Βλαντιμίρ Πούτιν

Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Πούτιν, 7 Οκτωβρίου 1952 είναι Ρώσος πολιτικός, ο οποίος κατέχει σήμερα τη θέση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από τις 7 Μαΐου 2012. Την ίδια θέση κατείχε μεταξύ των ετών 2000 με 2008, Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις 8 Μαΐου του 2008 έως τις 7 Μαΐου 2012.

Όταν μιλάς για Ρωσία το πρώτο όνομα που σου έρχεται στο νου είναι Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήταν το 1999, όταν η ομάδα που περιέβαλλε τον Μπορίς Γέλτσιν άρχισε να ψάχνει διάδοχο για τον ασθενούντα πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου συνεχώς έφθινε. Ο Πούτιν αν και δεν είχε κυβερνητική εμπειρία- είχε διατελέσει μόνο αντιδημάρχου της Αγίας Πετρούπολης και ένα σύντομο διάστημα διευθυντής της μυστικής αστυνομίας- έμοιαζε ως η τέλεια λύση.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι οι κινήσεις του στη διεθνή σκακιέρα κατέστησαν ξανά τη Pωσία μια υπολογίσιμη δύναμη και οι χειρισμοί του στον ενεργειακό τομέα, όπου η Mόσχα έχει το πάνω χέρι, έχουν κάνει αρκετούς συμπατριώτες του να «πίνουν νερό» στο όνομά του. Πολλοί είναι ωστόσο και οι πολιτικοί του αντίπαλοι που αντιδρούν στον τρόπο που άσκησης της εξουσίας.

Ο Βλαντιμίρ γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1952, στην πόλη του τότε την έλεγαν Λένινγκραντ ( Αγία Πετρούπολη). Ήταν το τρίτο παιδί στην οικογένεια αν και ο ίδιος δεν γνώρισε ποτέ τα δύο αδέλφια του. Γεννημένα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, το πρώτο πέθανε μερικούς μήνες μετά τη γέννησή του και το δεύτερο από διφθερίτιδα κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ από τα γερμανικά στρατεύματα.

Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ το 1975 και λίγο καιρό αργότερα απέκτησε διδακτορικό στα Οικονομικά. Τον Ιούνιο του 1991 έγινε Πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αγίας Πετρούπολης και το 1994 πρώτος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Μάρτιο του 1997 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Εκτελεστικού Γραφείου του Προέδρου, ενώ το 1998 ορίστηκε Διοικητής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας, που ήταν διάδοχος της Επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας. Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1999, ορίστηκε Πρωθυπουργός της Ρωσίας από τον Μπορίς Γιέλτσιν και τον Ιανουάριο του 2000, μετά από το ξαφνικό διάγγελμα παραίτησης του Γιέλτσιν, ορίστηκε προσωρινός Πρόεδρος. Το 2000 έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσικής Δημοκρατίας και εξελέγη ενώ στις 14 Μαρτίου 2004, ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία στο συγκεκριμένο αξίωμα.

Την 1η Οκτωβρίου 2007 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός. Στις εκλογές αυτές, στις 2 Δεκεμβρίου του 2007, που διεξήχθησαν υπό καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, ο Πούτιν θριάμβευσε συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 62% των ψήφων. Στις προεδρικές εκλογές του 2012 κέρδισε ποσοστό άνω του 60% και ορκίστηκε ξανά Πρόεδρος της χώρας.

15 πράγματα που δεν ξέρετε για τον Βλαντιμίρ Πούτιν

 • Η μητέρα του επιβίωσε στην πολιορκία του Λένινκγραντ
 • Μεγάλωσε χωρίς να αναπτύσσει συναισθήματα για τους γύρω του
 • Ο πατέρας του ήταν ένας «αληθινός προλετάριος»
 •  Έμαθε τζούντο γιατί πάντα ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού του
 • Αποκάλυψε στην πρώην σύζυγό του λίγο πριν το γάμο τους ότι εργαζόταν για τις μυστικές υπηρεσίες
 • Πιστεύει ότι η Δύση φοβάται τη Ρωσία
 • Μιλάει άπταιστα τη γερμανική γλώσσα
 • Πιστεύει ότι η διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα. Δεν νοσταλεί όμως εκείνα τα χρόνια
 •  Του αρέσει να παίζει χόκεϊ στον πάγο
 • Παρά τα εσωτερικά προβλήματα, ο Πούτιν έχει τη φήμη ότι ανάστησε τη Ρωσία
 • Ακόμα και στην εξοχική του κατοικία έχει πορτρέτο του
 • Λατρεύει τους Μπιτλς
 • Ήταν επικεφαλής του κόμματος «United Russia» για τέσσερα χρόνια χωρίς να γίνει μέλος του
 • Δε θεωρεί τον εαυτό του διπλωμάτη
 • Έχει ταπεινώσει και προσβάλει άπειρες φορές δημοσίως πολιτικούς του αντιπάλους

Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 2 ΑΠΟ 24