AFP

AFP
AFP είναι τα αρχικά της Αγγλικής ονομασίας του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1835 και πρόκειται για το αρχαιότερο πρακτορείο στον κόσμο. Ο εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Τσάρλς-Λούι Χάβας. Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 2.400 εργαζόμενους. Το AFP εκτός από την Γαλλία έχει περιφερειακά αρχηγία στη  Λευκωσία, το Μοντεβιδέο, το Χονγκ Κονγκ και την Ουάσινγκτον. Παράλληλα έχει γραφεία ειδήσεων σε 151 χώρες σε 201 τοποθεσίες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ειδήσεις, βίντεο, φωτογραφίες και γραφήματα. Οι δημοσιεύσεις είναι διαθέσιμες  στα γαλλικά, αγγλικά, αραβικά, πορτογαλικά, ισπανικά και γερμανικά. Στα χρόνια της λειτουργία τους το Πρακτορείο έχει καταφέρει να μεταδώσει πολλές σημαντικές ειδήσεις πρώτο.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν στις 6 Μαρτίου του 1953 ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού πρακτορείου ήταν αυτός που μετέδωσε από τους πρώτους τον θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν. Στα πρώτα χρόνια του ήταν κρατική επιχείρηση, ωστόσο στις 10 Ιανουαρίου του 1957 ανεξαρτητοποιήθηκε μετά από ψήφισμα που έγινε στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Τα τελευταία χρόνια η Γαλλική κυβέρνηση θέλησε να “ανοίξει” το πρακτορείο για ξένους επενδυτές κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Μάλιστα, το 2009  υπουργός Πολιτισμού Frédéric Mitterrand ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό τον πρώην διευθυντή της AFP Henri Pigeat για να μελετήσει τα σχέδια για το μελλοντικό καθεστώς του οργανισμού.

AFP σχετικές ειδήσεις: