Τρία διαφορετικά μέτωπα του Εθνικού Συστήματος Υγείας –η Πρωτοβάθμια Φροντίδα, η νοσοκομειακή αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων και η ψηφιακή παρακολούθηση των υγειονομικών δεδομένων– ανέδειξε μέσα σε μία ημέρα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας παρεμβάσεις με συγκεκριμένο αποτύπωμα σε υποδομές, εξοπλισμό και υπηρεσίες.
Στην Ελασσόνα εγκαινιάστηκε ένα πλήρως ανακατασκευασμένο Κέντρο Υγείας, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, είχε παραμείνει χωρίς ουσιαστική ανακαίνιση από την ίδρυσή του το 1983. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας παραδόθηκε νέος ψηφιακός αγγειογράφος αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της αντιμετώπισης των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε η τελική εκδοχή της πλατφόρμας Health-iQ, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και φιλοδοξεί να συγκεντρώνει δεδομένα για τις μονάδες, το προσωπικό και τον εξοπλισμό του συστήματος υγείας.
Οι παρεμβάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο νέα κτίρια και μηχανήματα. Αφορούν την πρακτική δυνατότητα ενός κατοίκου της περιφέρειας να εξυπηρετείται κοντά στον τόπο κατοικίας του και ενός ασθενούς με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο να έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένη νοσοκομειακή φροντίδα χωρίς να απαιτείται πάντοτε διακομιδή σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.
Ελασσόνα: Από το 1983 έως το 2026 – Μια εκκρεμότητα 43 ετών
Το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας έχει ιδιαίτερο ιστορικό βάρος για το ΕΣΥ, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης το συνέδεσε με την ίδρυση των πρώτων Κέντρων Υγείας από τον Γεώργιο Γεννηματά το 1983.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 43 χρόνια.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού, στο διάστημα αυτό δεν είχε πραγματοποιηθεί ουσιαστική ανακαίνιση της εγκατάστασης.
Η ολοκληρωμένη ανακατασκευή σηματοδοτεί, επομένως, την πρώτη μεγάλη ανανέωση του κτιρίου από την εποχή της δημιουργίας του, όπως υποστηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε επίσης την απόφασή του να δοθεί στο Κέντρο Υγείας το όνομα «Γεώργιος Γεννηματάς», τιμώντας τον πολιτικό που συνδέθηκε με τη θεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Αποφάσισα να δώσω στο Κέντρο Υγείας το όνομά του για λόγους σεβασμού», ανέφερε στην ανάρτησή του.
Η επιλογή αυτή αποκτά συμβολική σημασία: μια δομή που συνδέεται με την πρώτη περίοδο ανάπτυξης του ΕΣΥ ανανεώνεται και συνεχίζει να λειτουργεί στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος.
75 εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας – Τι δείχνουν οι αριθμοί
Το σημαντικότερο λειτουργικό στοιχείο που παρουσίασε ο υπουργός είναι η στελέχωση της μονάδας.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή του, στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας υπηρετούν 75 εργαζόμενοι.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η δομή είναι πλήρως στελεχωμένη και ότι οι πρόσθετες κινήσεις για την κάλυψη ειδικοτήτων μέσω συμβάσεων παροχής υπηρεσιών έχουν περιορίσει ουσιαστικά τα κενά.
Ο αριθμός των 75 εργαζομένων αποτελεί σημαντικό μέγεθος για μια μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ωστόσο, για την πλήρη αξιολόγηση της στελέχωσης χρειάζεται αναλυτική κατανομή ανά ειδικότητα: πόσοι είναι γιατροί, πόσοι νοσηλευτές, πόσοι ανήκουν στο λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό και πόσες θέσεις αντιστοιχούν στο οργανόγραμμα.
Ο υπουργός επέλεξε να περιγράψει τη μονάδα με έναν χαρακτηρισμό που αποτυπώνει το εύρος των υπηρεσιών της.
«Αυτό δεν είναι απλώς ένα Κέντρο Υγείας. Είναι ένα μικρό νοσοκομείο. Δεν είναι υπερβολή», δήλωσε στην ομιλία του.
Και πρόσθεσε:
«Είναι πολύ πάνω από τις τυπικές προδιαγραφές ενός Κέντρου Υγείας».
Η αναφορά του αφορά τόσο το μέγεθος της εγκατάστασης όσο και τον αριθμό των εργαζομένων, σύμφωνα με όσα παρουσίασε.
Νέες ειδικότητες και σχεδιασμός για φυσικοθεραπευτικό κέντρο
Πέρα από την ανακατασκευή του κτιρίου, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η δημιουργία φυσικοθεραπευτικού κέντρου.
Πρόκειται για μια πρόσθετη υπηρεσία που, εφόσον υλοποιηθεί και στελεχωθεί, θα μπορούσε να διευκολύνει την πρόσβαση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής σε υπηρεσίες αποκατάστασης.
Η εξέλιξη έχει πρακτική σημασία για ασθενείς που χρειάζονται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες φυσικοθεραπείας, καθώς η απόσταση από τις υπηρεσίες μπορεί να αποτελεί σημαντική επιβάρυνση.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι έγιναν κινήσεις για την ενίσχυση της μονάδας με επιπλέον ειδικότητες.
«Με τις ενέργειες που κάναμε τώρα για να πάρουμε και κάποιες ειδικότητες με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, νομίζω ότι πια εδώ δεν λείπει πρακτικά απολύτως τίποτα», είπε.
Η συγκεκριμένη δήλωση αποτυπώνει την εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας για την επάρκεια της μονάδας. Η πραγματική διαθεσιμότητα των υπηρεσιών θα κριθεί από τις ειδικότητες, τα ωράρια λειτουργίας και τον αριθμό των περιστατικών που θα εξυπηρετούνται.
Λάρισα: Ψηφιακός αγγειογράφος άνω του 1 εκατ. ευρώ
Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Εκεί εγκαινιάστηκε νέος ψηφιακός αγγειογράφος, ο οποίος αποκτήθηκε μέσω δωρεάς της HELLENiQ ENERGY.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η αξία του εξοπλισμού υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.
Η εγκατάσταση ενός τέτοιου μηχανήματος έχει ιδιαίτερη σημασία για την αντιμετώπιση σοβαρών αγγειακών περιστατικών, καθώς επιτρέπει τη διενέργεια εξειδικευμένων διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων.
Ειδικά στην αντιμετώπιση του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, η αγγειογραφική υποδομή μπορεί να υποστηρίξει τη μηχανική θρομβεκτομή, δηλαδή την ενδαγγειακή αφαίρεση θρόμβου σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς.
Η θρομβόλυση, αντίθετα, είναι φαρμακευτική θεραπεία και δεν απαιτεί από μόνη της αγγειογράφο. Η διάκριση είναι κρίσιμη για να αποτυπωθεί σωστά η νέα δυνατότητα του νοσοκομείου.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνέδεσε τη δωρεά με τη δυνατότητα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών σε ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας, χωρίς την ανάγκη μετακίνησης προς τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα σε κάθε περίπτωση.
Εγκεφαλικά επεισόδια: Γιατί μετράει ο χρόνος
Η αξία του νέου αγγειογράφου δεν εξαντλείται στο κόστος αγοράς του.
Στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, η ταχύτητα διάγνωσης και θεραπείας μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την επιβίωση και τη μελλοντική λειτουργικότητα του ασθενούς.
Η μηχανική θρομβεκτομή ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις απόφραξης μεγάλων εγκεφαλικών αγγείων. Για επιλεγμένους ασθενείς, η θεραπευτική δυνατότητα μπορεί να φτάνει έως και τις 24 ώρες από την τελευταία στιγμή που ήταν γνωστό ότι δεν είχαν συμπτώματα, ανάλογα με τα απεικονιστικά και κλινικά κριτήρια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος για αναμονή. Κάθε λεπτό καθυστέρησης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καλής έκβασης.
Για την Κεντρική Ελλάδα, η ανάπτυξη μιας τέτοιας υπηρεσίας στη Λάρισα έχει πρακτική σημασία: μπορεί να περιορίσει τις χρονοβόρες διακομιδές προς άλλες πόλεις, εφόσον διασφαλίζεται η απαιτούμενη στελέχωση και επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Η ύπαρξη του μηχανήματος είναι το πρώτο βήμα. Για να αποτυπωθεί η πραγματική αποτελεσματικότητά του, θα χρειαστεί να καταγραφούν ο αριθμός των επεμβάσεων, η διαθεσιμότητα εξειδικευμένης ομάδας, οι χρόνοι θεραπείας και τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.
Η δωρεά και τα εγκαίνια της εγκατάστασης επιβεβαιώνονται και από τοπικά ρεπορτάζ και την ΕΡΤ.
Health-iQ: Από 13 πιλοτικές δομές σε επέκταση σε όλο το ΕΣΥ
Το τρίτο σκέλος της παρέμβασης του υπουργού αφορά την ψηφιακή διαχείριση των δεδομένων υγείας.
Στις 14 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε η ολοκλήρωση του προγράμματος Health-iQ, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που επιτρέπουν την αποτύπωση της πορείας του έργου.
Η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε με 13 μονάδες υγείας, συγκεκριμένα επτά δημόσια νοσοκομεία και έξι Κέντρα Υγείας, σε έξι από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
Η επόμενη φάση προβλέπει επέκταση του συστήματος σε ολόκληρο το ΕΣΥ μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Quality-for-All.
Η αναλογία είναι χαρακτηριστική: από μια αρχική ομάδα 13 δομών, ο σχεδιασμός περνά σε εθνική κλίμακα.
Η πλατφόρμα συγκεντρώνει και ενοποιεί δεδομένα για την ποιότητα των υπηρεσιών, ώστε οι διοικήσεις και το υπουργείο να μπορούν να αξιολογούν ανάγκες και αποτελέσματα με κοινά κριτήρια.
Το υπουργείο Υγείας και ο ΠΟΥ επιβεβαιώνουν τόσο το αρχικό μέγεθος της πιλοτικής εφαρμογής όσο και τον σχεδιασμό της πανελλαδικής επέκτασης.
Από τους αριθμούς στις αποφάσεις: Πού χρειάζονται γιατροί, προσωπικό και μηχανήματα
Στην ομιλία του, ο Άδωνις Γεωργιάδης περιέγραψε μια πλατφόρμα που θα επιτρέπει την παρακολούθηση στοιχείων ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η επιδίωξη είναι να υπάρχει συγκεντρωμένη εικόνα για τις υγειονομικές μονάδες, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τον εξοπλισμό ανά γεωγραφική περιοχή.
Η πρακτική εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να φανεί στον σχεδιασμό της στελέχωσης και της κατανομής πόρων.
Για παράδειγμα, η σύγκριση των διαθέσιμων ειδικοτήτων και των αναγκών ανά περιοχή μπορεί να αναδείξει πού υπάρχουν κενά. Αντίστοιχα, η παρακολούθηση δεικτών ποιότητας μπορεί να δείξει πού απαιτούνται διορθωτικές παρεμβάσεις.
Ο υπουργός παρουσίασε το εγχείρημα ως διεθνώς πρωτοποριακό, υποστηρίζοντας ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την ελληνική εμπειρία.
Πρόκειται για τη δική του αξιολόγηση. Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει τη συνεργασία για την ανάπτυξη ενός ενιαίου πλαισίου μέτρησης ποιότητας, όχι όμως τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο με αντίστοιχη πλατφόρμα.
Ο απολογισμός μιας ημέρας: Τρεις παρεμβάσεις, διαφορετικό μετρήσιμο αποτέλεσμα
Στην Ελασσόνα, το αποτέλεσμα είναι μια ανακατασκευασμένη και ενεργειακά αναβαθμισμένη υγειονομική μονάδα, με 75 εργαζομένους σύμφωνα με τον υπουργό.
Στη Λάρισα, το αποτέλεσμα είναι η παράδοση εξοπλισμού αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που ενισχύει τη δυνατότητα εξειδικευμένων αγγειακών επεμβάσεων.
Στο Health-iQ, το αποτέλεσμα είναι η ολοκλήρωση της αρχικής ανάπτυξης ενός συστήματος μέτρησης της ποιότητας, με αφετηρία 13 δομές και στόχο την επέκταση σε εθνικό επίπεδο.
Τα στοιχεία αυτά συνιστούν συγκεκριμένα βήματα αναβάθμισης του ΕΣΥ. Δεν αποτελούν, από μόνα τους, πλήρη αποτίμηση της συνολικής λειτουργίας του συστήματος υγείας.
Για μια τέτοια αποτίμηση θα χρειαστούν στοιχεία για την πρόσβαση των ασθενών, τους χρόνους αναμονής, την πραγματική στελέχωση, τον αριθμό των περιστατικών και τα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Κάνουμε το ΕΣΥ από την αρχή καινούργιο»
Ο υπουργός Υγείας επέλεξε να συνδέσει τις παρεμβάσεις στη Θεσσαλία με την κυβερνητική δέσμευση του 2023 για αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Αισθάνομαι μεγάλη ευλογία ότι μπορέσαμε στις θητείες μας να ολοκληρώσουμε έργα τα οποία δεν είχαν γίνει εδώ και 40 και 50 χρόνια», δήλωσε στην ομιλία του στην Ελασσόνα.
Στην ίδια τοποθέτηση αναφέρθηκε στον στόχο της ανακατασκευής και ανανέωσης των δημόσιων δομών:
«Μας δόθηκε η ευκαιρία να υλοποιήσουμε τη βασική μας προεκλογική υπόσχεση του 2023 και να κάνουμε το ΕΣΥ από την αρχή καινούργιο».
Αναφερόμενος στον αγγειογράφο της Λάρισας, ο υπουργός ευχαρίστησε τη HELLENiQ ENERGY για τη δωρεά και υπογράμμισε τη σημασία της για τους ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας.
«Θα σώσουμε πάρα πολλές ζωές ανθρώπων, παρέχοντας μια υπηρεσία που μέχρι τώρα είχαμε μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε, εκφράζοντας την προσδοκία του για τη νέα δυνατότητα του νοσοκομείου.
Στο τέλος της ανάρτησής του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους πολίτες για την υποδοχή και την εμπιστοσύνη τους, επισημαίνοντας ότι οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς επεισόδια.
«Ευχαριστώ τον κόσμο για την αγάπη και την εμπιστοσύνη του. Φασαρίες δεν υπήρξαν πουθενά», έγραψε.
Και έκλεισε με το πολιτικό μήνυμα που επέλεξε να συνοδεύσει τον απολογισμό της ημέρας:
«Το βίντεο αυτό δεν θα παίξει στα ΜΜΕ, αλλά εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια για το καλύτερο ΕΣΥ όλων των εποχών».
Πηγή: pagenews.gr
