Μαρινάκης:«Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει»–Η κυβέρνηση κάνει τη Θεσσαλονίκη σε καμπή για δόγμα «Νόμος Τάξη»
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Μαρινάκης:«Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει»–Η κυβέρνηση κάνει τη Θεσσαλονίκη σε καμπή για δόγμα «Νόμος Τάξη»
Η τραγωδία στη Θεσσαλονίκη δεν αντιμετωπίζεται πλέον από την κυβέρνηση ως ακόμη μία σοβαρή εγκληματική υπόθεση.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος της Βάγιας Νέστορα, η πολιτική διαχείριση του περιστατικού απέκτησε χαρακτηριστικά ευρύτερης ιδεολογικής και θεσμικής αντιπαράθεσης.
Η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη δεν περιορίστηκε στην καταδίκη της επίθεσης ούτε στην έκφραση συλλυπητηρίων προς την οικογένεια της Αφροδίτης Νέστορα. Αντίθετα, αποτύπωσε τη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης: η επίθεση παρουσιάζεται ως μια ευθεία πρόκληση κατά της δημοκρατικής νομιμότητας και ως αφορμή για να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση γύρω από την πολιτική βία, τη λειτουργία των θεσμών και την εφαρμογή του νόμου.
«Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την επίθεση:«Μια άνανδρη πράξη από ακραίους εκφραστές βίας που λειτουργούν με τον μανδύα μιας δήθεν ιδεολογίας.»
Η διατύπωση αυτή δεν ήταν τυχαία.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσυνδέσει κάθε μορφή πολιτικής νομιμοποίησης από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για πολιτικό ακτιβισμό αλλά για τρομοκρατική βία.
Παράλληλα, εξέφρασε εμπιστοσύνη στις διωκτικές αρχές, σημειώνοντας:«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις Αρχές. Οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Το μήνυμα είναι σαφές: Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει. Κανένας δεν πρόκειται να φοβηθεί.»
Από τους δράστες… στο πολιτικό περιβάλλον της βίας
Το πλέον πολιτικό σημείο της παρέμβασης του Παύλου Μαρινάκη ήταν ότι επέκτεινε τη συζήτηση πέρα από τους φυσικούς δράστες.
Με μια σειρά αιχμηρών αναφορών, υποστήριξε ότι επί δεκαετίες αναπτύχθηκε ένα πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον ανοχής απέναντι στη βία.«Όσο σημαντικό είναι να βγαίνουν οι κουκούλες, τόση αξία έχει να πέφτουν οι μάσκες.»
Με αυτή τη φράση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απευθυνόταν μόνο στους δράστες, αλλά και σε όσους –κατά την κυβερνητική εκτίμηση– υποβάθμιζαν ή δικαιολογούσαν ανάλογα περιστατικά.
Η επίθεση στην κουλτούρα της ανοχής
Ο Παύλος Μαρινάκης περιέγραψε μια διαχρονική πολιτική κουλτούρα, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι επέτρεψε την αναπαραγωγή φαινομένων πολιτικής βίας.
Έστρεψε τα βέλη του εναντίον όσων:
- χαρακτήριζαν τις επιθέσεις σε σπίτια και γραφεία ως «παρεμβάσεις»,
- αποκαλούσαν τις καταλήψεις μορφή «ακτιβισμού»,
- παρείχαν, όπως είπε, πολιτική κάλυψη σε ομάδες που παραβίαζαν τον νόμο,
- αντιδρούσαν στην αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα,
- αμφισβητούσαν τις επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η τοποθέτηση αυτή εντάσσεται στη συνολική κυβερνητική αφήγηση περί μηδενικής ανοχής απέναντι στην πολιτική βία.
Πανεπιστήμια, καταλήψεις και δημόσια τάξη
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων.«Η πολιτεία για πολλά χρόνια άφηνε πανεπιστήμια υπό κατάληψη, τα οποία μετατρέπονταν σε ορμητήρια εγκληματιών.»
Η επισήμανση αυτή συνδέεται με τη σταθερή πολιτική της κυβέρνησης υπέρ της εκκένωσης καταλήψεων και της ενίσχυσης της παρουσίας των αρχών στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Με αυτόν τον τρόπο, η τραγωδία της Θεσσαλονίκης εντάσσεται από την κυβέρνηση σε ένα ευρύτερο αφήγημα για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Η Θεσσαλονίκη ως πολιτικό σημείο καμπής
Σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής, η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει την υπόθεση ως πιθανό σημείο καμπής.
Η επιλογή των διατυπώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση από το μεμονωμένο περιστατικό σε μια συνολική αντιπαράθεση για τη δημόσια ασφάλεια, τη λειτουργία των θεσμών και την ευθύνη του πολιτικού συστήματος απέναντι στη βία.
Η στρατηγική αυτή συνδέεται με τη διαχρονική έμφαση της Νέας Δημοκρατίας στα ζητήματα «Νόμου και Τάξης», επιχειρώντας να αναδείξει την ασφάλεια ως βασικό πεδίο πολιτικής διαφοροποίησης.
Το μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα
Πέρα από την καταδίκη της επίθεσης, η παρέμβαση Μαρινάκη περιείχε και ένα έμμεσο κάλεσμα προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής βίας δεν εξαρτάται μόνο από την αστυνομική δράση ή τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και από τη στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε φαινόμενα που, κατά την άποψή της, για χρόνια υποβαθμίζονταν ή αντιμετωπίζονταν με επιείκεια.
Η εξέλιξη των ερευνών θα καθορίσει τις ποινικές ευθύνες των δραστών. Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, η κυβέρνηση έχει ήδη επιλέξει να αξιοποιήσει την τραγωδία ως αφετηρία για να επαναφέρει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το δόγμα της αυστηρής εφαρμογής του νόμου, της προστασίας των θεσμών και της μηδενικής ανοχής απέναντι στην πολιτική βία. Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο