Η γεωπολιτική πίεση στη Μέση Ανατολή μεταφέρεται ξανά στην καρδιά της Σαουδικής Αραβίας.
Αργά την Παρασκευή και τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για «εχθρική αεροπορική απειλή» σε περιοχές της χώρας, ενώ τουλάχιστον μία έκρηξη ακούστηκε στο Ριάντ.
Σύμφωνα με το Associated Press, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή υλικές ζημιές και οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν γνωστοποιήσει την προέλευση της απειλής.
Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που απαιτεί προσοχή: η ύπαρξη συναγερμού και η έκρηξη έχουν καταγραφεί, αλλά δεν έχει αποδοθεί επισήμως το περιστατικό σε συγκεκριμένο δράστη.
Γιατί το Ριάντ αλλάζει την εξίσωση
Η Σαουδική Αραβία δεν είναι απλώς ακόμη μία χώρα της περιοχής.
Είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως και οποιαδήποτε σοβαρή απειλή προς τη χώρα — ιδιαίτερα εάν συνδεθεί με ενεργειακές ή άλλες κρίσιμες υποδομές — παρακολουθείται άμεσα από τις διεθνείς αγορές.
Η νέα προειδοποίηση έρχεται σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας των Χούθι και επιθέσεων που έχουν ήδη επιβαρύνει το περιβάλλον ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα και στις θαλάσσιες διαδρομές της περιοχής. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καταδικάσει την κλιμάκωση των επιθέσεων των Χούθι.
Από την Υεμένη στη σαουδαραβική πρωτεύουσα
Το στοιχείο που αυξάνει το γεωπολιτικό βάρος της σημερινής εξέλιξης είναι η γεωγραφία.
Άλλο είναι η απειλή στη θαλάσσια κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα και άλλο η ενεργοποίηση προειδοποιήσεων αεροπορικής απειλής μέσα στη Σαουδική Αραβία, με έκρηξη να ακούγεται στην πρωτεύουσα.
Δεν σημαίνει αυτομάτως ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα γενικευμένη κλιμάκωση. Σημαίνει όμως ότι το γεωγραφικό αποτύπωμα του κινδύνου διευρύνεται.
Και αυτό είναι ακριβώς το είδος της εξέλιξης που μπορεί να επηρεάσει ταυτόχρονα τρεις αγορές: πετρέλαιο, ναυτιλία και ασφάλιστρα μεταφοράς.
Το ενεργειακό ρίσκο
Η διεθνής αγορά πετρελαίου βρίσκεται ήδη σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο περιβάλλον.
Η κρίση γύρω από το Ιράν και τα προβλήματα στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ έχουν αυξήσει το γεωπολιτικό premium στις τιμές, ενώ το Brent έχει περάσει επανειλημμένα πάνω από τα 100 δολάρια κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ένα πραγματικό πλήγμα σε κρίσιμη σαουδαραβική ενεργειακή υποδομή θα αποτελούσε διαφορετικής τάξης γεγονός.
Μέχρι στιγμής, όμως, τέτοιο πλήγμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Η επόμενη κίνηση του Ριάντ
Το κρίσιμο πλέον είναι τι θα ανακοινώσουν οι σαουδαραβικές αρχές για την προέλευση της απειλής.
Το Ριάντ έχει κάθε λόγο να επιχειρήσει να περιορίσει μια νέα περιφερειακή κλιμάκωση, καθώς οποιαδήποτε γενίκευση της σύγκρουσης θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο την ασφάλεια της χώρας όσο και το οικονομικό της σχέδιο μετασχηματισμού.
Η σημερινή προειδοποίηση δεν αποδεικνύει ότι η Σαουδική Αραβία εισέρχεται σε νέο πολεμικό μέτωπο.
Δείχνει όμως ότι η απόσταση ανάμεσα στις περιφερειακές εστίες έντασης και στο ίδιο το Ριάντ έχει γίνει επικίνδυνα μικρή.
Πηγή: pagenews.gr
