Γεωπολιτικά

Μπαρούτι η Μέση Ανατολή: «Αναχαιτίσαμε drones», λέει η Τεχεράνη – «Πυραυλικά πλήγματα» αναφέρουν τα ΜΜΕ

Μπαρούτι η Μέση Ανατολή: «Αναχαιτίσαμε drones», λέει η Τεχεράνη – «Πυραυλικά πλήγματα» αναφέρουν τα ΜΜΕ

Πηγή Φωτογραφίας: A missile launch during a military exercise in Isfahan, central Iran, in 2023. The city was hit by an Israeli attack on Friday. Reuters

Η θέση της Τεχεράνης για το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν.

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή μετά τις πληροφορίες που μετέδωσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής πλήθος αμερικανικών ΜΜΕ περί «πυραυλικών πληγμάτων» του Ισραήλ με στόχο ιρανική στρατιωτική βάση στην Τεχεράνη.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούνται στρατιωτικές πηγές, ενώ προς ώρας δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση για την επίθεση από πλευράς Ισραήλ. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα δίκτυα ABC, CBS και CNN ήταν τουλάχιστον τρία πυραυλικά πλήγματα από το Ισραήλ σε αεροπορική βάση του Ιράν. Οπως αναφέρουν για την επίθεση είχαν ενημερωθεί οι ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Ιράν δήλωσαν στο κρατικό πρακτορείο ότι οι εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον «ύποπτου αντικειμένου». Λίγο αργότερα, στα ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας διακινήθηκε η πληροφορία περί «αναχαίτισης drone».

Από την πλευρά του, το Ιράν διαψεύδει τα περί ισραηλινής επίθεσης, σημειώνοντας ότι ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ. Η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν σε ορισμένες περιοχές για προληπτικούς λόγους. Οι αναφορές μας σημειώνουν ότι δεν έχουν καταγραφεί επιθέσεις μεγάλης κλίμακας ή εκρήξεις που προκλήθηκαν από αέρος απειλή», αναφέρει χαρακτηριστικά το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, σύμφωνα με το CNN.

Σιγή ασυρμάτου από τον ισραηλινό στρατό

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Διαψεύδει τα περί αεροπορικής επίθεσης το Ιράν

«Ως αυτή την ώρα, δεν έχει γίνει αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό στην Ισφαχάν ή σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο Χουσέιν Νταλιριάν μέσω X.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας».

Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, ενώ η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν.

Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια

Επαναλειτούργησαν σήμερα το πρωί τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, αφού η εναέρια κυκλοφορία είχε ανασταλεί λόγω των εκρήξεων που αναφέρθηκαν στο Ιράν.

Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι μία πτήση από τη Ρώμη, που είχε λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς Άγκυρα, αναμένεται στην Τεχεράνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments