Διεθνή

Τροπική καταιγίδα Οφηλία: Χτυπά Βρετανία και Ιρλανδία – Τρεις νεκροί (vid)

Τροπική καταιγίδα Οφηλία: Χτυπά Βρετανία και Ιρλανδία – Τρεις νεκροί (vid)
Η φονική τροπική καταιγίδα Οφηλία έχει αφήσει πίσω της 3 νεκρούς. Καταστροφικό το πέρασμά της από Βρετανία και Ιρλανδία.

Τρεις είναι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από το καταστροφικό πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Οφηλία από Βρετανία και Ιρλανδία. Πιο αναλυτικά μία 50χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Ουότερφορντ της Ιρλανδίας, όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό της. Παράλληλα, ένας 30χρονος σκοτώθηκε σε ατύχημα με αλυσοπρίονο, καθώς επιχειρούσε να μετακινήσει ένα δένδρο που έπεσε εξαιτίας τις καταιγίδας. Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Ιρλανδία, όταν ένα δένδρο έπεσε στο αυτοκίνητό του. 

Οι ριπές ανέμου άγγιξαν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 190 χλμ/ώρα, καθηλώνοντας αεροπλάνα, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και κλείνοντας σχολεία, νοσοκομεία και δημόσια κτίρια. 

Πάνω από 360.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Ιρλανδία, όπου έχει επιστρατευτεί ο στρατός. Η επιχείρηση που προμηθεύει ενέργεια προειδοποίησε ότι αναμένονται περισσότερες διακοπές και ότι οι εργασίες αποκατάστασης ενδέχεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς αναμένεται να είναι το χειρότερο κύμα κακοκαιρίας εδώ και μισό αιώνα, όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Η Εθνική Ομάδα Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης της Ιρλανδίας προειδοποίησε ότι η καταιγίδα εξακολουθεί να είναι «άνευ προηγουμένου, με σοβαρές απειλές για την ανθρώπινη ζωή».

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιρλανδίας χαρακτήρισε την καταιγίδα ως την ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε αυτό το βορειοανατολικό τμήμα του Ατλαντικού.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι προειδοποίησαν για «ιπτάμενα θραύσματα», όπως τα κεραμίδια από τις στέγες των σπιτιών. Στις παραλιακές περιοχές δημιουργήθηκαν μεγάλα κύματα που χτύπησαν παράκτιους δρόμους και ιδιοκτησίες.

Προειδοποιήσεις για ισχυρούς ανέμους υπήρξαν και σε Βόρεια Ιρλανδία, τμήματα της Ουαλίας και δυτικές περιοχές της Αγγλίας.

Καθηλωμένα τα αεροσκάφη σε διάφορες τοποθεσίες σε Βρετανία και Ιρλανδία. Περίπου 130 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, ενώ οι πτήσεις ήταν επίσης καθηλωμένες στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ. Τόσο η Ryanair όσο και η Easy Jet ακύρωσαν πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μπέλφαστ. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση προς τους ταξιδιώτες να επικοινωνήσουν προηγουμένως με την αεροπορική τους εταιρεία. 

Διακοπές ρεύματος και στη Βόρεια Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου, με χιλιάδες σπίτια να παραμένουν χωρίς ενέργεια. Στη Μεγάλη Βρετανία έχει εκδοθεί προειδοποίηση χαρακτηρίζοντας «καταστρεπτικό», «βίαιο» και «επικίνδυνο» και για την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

«Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά μήκος ορισμένων ακτών θα οδηγήσουν σε πλημμύρες» εκτίμηση η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, που ανέφεραν ότι «οι ισχυροί άνεμοι έφτασαν τα 176 χιλιόμετρα την ώρα».

Βρετανικά μέσα έκαναν παραλληλισμούς με τη Μεγάλη Καταιγίδα του 1987, που είχε προκαλέσει τον θάνατο 18 ανθρώπων. Η Οφηλία, που ξεκίνησε από τον Ατλαντικό ωκεανό μετά την πρόσκαιρη ενίσχυσή της σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 3 με βάση την κλίμακα Saffir-Simpson τις βραδινές ώρες του Σαββάτου υποβαθμίστηκε εκ νέου σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 2.

Φονικό ήταν το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας και από την Ιβηρική, όπου οι δυνατοί άνεμοι ενισχύουν τις φλόγες στις πυρκαγιές, που στοίχισαν τη ζωή σε 27 ανθρώπους στην Πορτογαλία και 4 στην Ισπανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments