Άντζελα Γκερέκου

Άντζελα Γκερέκου
Η Άντζελα Γκερέκου (Κέρκυρα 15 Απριλίου 1959) είναι Ελληνίδα αρχιτέκτων, ηθοποιός και πολιτικός, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και υποκριτική στην Ακαδημία Θεατρικών Σπουδών του Λονδίνου, ενώ εντάχθηκε και μαθήτευσε στην ομάδα του Ιταλού σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελλίνι. Έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο και έχει συνεργαστεί με πολλούς και σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες. Πρωταγωνίστησε στην ελληνο-βρετανική παραγωγή «Το κορίτσι της Μάνης», η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών.

Έχει εργασθεί ως αρχιτέκτονας στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σε ειδικά προγράμματα για την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας και έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών μελετών για την ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας. To 1993 παρουσίασε την ελληνική εκπομπή των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα που προβλήθηκαν από την ΕΤ1.

Πολιτική

  • Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ το 2004 (επανεξελέγη το 2007, το 2009 και τον Ιούνιο 2012), ενώ στις 6 Οκτωβρίου του 2009 τοποθετήθηκε υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Τουρισμό στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
  • Στις 17 Μαΐου 2010 η εφημερίδα Ελευθεροτυπία σε πρωτοσέλιδό της ισχυρίστηκε ότι ο Τόλης Βοσκόπουλος οφείλει εδώ και χρόνια στην ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν έχει καταβάλει, καθώς και ότι έχει να πληρώσει φόρο εισοδήματος από το 1993. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί η σύζυγός του Άντζελα Γκερέκου από υφυπουργός Τουρισμού επικαλούμενη λόγους ευθιξίας.
  • Στις 8 Νοεμβρίου 2012 ο Ευάγγελος Βενιζέλος την διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στην οποία επανεντάχθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2013.
  • Στις 8 Ιανουαρίου 2015 ανακοίνωσε την αποδοχή της προτάσεως να προσχωρήσει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και την υποψηφιότητά της στην περιφέρεια Κέρκυρας με το ίδιο κόμμα.
  • Την 1η Αυγούστου 2019, ανέλαβε Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Άντζελα Γκερέκου σχετικές ειδήσεις: