Διεθνή

Αρμενία: Αντιδράσεις για την συμφωνία – Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο

Αρμενία: Αντιδράσεις για την συμφωνία – Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο
Αρμενία: Έντονες αντιδράσεις στο Γερεβάν μετά την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας που θεωρείται συνθηκολόγηση. Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο.

Οργισμένες αντιδράσεις στην Αρμενία μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας με το Αζερμπαϊτζάν. Η τέταρτη αυτή συμφωνία μέχρι τώρα ερμηνεύεται ως συνθηκολόγηση στο Γερεβάν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε λόγο για οδυνηρή συμφωνία και με το άκουσμα της είδησης οργισμένοι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, όπου επικράτησε μεγάλη ένταση όλη τη νύχτα.

Διαδηλωτές, μάλιστα, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της χώρας, απαιτώντας άμεση σύγκληση της βουλής και παραίτηση της κυβέρνησης. Προξένησαν σημαντικές ζημιές στο κτίριο, ενώ φέρεται να ξυλοκοπήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής.

Η συμφωνία

Παρελθόν αποτελεί η ένοπλη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπαχ, αφού Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν τα ξημερώματα της Τρίτης 10 Νοεμβρίου συμφωνία ειρήνης για τον τερματισμό αυτής. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι το κείμενο «υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν» και προβλέπει «πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

«Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Ακόμη, χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, διαβεβαιώνοντας πως θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.

Εντάσεις στο Γιερεβάν:

Σε αντίθεση με τους κατοίκους του Αζερμπαϊτζάν, στην Αρμενία, από τη στιγμή που μεταδόθηκε η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας, εκατοντάδες εξοργισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από τη Βουλή και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών εισέβαλαν στο κτίριο. Έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου αντιδρώντας στον τερματισμό της σύγκρουσης.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι άρχισε να αναπτύσσει 1.960 στρατιωτικούς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σε ειρηνευτικό ρόλο. Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρονται ήδη αεροπορικώς από τη Ρωσία στην εμπόλεμη ζώνη κατόπιν της τριμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν οι τρεις ηγέτες.

Το ίδιο ωστόσο θα πράξει και η Τουρκία, όπως δήλωσε ο Ιλχάμ Αλίεφ. Στην ειρηνευτική επιχείρηση στον θύλακα θα συμμετέχουν «τόσο ρωσικές, όσο και τουρκικές δυνάμεις», είπε ο Αζέρος πρόεδρος. Ο Πούτιν ανέφερε ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα αναπτυχθεί κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Ακόμη, ο Ρώσος ηγέτης ελπίζει πως η συμφωνία που υπεγράφη «θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για να υπάρξει «μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ» . «Την 9η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέγραψαν διακήρυξη που αναγγέλλει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και το τέλος όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου ώρα Μόσχας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της ρωσικής προεδρίας τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments