση έχει ήδη λάβει ναυτική διάσταση. Το Ιράν κατέλαβε δύο πλοία στα Στενά, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν ναυτικό αποκλεισμό γύρω από ιρανικά λιμάνια. Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να καταστρέφει κάθε ιρανικό σκάφος που επιχειρεί να τοποθετήσει νάρκες στη θαλάσσια δίοδο.

Η αγορά παίζει «ρουλέτα τίτλων»

Η μεταβλητότητα στις τιμές αποτυπώνει το χάος των αντικρουόμενων μηνυμάτων. Από τη μία πλευρά υπάρχουν αναφορές για παράταση της εκεχειρίας. Από την άλλη, υπάρχουν απειλές για βύθιση ιρανικών σκαφών, καταλήψεις πλοίων και πληροφορίες για πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό της ιρανικής ηγεσίας. Ο αναλυτής John Kilduff της Again Capital σχολίασε στο Reuters ότι η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση «ρουλέτας τίτλων», καθώς κάθε νέα είδηση αλλάζει ακαριαία την εικόνα των τιμών.

Το πολιτικό παρασκήνιο στο Ιράν προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Η παραίτηση του Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ από την ομάδα διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ παρουσιάζεται ως ενίσχυση των σκληροπυρηνικών φωνών στην Τεχεράνη και ως πλήγμα στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση. Για την αγορά ενέργειας, αυτό σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες γρήγορης πολιτικής λύσης.

Οι εξαγωγές συνεχίζονται, αλλά ο κίνδυνος μεγαλώνει

Παρά τον αποκλεισμό και την ένταση, οι ιρανικές εξαγωγές δεν έχουν σταματήσει πλήρως. Σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa που μετέδωσε το Reuters, περίπου 10,7 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ και βγήκαν από την αποκλεισμένη περιοχή μεταξύ 13 και 21 Απριλίου. Αυτό δείχνει ότι η αγορά δεν βρίσκεται ακόμη σε πλήρη κατάρρευση εφοδιασμού, αλλά κινείται υπό τον φόβο ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή.

Ακριβώς αυτό εξηγεί και την ένταση της ανόδου. Οι traders δεν τιμολογούν μόνο το τι έχει ήδη συμβεί, αλλά και το τι μπορεί να συμβεί αν τα Στενά περιοριστούν περισσότερο ή αν η αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ιράν μετατραπεί σε ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το πετρέλαιο θα μπορούσε να κινηθεί πολύ υψηλότερα, με άμεσες επιπτώσεις σε καύσιμα, μεταφορές, βιομηχανία και πληθωρισμό.

Παγκόσμια ανησυχία για νέο ενεργειακό σοκ

Η άνοδος πάνω από τα 105 δολάρια δεν είναι απλώς μια τεχνική κίνηση της αγοράς. Είναι ένδειξη ότι οι επενδυτές φοβούνται νέο ενεργειακό σοκ σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία παραμένει ευάλωτη. Οι αγορές μετοχών στις ΗΠΑ έκλεισαν χαμηλότερα, ενώ η άνοδος του πετρελαίου επιβάρυνε το κλίμα για επιχειρήσεις με υψηλή έκθεση στο κόστος ενέργειας, όπως οι αερομεταφορές και η βαριά βιομηχανία.

Η κρίση δείχνει για ακόμη μία φορά πόσο εξαρτημένη παραμένει η διεθνής οικονομία από λίγα κρίσιμα θαλάσσια περάσματα. Όταν ένα από αυτά απειλείται, η επίπτωση δεν περιορίζεται στην περιοχή της σύγκρουσης. Μεταφέρεται άμεσα στις διεθνείς τιμές, στα πρατήρια καυσίμων, στο κόστος μεταφορών και τελικά στους καταναλωτές.

Ένα βαρέλι γεμάτο γεωπολιτικό ρίσκο

Το πετρέλαιο κινείται πλέον λιγότερο με βάση την κλασική προσφορά και ζήτηση και περισσότερο με βάση το γεωπολιτικό ρίσκο. Οι αναφορές για εκρήξεις στην Τεχεράνη, η ενεργοποίηση της αεράμυνας, οι απειλές γύρω από το Ορμούζ και η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.

Αν υπάρξει αποκλιμάκωση, οι τιμές μπορεί να διορθώσουν. Αν όμως η κρίση βαθύνει, η αγορά θα αναγκαστεί να τιμολογήσει όχι απλώς τον φόβο, αλλά μια πραγματική διαταραχή στην παγκόσμια προσφορά. Και τότε το Brent πάνω από τα 105 δολάρια μπορεί να αποδειχθεί μόνο η αρχή.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Το σχόλιο σας

Loading Comments