Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη οδηγήσει σε έκτακτα μέτρα για εργαζόμενους στη γεωργία, στα εργοτάξια, στις μεταφορές και σε άλλους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας.
Η νέα πραγματικότητα είναι σκληρή και απλή: οι συνθήκες εργασίας αλλάζουν, γιατί οι παραδοσιακοί ρυθμοί δεν αντέχουν πλέον απέναντι σε θερμοκρασίες που γίνονται όλο και πιο ακραίες.
Στα αμπέλια η δουλειά ξεκινά πριν από την αυγή
Στη Λα Σοβ, μια κωμόπολη στη νοτιοδυτική Γαλλία, στον νομό Ζιρόντ, οι εποχικοί εργάτες στα αμπέλια του Château Latorse ξεκινούν πλέον τη δουλειά τους πριν από την αυγή.
Ο διευθυντής του κτήματος, Ντανιέλ Λατόρς, αποφάσισε να μεταφέρει το ωράριο νωρίτερα, ώστε οι εργαζόμενοι να αποφεύγουν τις πιο επικίνδυνες ώρες της ημέρας.
Αντί για το κλασικό ωράριο από τις 8.00 έως τις 12.00 και από τις 14.00 έως τις 18.00, η εργασία ξεκινά στις 6.30 το πρωί και ολοκληρώνεται το αργότερο στις 14.30.
Η αλλαγή αυτή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναγκαιότητα. Η εργασία στα αμπέλια απαιτεί έντονη σωματική προσπάθεια και η έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
Μέτρα προστασίας από ηλίαση και εγκαύματα
Παρά τη μεταφορά του ωραρίου, οι υπεύθυνοι επιμένουν ότι οι κανόνες προστασίας δεν πρέπει να χαλαρώνουν.
Οι εργάτες καλούνται να φορούν ελαφριά ρούχα, καπέλο και αντηλιακή κρέμα, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος ηλιακών εγκαυμάτων και ηλίασης.
Η προσαρμογή του ωραρίου μπορεί να μειώνει την έκθεση στην ακραία ζέστη, όμως δεν εξαλείφει τον κίνδυνο. Η παρατεταμένη εργασία σε εξωτερικό χώρο παραμένει δύσκολη, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επί ημέρες χωρίς ουσιαστική υποχώρηση.
Οι εργαζόμενοι αποδέχονται τη νέα πραγματικότητα
Οι εποχικοί εργάτες δεν φαίνεται να αντιδρούν αρνητικά στο πρωινό ξύπνημα. Αντίθετα, αρκετοί θεωρούν ότι το νέο ωράριο τους επιτρέπει να αποφύγουν το πιο δύσκολο κομμάτι της ημέρας.
Ο Ούγκο, 17 ετών, φοιτητής που εργάζεται εποχικά στην περιοχή, εξηγεί ότι το πρωινό ωράριο του δίνει τη δυνατότητα να ξεκουράζεται το απόγευμα, όταν η ζέστη γίνεται σχεδόν αφόρητη.
Η εμπειρία αυτή δείχνει ότι η προσαρμογή δεν αφορά μόνο τους εργοδότες ή το κράτος. Αφορά και τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι αναγκάζονται να οργανώσουν διαφορετικά την καθημερινότητά τους.
Σχολεία, εργοτάξια και μεταφορές σε πίεση
Το κύμα καύσωνα δεν επηρεάζει μόνο τη γεωργία. Σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, σχολικές αίθουσες γίνονται δύσκολες έως ακατάλληλες για μάθημα, με ορισμένους δήμους να προσαρμόζουν ωράρια ή να αναστέλλουν δραστηριότητες.
Στα εργοτάξια, οι ρυθμοί εργασίας αναδιοργανώνονται ώστε οι πιο βαριές εργασίες να αποφεύγονται τις μεσημεριανές ώρες.
Οι μεταφορές βρίσκονται επίσης υπό στενή παρακολούθηση. Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων έχει ήδη προχωρήσει σε αλλαγές δρομολογίων, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν διαστολή στις σιδηροτροχιές και προβλήματα στα συστήματα κλιματισμού. Σε ορισμένους άξονες αναμένεται να ακυρωθούν δεκάδες τρένα.
Ενέργεια, γεωργία και υγεία στο κόκκινο
Η πίεση επεκτείνεται και στον ενεργειακό τομέα. Οι πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας χρειάζεται να προσαρμόζουν την παραγωγή τους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τα υδάτινα ρεύματα που χρησιμοποιούνται για ψύξη.
Στη γεωργία, οι καλλιέργειες δοκιμάζονται από την ξηρασία, ενώ οι ανάγκες άρδευσης αυξάνονται. Τα εδάφη ξεραίνονται ταχύτερα και σε μεγαλύτερο βάθος, δημιουργώντας πρόσθετη πίεση στους παραγωγούς.
Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος πυρκαγιών αυξάνεται σε περιοχές που έχουν ήδη επιβαρυνθεί από παρατεταμένη ανομβρία.
Στα νοσοκομεία, καταγράφεται αύξηση περιστατικών που συνδέονται με τη ζέστη, κυρίως μεταξύ ηλικιωμένων, παιδιών και ανθρώπων με χρόνια προβλήματα υγείας.
Η Ευρώπη μπροστά στη νέα κλιματική πραγματικότητα
Οι κλιματολόγοι προειδοποιούν ότι τα επεισόδια καύσωνα εμφανίζονται πλέον νωρίτερα μέσα στη χρονιά, διαρκούν περισσότερο και γίνονται εντονότερα.
Η Γαλλία δεν είναι εξαίρεση. Μεγάλο μέρος της Ευρώπης αναγκάζεται να προσαρμόσει υποδομές, εργασιακά ωράρια, σχολεία, μεταφορές και υπηρεσίες υγείας σε μια εποχή όπου οι ακραίες θερμοκρασίες παύουν να είναι σπάνιο φαινόμενο.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ο καύσωνας δεν είναι πια απλώς ένα καλοκαιρινό πρόβλημα. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, οικονομικής αντοχής και κρατικής οργάνωσης.
Πηγή: Pagenews.gr
