ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

Ινδία: Χτίζει εθνικό οικοσύστημα μπαταριών για να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα

Ινδία: Χτίζει εθνικό οικοσύστημα μπαταριών για να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK/Ινδία: Χτίζει εθνικό οικοσύστημα μπαταριών για να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα

Με το σχέδιο ALBM και τον οδικό χάρτη Battery Vision 2047, το Νέο Δελχί επιχειρεί να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία στην αποθήκευση ενέργειας και στην παραγωγή προηγμένων μπαταριών

Η Ινδία επιταχύνει τη στρατηγική της για τη δημιουργία ενός αυτόνομου εθνικού οικοσυστήματος μπαταριών, επιδιώκοντας να περιορίσει την εξάρτησή της από την Κίνα σε έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της ενεργειακής και βιομηχανικής μετάβασης. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρωτοβουλία για τον Approved List of Battery Manufacturers (ALBM), έναν εγκεκριμένο κατάλογο κατασκευαστών μπαταριών που, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στήριξης της εγχώριας παραγωγής σε κρατικά έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Ινδίας να οικοδομήσει δική της αλυσίδα αξίας στις μπαταρίες, από τις πρώτες ύλες έως την ανακύκλωση, την ώρα που ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για τον έλεγχο της νέας ενεργειακής οικονομίας εντείνεται. Η στρατηγική του Νέου Δελχί έχει σαφή γεωοικονομική στόχευση: να περιορίσει την έκθεσή του σε κινεζική τεχνολογική και βιομηχανική κυριαρχία και να ενισχύσει την ενεργειακή και βιομηχανική του αυτονομία.

Το ALBM ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής

Η λογική πίσω από τον νέο κατάλογο ALBM θυμίζει την πολιτική που έχει ήδη εφαρμόσει η Ινδία στον ηλιακό τομέα, όπου οι εγκεκριμένοι κατάλογοι προμηθευτών χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν τη σταθερή ζήτηση υπέρ των εγχώριων παραγωγών. Με ανάλογο τρόπο, η νέα πρωτοβουλία στις μπαταρίες επιδιώκει να δώσει προτεραιότητα σε τοπικά κατασκευασμένα προϊόντα στα κρατικά έργα αποθήκευσης ενέργειας και να δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές πεδίο ανάπτυξης για τις ινδικές βιομηχανίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία συνδέεται άμεσα με έναν πολύ φιλόδοξο στόχο: τη δημιουργία χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών 47 GW, με επενδύσεις που υπολογίζονται περίπου στα 38 δισ. δολάρια, και με ορίζοντα την επίτευξη σχεδόν 3 TWh συνολικής χωρητικότητας αποθήκευσης έως το 2047. Το μέγεθος αυτό δείχνει ότι η Ινδία δεν αντιμετωπίζει τις μπαταρίες απλώς ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο για τις ΑΠΕ, αλλά ως στρατηγικό πυλώνα του ενεργειακού και βιομηχανικού της μετασχηματισμού.

Η Κίνα παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης

Η σπουδαιότητα αυτής της στροφής γίνεται ακόμη πιο εμφανής αν ληφθεί υπόψη η σημερινή παγκόσμια εικόνα της αγοράς. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η Κίνα διαθέτει σχεδόν το 85% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας σε κυψέλες μπαταριών, ενώ κυριαρχεί και στην επεξεργασία κρίσιμων πρώτων υλών, όπως το λίθιο και το κοβάλτιο. Αυτό σημαίνει ότι χώρες όπως η Ινδία, που επιδιώκουν να αποκτήσουν ισχυρή θέση στην αλυσίδα των μπαταριών, ξεκινούν από μια σαφώς μειονεκτική αφετηρία απέναντι σε έναν ήδη εδραιωμένο παγκόσμιο γίγαντα.

Ακριβώς γι’ αυτό, το ινδικό σχέδιο δεν αφορά μόνο τη βιομηχανία, αλλά και τη γεωπολιτική. Η εξάρτηση από την Κίνα δεν περιορίζεται στην τεχνολογία ή στην παραγωγή κυψελών, αλλά επεκτείνεται στις πρώτες ύλες, στη χημεία των μπαταριών και στις υποδομές επεξεργασίας. Η Ινδία επιδιώκει να σπάσει αυτό το μοντέλο εξάρτησης πριν παγιωθεί ακόμη περισσότερο.

Ο οδικός χάρτης Battery Vision 2047

Το σχέδιο ALBM δεν είναι μεμονωμένη παρέμβαση, αλλά εντάσσεται σε έναν μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που αναφέρεται ως Battery Vision 2047. Η φιλοδοξία του σχεδίου είναι να αναπτυχθεί μια ολόκληρη εθνική αλυσίδα αξίας, η οποία θα καλύπτει όχι μόνο την παραγωγή μπαταριών αλλά και την προμήθεια ορυκτών, τη μεταποίηση, τη συναρμολόγηση, την τεχνολογική ενσωμάτωση και την ανακύκλωση. Το βάθος αυτού του σχεδιασμού δείχνει ότι η Ινδία βλέπει το ζήτημα όχι μόνο ως ζήτημα ενεργειακής αποθήκευσης, αλλά και ως στρατηγική βιομηχανικής κυριαρχίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Η στόχευση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου η διεθνής αγορά μπαταριών αναπτύσσεται ραγδαία. Ο IEA ανέφερε ότι η αγορά μπαταριών ιόντων λιθίου ξεπέρασε τα 150 δισ. δολάρια το 2025, σημειώνοντας αύξηση άνω του 20% σε σχέση με το 2024, γεγονός που εξηγεί γιατί όλο και περισσότερες χώρες θεωρούν τις μπαταρίες θεμέλιο της βιομηχανικής τους στρατηγικής.

Τα εμπόδια παραμένουν μεγάλα

Παρά τις φιλόδοξες εξαγγελίες, η πραγματικότητα της ινδικής βιομηχανίας μπαταριών παραμένει σύνθετη. Η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει το πρόγραμμα Production Linked Incentive (PLI) Scheme για τις προηγμένες χημικές κυψέλες μπαταριών, με προϋπολογισμό 18.100 crore ρουπιών και στόχο τη δημιουργία 50 GWh παραγωγικής ικανότητας Advanced Chemistry Cell. Το πρόγραμμα αυτό είχε σκοπό να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή και να δώσει ώθηση σε γιγα-κλίμακας μονάδες παραγωγής.

Ωστόσο, η πρόοδος είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν. Το ινδικό υπουργείο έχει ήδη παραδεχθεί επίσημα ότι το πρόγραμμα ACC PLI αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω λειτουργικών και υλοποιητικών δυσκολιών, ενώ ανεξάρτητη ανάλυση του IEEFA και του JMK Research σημείωσε ότι έως τον Οκτώβριο του 2025 η πρόοδος παρέμενε περιορισμένη, με πολύ μικρό μέρος της προβλεπόμενης δυναμικότητας να έχει τεθεί εγκαίρως σε λειτουργία.

Οι δυσκολίες δεν είναι μόνο διοικητικές ή τεχνικές. Οι κατασκευαστές καλούνται να πετύχουν υψηλό βαθμό τοπικής προστιθέμενης αξίας, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν οι πρώτες ύλες και οι κρίσιμες τεχνολογίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενες. Αυτό δημιουργεί ένα βαθύτερο πρόβλημα: η Ινδία προσπαθεί να οικοδομήσει εθνική αυτάρκεια σε έναν τομέα όπου το παγκόσμιο οικοσύστημα είναι ήδη βαριά συγκεντρωμένο αλλού.

Το στοίχημα των κρίσιμων ορυκτών

Ένα από τα πιο σοβαρά αδύναμα σημεία της ινδικής στρατηγικής είναι η εξάρτηση από εισαγόμενα κρίσιμα ορυκτά, όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο. Χωρίς αξιόπιστη πρόσβαση σε αυτές τις πρώτες ύλες, οποιοδήποτε οικοσύστημα μπαταριών κινδυνεύει να παραμείνει ελλιπές. Η Ινδία προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το πρόβλημα και μέσω της κρατικής εταιρείας KABIL, η οποία έχει δημιουργηθεί ακριβώς για να ενισχύσει την πρόσβαση της χώρας σε ορυκτά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και να ασφαλίσει αλυσίδες εφοδιασμού.

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι το Νέο Δελχί έχει κατανοήσει πως η μάχη για τις μπαταρίες δεν θα κριθεί μόνο στις μονάδες παραγωγής, αλλά και στον έλεγχο των πρώτων υλών και της επεξεργασίας τους. Και σε αυτό ακριβώς το επίπεδο η Κίνα εξακολουθεί να έχει τεράστιο προβάδισμα.

Η τεχνολογική διάσταση και οι εναλλακτικές χημείες

Ένα ακόμη πεδίο όπου θα κριθεί η επιτυχία της Ινδίας είναι η τεχνολογική ευελιξία. Παρότι η διεθνής αγορά κυριαρχείται από τις κλασικές τεχνολογίες λιθίου, η Ινδία εξετάζει και εναλλακτικές κατευθύνσεις, όπως οι LFP χημείες, που θεωρούνται πιο ασφαλείς και πιο ανταγωνιστικές σε κόστος σε ορισμένες εφαρμογές. Η πρόκληση εδώ είναι διπλή: η χώρα χρειάζεται ταχύτητα στην υλοποίηση, αλλά και βάθος στην τεχνολογική ενσωμάτωση, ώστε να μην εξελιχθεί απλώς σε αγορά συναρμολόγησης αλλά σε πραγματικό κόμβο καινοτομίας. Η ανάλυση του IEEFA/JMK σημειώνει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές των δικαιούχων του ACC PLI δείχνουν περιορισμένη διάθεση εξερεύνησης πιο νέων τεχνολογιών, με τις περισσότερες επενδύσεις να συγκεντρώνονται σε ήδη καθιερωμένες χημείες.

Μια στρατηγική άμυνας και φιλοδοξίας μαζί

Η νέα κίνηση της Ινδίας με το ALBM και το Battery Vision 2047 δεν είναι απλώς ένα ακόμη βιομηχανικό πρόγραμμα. Είναι μια συνειδητή στρατηγική άμυνας απέναντι σε μια παγκόσμια αλυσίδα αξίας που σήμερα ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, αλλά και ταυτόχρονα μια επιθετική κίνηση φιλοδοξίας, ώστε η Ινδία να αποκτήσει δικό της ρόλο στη νέα οικονομία της αποθήκευσης ενέργειας.

Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν η Ινδία έχει κατανοήσει τη σημασία των μπαταριών. Αυτό είναι σαφές. Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν μπορεί να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της με την απαιτούμενη ταχύτητα, να ξεπεράσει τις καθυστερήσεις, να ασφαλίσει πρώτες ύλες και να μετατρέψει την πολιτική φιλοδοξία σε πραγματική βιομηχανική ισχύ. Σε έναν κόσμο όπου οι μπαταρίες γίνονται τόσο κρίσιμες όσο κάποτε το πετρέλαιο, αυτή η μάχη θα καθορίσει πολλά περισσότερα από την ενεργειακή πολιτική της Ινδίας. Θα καθορίσει τη θέση της στη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments