Διεθνή

ΗΠΑ εκλογές: Πως το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον

ΗΠΑ εκλογές: Πως το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον
ΗΠΑ εκλογές: Τι έκανε ο Τραμπ και τι σκέφτεται ο Μπάϊντεν για το εξωτερικό

Έλαμψε δια της απουσίας του ο  νευραλγικής σημασίας τομέας της εξωτερικής πολιτικής από την προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθοδόν προς την Τρίτη 3 Νοεμβρίου της μεγάλης αναμέτρησης, ο κόσμος αναρωτιέται για όσα ο Ντόναλντ Τραμπ έπραξε και ο Μπάιντεν σκέφτεται να διορθώσει.

Η προεδρία του Τραμπ ήταν ένα εφιαλτικό θρίλερ που κατέληξε σε μια πανδημία εκτός ελέγχου, μια νέα οικονομική ύφεση και μια βαθιά πολιτική πόλωση. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είναι ο δημιουργός αυτής της καταστροφής, έγραφε αυτή την εβδομάδα το βασικό άρθρο της Guardian, κρίνοντας ότι είναι επίσης και ο λιγότερος ικανός να διορθώσει το κακό.

«Το καρτέλ των οπορτουνιστών»

Το δίχως άλλο το μάντρα αυτής της θητείας του Τραμπ, «η Αμερική πρώτα από όλα», απομάκρυνε την υπερδύναμη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού από τους συμμάχους της στη Δύση και την έφερε πιο κοντά με απολυταρχικούς ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πριν από λίγες εβδομάδες άλλωστε η γερμανική εφημερίδα Die Zeit είχε αποκαλέσει τον Αμερικανό πρόεδρο, τον Τούρκο και τον Ρώσο ομόλογο του «το καρτέλ των οπορτουνιστών», δηλαδή ένα καρτέλ ανδρών που υποστηρίζει ο ένας τον άλλον, ακόμη κι αν οι χώρες τους γεωστρατηγικά ανταγωνίζονται η μία την άλλη.

Από την παραπάνω εικόνα προκύπτει το ερώτημα, αν υπό το πρόσταγμα του Μπάιντεν η Αμερική θα επιστρέψει στην κορυφή του τραπεζιού για να εργαστεί στο πλευρό των συμμάχων της. Σε άρθρο του πάντως στο περιοδικό Foreign Policy υπό τον τίτλο «Αποκαθιστώντας την αμερικανική ηγεσία», ο Δημοκρατικός υποψήφιος ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των ξένων στη δύναμη των ΗΠΑ. Και η αλήθεια είναι ότι οι αναλυτές περιμένουν ότι μόλις ο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα επανενταχθούν στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο φιλέλληνας Μπάιντεν

Επίσης θα υπάρξει προσέγγιση με την ηγεσία της Ευρώπης και αποστασιοποίηση από αρχηγούς κρατών όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού ο Μπάιντεν είναι γνωστός φιλέλληνας γι’ αυτό άλλωστε στηρίζεται από σύσσωμη την ομογένεια. Ωστόσο πολλοί αναλυτές συστήνουν στις ξένες δυνάμεις να κρατούν μικρό καλάθι γιατί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στο πλαίσιο μιας εξωτερικής πολιτικής για τη μεσαία τάξη, όπως την έχει αποκαλέσει, επιθυμεί την αναμόρφωση των εμπορικών συμφωνιών για την στοχοποίηση των φορολογικών παραδείσων, τον τερματισμό της νομισματικής χειραγώγησης και την συσσώρευση επενδύσεων εντός των αμερικανικών συνόρων με όποιο τίμημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments