Πολιτισμός

“Η Φιλοσοφία επιστρέφει για να ενώσει…”

“Η Φιλοσοφία επιστρέφει για να ενώσει…”
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά, την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου η ανοιχτή συζήτηση για την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, από την «Νέα Ακρόπολη» Ελλάδας.

Με «ένα μεγάλο ευχαριστώ που κάνουμε την Φιλοσοφία να επιστρέφει», από την πρόεδρο της «Νέας Ακρόπολης» στην Ελλάδα, Μαρία Χιμένεθ-Πλάνα, ξεκίνησε η ανοιχτή συζήτηση για την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά από την «Νέα Ακρόπολη» Ελλάδας, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στο Public Café (πλατεία Συντάγματος, Αθήνα).

«Η Φιλοσοφία επιστρέφει για να μπορεί να ενώσει τα πράγματα… να δώσει νόημα σε όλες τις πλευρές που φτιάχνουν τον πολιτισμό. Επιστρέφει για να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τη δική μας ζωής, να μπορούμε να είμαστε άνθρωποι …», τόνισε η Μαρία Χιμένεθ – Πλάνα πριν δώσει το βήμα στους ομιλητές της εκδήλωσης.

Με την προτροπή να διαβάζουμε και να γνωρίζουμε το Σύμπαν και τις αρχές που το διέπουν και διέπουν τη Φύση και τη ζωή μας, ο γνωστός καθηγητής αστροφυσικής και φιλοσοφίας Στράτος Θεοδοσίου μας μίλησε για τη Φιλοσοφία και το Σύμπαν, τη Φυσική, την Αστρονομία, και τη σημασία να ενσωματώνονται στις θετικές επιστήμες οι αρχές της Φιλοσοφίας. Ο Στράτος Θεοδοσίου τόνισε ότι «πρέπει να ξέρεις Φιλοσοφία για να πατάς γερά στα θεμέλια των Φυσικών Επιστημών, καθώς μια επιστήμη που δεν γνωρίζει τη Φιλοσοφίας της δεν έχει όραμα». Και κατέληξε λέγοντας ότι «στην επιστήμη πρέπει να αναζητήσουμε τη «Θεωρία της Ενότητας της Γνώσης», μια ενότητα γνώσης που θα αγκαλιάζει τον Μικρόκοσμο και τον Μακρόκοσμο, τις επιστημονικές ενοράσεις που καταλήγουν σε επιστημονικά επιτεύγματα… επειδή ο άνθρωπος είναι ένας μικρός θεός και μπορεί όλα αυτά να τα κατευθύνει.»

Για τη σημασία του να σκέφτεται και να δρα ο άνθρωπος ως φιλόσοφος, μας μίλησε ο Βαγγέλης Πλουμιστός, διευθυντής του πολιτιστικού και φιλοσοφικού κέντρου της «Νέας Ακρόπολης» στην Αθήνα: «Φιλοσοφώ, αναζητώ, ψάχνω, βρίσκω, για να ζήσω. Η ιδιαιτερότητα της φιλοσοφικής σκέψης βρίσκεται στην ενότητα: να μπορέσω να ενώσω το μυαλό, με την καρδιά, να ενώσω όλες αυτές τις διαστάσεις… Ένας φιλόσοφος είναι αυτός που προσπαθεί να κατακτήσει αυτή την ένωση έχοντας συνειδητοποιήσει, έχοντας καταλάβει έχοντας νιώσει. Ένας φιλόσοφος αναζητά όχι χαοτικά αλλά ενοποιώντας τη γνώση, τη διαίσθηση, τα συναισθήματα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται θάρρος. Η ιδιαιτερότητα της φιλοσοφικής σκέψης ωθεί στο να αναρωτιόμαστε, να συνειδητοποιούμε την ίδια μας την ύπαρξη, να ερευνούμε, να έχουμε ένα μυαλό αλλά ταυτόχρονα και μια καρδιά κι ένα πνεύμα που ενώνει».

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το www.pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments