Διεθνή

Γαλλία: Έντονες αντιδράσεις από τη βίαιη σύλληψη ενός μαύρου από αστυνομικούς – Σοκαρισμένος ο Μακρόν

Γαλλία: Έντονες αντιδράσεις από τη βίαιη σύλληψη ενός μαύρου από αστυνομικούς – Σοκαρισμένος ο Μακρόν
Γαλλία: Μια νέα υπόθεση αστυνομικής βίας στην ευρωπαϊκή χώρα.

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει η βίαιη σύλληψη ενός μαύρου από αστυνομικούς ο οποίος ξυλοκοπήθηκε. Αυτό το περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο, είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση έντονων αντιδράσεων στην πολιτική τάξη αλλά το να τεθούν σε διαθεσιμότητα τέσσερις αστυνομικοί.

Την ώρα που συνεχίζεται η συζήτηση για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «καθολικής ασφάλειας», βάσει του οποίου απαγορεύεται η δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν δήλωσε ότι θα ζητήσει την αποπομπή των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, το οποίο καταγράφηκε σε βίντεο και δημοσιεύθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τον έβριζαν και τον γρονθοκοπούσαν

Οι εικόνες που πρωτοδημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο Loopsider δείχνουν έναν άνδρα, τον οποίο αποκαλούν Μισέλ, να δέχεται χτυπήματα από αστυνομικούς στην είσοδο ενός στούντιο μουσικής στο Παρίσι. «Με αποκάλεσαν βρωμοαράπη πολλές φορές την ώρα που με γρονθοκοπούσαν», κατήγγειλε το θύμα, ο Μισέλ Ζεκλέρ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση στη Γενική Επιθεώρηση της Γαλλικής Αστυνομίας (IGPN).

«Οι άνθρωποι που θα έπρεπε να με προστατεύουν, μου επιτέθηκαν. Δεν έκανα κάτι για να το αξίζω αυτό», προέταξε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Θέλω απλώς αυτοί οι τρεις άνθρωποι να τιμωρηθούν από τον νόμο». Και οι πληροφορίες αναφέρουν πως τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και ένας τέταρτος, που πήγε να τους ενισχύσει στη διάρκεια του περιστατικού και ο οποίος φέρεται να πέταξε ένα δακρυγόνο μέσα στο στούντιο μουσικής, όπως δήλωσε στο AFP μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

Σοκαρισμένος δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «ιδιαίτερα σοκαρισμένος» από το βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να χτυπούν τον παραγωγό μουσικής, σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε το γραφείο του, στο πρώτο του σχόλιο για την υπόθεση αυτή που έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αστυνομική βία. Ο Μακρόν δέχθηκε χθες Πέμπτη τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν και του ζήτησε να επιβάλει ξεκάθαρες κυρώσεις στους αστυνομικούς που εμπλέκονται στο περιστατικό, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή.

Μετά τη συνάντηση αυτή ο Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την αποπομπή των τεσσάρων αστυνομικών από το σώμα και όπως θα καταθέσει τη Δευτέρα ενώπιον της Νομοθετικής Επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης, εκτίμησε μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ότι οι αστυνομικοί αυτοί «σπίλωσαν τη στολή της Δημοκρατίας». Σύμφωνα με την κατάθεση των αστυνομικών, τα τρία μέλη των δυνάμεων της τάξης επενέβησαν το Σάββατο για να συλλάβουν τον Ζεκλέρ επειδή δεν φορούσε μάσκα.

Ακολουθεί το σοκαριστικό βίντεο:

«Την ώρα που προσπαθούσαμε να τον συλλάβουμε, μας έσπρωξε με βία μέσα στο κτίριο», ισχυρίστηκαν. Οι εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του στούντιο φαίνονται οι τρεις αστυνομικοί να εισέρχονται στο κτίριο αρπάζοντας το θύμα, ενώ στη συνέχεια το χτύπησαν με γροθιές, κλοτσιές και γκλομπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες εικόνες, ο παραγωγός προέβαλε αντίσταση αρνούμενος να επιβιβαστεί στο αστυνομικό όχημα, μα στη συνέχεια φαίνεται να προσπαθεί να προστατεύσει το σώμα και το πρόσωπό του από τα χτυπήματα. Το περιστατικό διαρκεί περίπου πέντε λεπτά ενώ έπειτα οι αστυνομικοί προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα του στούντιο και έριξαν μέσα σε αυτό ένα δακρυγόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments