Η Εθνική Τράπεζα χτίζει την τράπεζα του μέλλοντος: Η «Σοφία» είναι μόνο η αρχή της εποχής του AI
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi/Η Εθνική Τράπεζα χτίζει την τράπεζα του μέλλοντος: Η «Σοφία» είναι μόνο η αρχή της εποχής του AI
Η τεχνητή νοημοσύνη παύει να αποτελεί απλώς εργαλείο υποστήριξης και εξελίσσεται σε βασικό πυλώνα της τραπεζικής λειτουργίας. Η Εθνική Τράπεζα κάνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς τη νέα ψηφιακή εποχή, αξιοποιώντας την agentic AI όχι μόνο για την εξυπηρέτηση πελατών αλλά και για τον συνολικό επανασχεδιασμό του τρόπου λειτουργίας της.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η «Σοφία», ο πρώτος φωνητικός AI agent που λειτουργεί σε παραγωγικό περιβάλλον ελληνικής τράπεζας, όμως, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης, πρόκειται απλώς για την αρχή ενός πολύ μεγαλύτερου οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η τράπεζα.
Η «Σοφία» απαντά ήδη σε 130.000 πελάτες κάθε μήνα
Από τον Ιούλιο, η «Σοφία» λειτουργεί στο Contact Center της Εθνικής Τράπεζας, εξυπηρετώντας ήδη περίπου το 23% των εισερχόμενων τηλεφωνικών κλήσεων.
Πρόκειται για περίπου 130.000 συνομιλίες κάθε μήνα, με το σύστημα να επεκτείνεται σταδιακά σε ολόκληρη την πελατειακή βάση της τράπεζας.
Η καινοτομία δεν περιορίζεται στην αυτοματοποίηση μιας τηλεφωνικής υπηρεσίας.
Η «Σοφία» αποτελεί την πρώτη εφαρμογή της νέας γενιάς Agentic AI, όπου η τεχνητή νοημοσύνη δεν απαντά απλώς σε ερωτήσεις, αλλά αναλαμβάνει να ολοκληρώνει διαδικασίες, να καθοδηγεί τον πελάτη και να συνεργάζεται με τα εσωτερικά πληροφοριακά συστήματα.
Περισσότεροι από 45 AI agents εργάζονται ήδη στην Εθνική
Πίσω από τη «Σοφία» λειτουργεί ένα πολύ μεγαλύτερο οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης.
Σήμερα η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ήδη περισσότερους από 45 διαφορετικούς AI agents, οι οποίοι αναλαμβάνουν εξειδικευμένες επιχειρησιακές λειτουργίες.
Μόνο ένα μικρό μέρος αλληλεπιδρά άμεσα με τους πελάτες.
Οι περισσότεροι λειτουργούν στο παρασκήνιο, αυτοματοποιώντας καθημερινές εργασίες που μέχρι πρόσφατα απαιτούσαν ανθρώπινη παρέμβαση.
Στόχος δεν είναι απλώς η μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης.
Είναι η συνολική αναβάθμιση της παραγωγικότητας, της ακρίβειας και της ποιότητας των τραπεζικών υπηρεσιών.
AI από την ανάπτυξη λογισμικού μέχρι τα δάνεια
Όπως εξήγησε ο Chief Operating Officer της Εθνικής Τράπεζας, Στράτος Μολυβιάτης, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη σε τρεις βασικούς επιχειρησιακούς πυλώνες.
Ο πρώτος αφορά την ανάπτυξη λογισμικού (software engineering).
Η AI συμμετέχει στη συγγραφή κώδικα, στον σχεδιασμό εφαρμογών, στις δοκιμές, στον έλεγχο σεναρίων και στη συνολική επιτάχυνση του κύκλου ανάπτυξης νέων ψηφιακών υπηρεσιών.
Ο δεύτερος αφορά τη διαδικασία underwriting και συμβολαιοποίησης δανείων.
Η συλλογή δικαιολογητικών, η προετοιμασία συμβάσεων και σημαντικό μέρος της διαχείρισης των φακέλων πραγματοποιούνται πλέον αυτοματοποιημένα.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά το document processing.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναλύει συμβόλαια, τιμολόγια, λογαριασμούς, ηλεκτρονικά μηνύματα και κάθε είδους έγγραφα, εξάγοντας τα απαραίτητα δεδομένα μέσω τεχνολογιών machine learning και δρομολογώντας αυτόματα το επόμενο στάδιο κάθε διαδικασίας.
Η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι τα δάνεια
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, η επόμενη φάση ανάπτυξης αφορά την επέκταση της «Σοφίας» και στον χώρο της τραπεζικής χρηματοδότησης.
Η AI θα μπορεί σταδιακά να υποστηρίζει τη διαδικασία χορήγησης δανείων, να διευκολύνει τη συλλογή στοιχείων, να προετοιμάζει φακέλους και να επιταχύνει σημαντικά την εξυπηρέτηση των πελατών.
Παράλληλα, η Εθνική επενδύει σε AI εργαλεία που θα υποστηρίζουν τη διαχείριση παραπόνων, αναλαμβάνοντας την πρώτη αξιολόγηση των αιτημάτων και την αυτόματη δρομολόγησή τους στις κατάλληλες υπηρεσίες.
AI και τραπεζική μέσα από τους retailers
Στο στρατηγικό πλάνο της τράπεζας εντάσσεται και η ανάπτυξη νέων μοντέλων χρηματοδότησης μέσω συνεργασιών με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.
Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να επιτρέψει την ακόμη ταχύτερη αξιολόγηση αιτημάτων χρηματοδότησης στο σημείο πώλησης, δημιουργώντας μια νέα εμπειρία τραπεζικής εξυπηρέτησης μέσα από το ίδιο το εμπορικό οικοσύστημα.
Όχι ακόμη AI στις επενδυτικές συμβουλές
Παρά τη ραγδαία διεύρυνση των εφαρμογών, η διοίκηση της Εθνικής ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν τομείς όπου η ανθρώπινη κρίση εξακολουθεί να είναι απαραίτητη.
Οι επενδυτικές συμβουλές δεν πρόκειται, προς το παρόν, να παρέχονται αποκλειστικά από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Η τράπεζα επιλέγει μια περισσότερο ισορροπημένη προσέγγιση, αξιοποιώντας την AI ως εργαλείο υποστήριξης και όχι ως πλήρη αντικαταστάτη του ανθρώπινου συμβούλου.
Στόχος το 2027: μια πλήρως multimodal τράπεζα
Ο μακροπρόθεσμος στόχος της Εθνικής είναι ακόμη πιο φιλόδοξος.
Έως το 2027, η τράπεζα φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν πλήρως multimodal οργανισμό, όπου οι πελάτες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με την τράπεζα μέσω φωνής, κειμένου, εικόνας και ψηφιακών καναλιών με ενιαία εμπειρία εξυπηρέτησης.
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αποτελεί πλέον μια ξεχωριστή υπηρεσία.
Θα βρίσκεται ενσωματωμένη σε κάθε σημείο της τραπεζικής λειτουργίας.
Η νέα τραπεζική εποχή
Η στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας δείχνει ότι ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο δεν θα κριθεί πλέον μόνο από τα επιτόκια ή τα χρηματοδοτικά προϊόντα.
Θα κριθεί από την ταχύτητα, την ποιότητα εξυπηρέτησης και την ικανότητα αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης.
Η «Σοφία» είναι το πρώτο ορατό πρόσωπο αυτής της μετάβασης.
Οι δεκάδες AI agents που ήδη λειτουργούν στο παρασκήνιο αποκαλύπτουν ότι η πραγματική αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει.
Και ο στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι σαφής: να μετασχηματιστεί μέχρι το 2027 σε μια τράπεζα όπου η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα υποστηρίζει απλώς τις λειτουργίες της, αλλά θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τραπεζικής εμπειρίας
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο