Πως Να

Χάκερ Android: Πως να δείτε αν το τηλέφωνο έχει ιό

Χάκερ Android: Πως να δείτε αν το τηλέφωνο έχει ιό
Χάκερ Android: Πολλές φορές κάποιοι δεν προχωρούν σε αγορά των κινητών γιατί πιστεύουν πως κάποιος μπορεί να τους εγκαταστήσει εύκολα ιό.

Πολλές φορές οι κάτοχοι Android φοβούνται τους χάκερ, όμως η Google προσπαθεί να λύνει γρήγορα τα κενά ασφαλείας με νέες εκδόσεις. Το Android 12 θεωρείται ως η απάντηση της Google στην κρίση των app stores. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπιλ Γκέιτς δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για τις συσκευές Android, λέγοντας ότι είναι καταλληλότερες για καθημερινή χρήση.

Πως θα δείτε εάν το Android σας έχει παραβιαστεί

1. Η μπαταρία αποστραγγίζεται πολύ γρήγορα ή ζεσταίνεται

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι η μπαταρία σας δεν έχει διάρκεια όσο θα έπρεπε – ή φαίνεται να είναι αισθητά λιγότερο αποτελεσματική τις τελευταίες εβδομάδες / μήνες, τότε μπορεί να είναι ένδειξη αυξημένης δραστηριότητας στη συσκευή σας. Περιστασιακά συμβαίνει όταν μια μολυσμένη συσκευή μπορεί να εκτελεί διαδικασίες στο παρασκήνιο, συχνά χωρίς να εντοπίζεται από τον χρήστη.

2. Η συσκευή σας έχει γίνει rooted (αλλά δεν το κάνατε εν γνώσει σας)

Το να κάνετε μια συσκευή root είναι ένας τρόπος απόκτησης πρόσβασης σε βαθύτερα επίπεδα εξουσίας σε μια συσκευή, που δεν επιτρέπεται συνήθως από τους προγραμματιστές υλικού ή λογισμικού. Το root στο Android απαιτεί ορισμένες βασικές τεχνικές γνώσεις και ενώ είναι αρκετά εύκολο για κάποιον με τη σωστή ικανότητα, δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε στη συσκευή σας κατά λάθος.

Προκειμένου ένας χάκερ να έχει ευκολότερη πρόσβαση σε συγκεκριμένες λειτουργίες στο τηλέφωνό σας και να διευκολύνει την προηγμένη χρήση λογισμικού υποκλοπής spyware, θα προσπαθήσει να κάνει root τη συσκευή σας. Εάν η συσκευή σας έχει γίνει root και δεν το κάνατε εσείς ή κάποιος που εξουσιοδοτήσατε, η συσκευή σας θα μπορούσε πιθανώς να έχει παραβιαστεί.

3. Θόρυβος στο παρασκήνιο / Ηλεκτρονικές παρεμβολές

Μια κοινή αναφορά από άτομα που έχουν ανακαλύψει αργότερα λογισμικό υποκλοπής spyware ή κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή τους είναι ο θόρυβος στο παρασκήνιο ή οι ηλεκτρονικές παρεμβολές. Αυτό το σύμπτωμα είναι πιο διαδεδομένο στα τηλέφωνα, καθώς οι παρεμβολές παρατηρούνται συνήθως από τους χρήστες όταν χρησιμοποιούν τη συσκευή σε μια κλήση.

Παρακολουθήστε τα κλικ, τα μπιπ ή τους θορύβους, καθώς αυτά μπορεί να είναι άμεσα σημάδια ότι κάποιος παρεμβαίνει στις επικοινωνίες σας και ενδεχομένως σε άλλες περιοχές της συσκευής σας.

4. Ύποπτη δραστηριότητα

Εάν αντιμετωπίζετε περίεργη συμπεριφορά από το τηλέφωνό σας, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτό. Επειδή κακόβουλο λογισμικό όπως το λογισμικό υποκλοπής spyware μπορούν συχνά να επηρεάσουν τη συσκευή σας σε επίπεδο root, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν να συμπεριφέρεται εσφαλμένα και να ενεργεί πολύ παράξενα. Για παράδειγμα, δεν είναι ασυνήθιστο για μια μολυσμένη συσκευή να λαμβάνει περίεργα κείμενα με αλλοιωμένες λέξεις ή κείμενο στα αραβικά ή κινεζικά (ένα σημάδι ότι η συσκευή ενδέχεται να συνδέεται ή να επικοινωνεί εξ αποστάσεως με τρίτο μέρος).

5. Υψηλή χρήση δεδομένων

Εάν αντιμετωπίζετε εξαιρετικά υψηλή χρήση δεδομένων, τότε αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι η συσκευή σας εκτελεί κάτι στο παρασκήνιο που επικοινωνεί μέσω του δικτύου. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο αθώο όσο μια εφαρμογή που ενημερώνει συνεχώς ή κατεβάζει κάτι (δηλαδή μια εφαρμογή podcast που κατεβάζει νέα επεισόδια). Αυτό συμβαίνει συχνά και είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα.

Ωστόσο, εάν έχετε ελέγξει τις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις τους και εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε υψηλή χρήση δεδομένων, τότε θα μπορούσε να συμβαίνει ότι η συσκευή σας έχει παραβιαστεί και μεταδίδει δεδομένα σε τρίτο μέρος.

6. Ανεπιθύμητες διαφημίσεις και εφαρμογές

Παρατηρήσατε ότι έχετε μερικές νέες περίεργες εφαρμογές στο κινητό σας αλλά δεν το έχετε κάνει εσείς; Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στη συσκευή σας. Συχνά οι εισβολείς θα εγκαταστήσουν εφαρμογές στη συσκευή για να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένες λειτουργίες – δηλ. το root μιας συσκευής απαιτεί συνήθως μια εφαρμογή για να διευκολύνει τη διαδικασία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί. Ωστόσο, ότι οι κατασκευαστές τηλεφώνων και οι προγραμματιστές λογισμικού θα συμπεριλάβουν όλα τα είδη λογισμικού προεγκατεστημένα στη συσκευή κατά την πρώτη λήψη της, οπότε υπάρχουν συνήθως μερικές εφαρμογές σε οποιαδήποτε συσκευή που ο χρήστης δεν εγκατέστησε ποτέ.

7. Το Google Play Protect έχει απενεργοποιηθεί (για συσκευές με Android 8.0 και νεότερες εκδόσεις)

Το Google Play Protect είναι ένας ενσωματωμένος ανιχνευτής ιών και κακόβουλου λογισμικού / spyware για Android που θα σαρώσει εφαρμογές όποτε είναι εγκατεστημένες σε τηλέφωνο ή tablet. Παρόμοια με τη ρύθμιση “Εφαρμογές από άγνωστες πηγές”, πολλές φορές ένας hacker θα χρειαστεί να το απενεργοποιήσει για να αποκτήσει σωστά πρόσβαση στο τηλέφωνο.

Μπορείτε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις του Google Play Protect κάνοντας τα εξής:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Google Play Store.
  • Πατήστε Μενού> Play Protect> Ρυθμίσεις.
  • Ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε τη συσκευή σάρωσης για απειλές ασφαλείας.
Android Google Play

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments