Έλον Μασκ

Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ είναι επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και με νοτιοαφρικανική, καναδική και αμερικανική υπηκοότητα, καθώς μηχανικός και εφευρέτης.

Είναι ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογίας για τη διαστημική εταιρεία SpaceX, της οποίας είναι επίσης ο ιδρυτής, καθώς και ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας Tesla, Inc. (πρώην Tesla Motors), και ο πρόεδρος της SolarCity. Είναι επίσης συνιδρυτής των Tesla, Inc. και Zip2 και PayPal. Ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητες του, έχει επίσης οραματιστεί ένα σύστημα μεταφοράς υψηλής ταχύτητας με την ονομασία Hyperloop, έχει προτείνει ένα υπερηχητικό αεροσκάφος με ηλεκτρική προώθηση, καθώς επίσης είναι και ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ανθρώπινης εξερεύνησης του πλανήτη Άρη.

Πολιτικές θέσεις

Ο Μασκ περιγράφει τον εαυτό του σε σχέση με τα πολιτικά κόμματα στις ΗΠΑ ως μισό Δημοκράτη και μισό Ρεπουμπλικανό, κοινωνικά φιλελεύθερο και οικονομικά αυστηρό.Έχει επίσης εκφράσει τον θαυμασμό του για την Μάργκαρετ Θάτσερ, αναφέροντας πως ήταν σκληρή, αλλά δίκαιη. Θεωρεί τον εαυτό του φανατικό Αμερικανό και πατριώτη και πιστεύει, πως η Αμερική είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο και ότι χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε Δημοκρατία στον κόσμο μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τον Ψυχρό πόλεμο που ακολούθησε.

Έχει υπάρξει χορηγός τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεμπουμπλικανών, αναφέροντας, πως αν κάποιος θέλει να ακουστεί στην Ουάσινγκτον πρέπει να κάνει κάποιες συνεισφορές. Συγκεκριμένα η SpaceX φέρεται να έχει κάνει υψηλές χορηγίες σε μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, καθώς και στις προεκλογικές εκστρατείες του Τζωρτζ Μπους και Μπάρακ Ομπάμα, καθώς και άλλων. Ο ίδιος θεωρεί πως η κλιματική αλλαγή είναι σημαντική απειλή για την ανθρωπότητα, ωστόσο έχει δεχτεί κριτική για το πόσο ειλικρινής είναι στην τοποθέτησή του αυτή, τη στιγμή που κάνει χορηγίες σε πολιτικούς με αντίθετες θέσεις.

Επιπλέον έχει δηλώσει, πως δεν θεωρεί, πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει επιδοτήσεις σε περιβαλλοντικά φιλικές εταιρείες, όπως έκανε και με την Tesla Motors και την SolarCity στο παρελθόν, επιβραβεύοντας την καλή συμπεριφορά, αλλά πως αντ’ αυτού θα πρέπει να εισάγει φόρους ρύπων, ώστε να αποθαρρύνει την κακή συμπεριφορά εταιρειών, που μολύνουν το περιβάλλον. Για τις δηλώσεις του αυτές υπέστη ευρεία κριτική από όλες τις πλευρές.

  • Ο Μασκ κατείχε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο McLaren F1, καθώς και ένα αεροσκάφος τζετ Aero L-39.
  • Διαθέτει επίσης πολλά άλλα πολυτελή αεροσκάφη και οχήματα, όπως ένα αεροπλάνο Dassault Falcon 900, και ένα Lotus Esprit, το οποίο σκοπεύει να μετατρέψει σε αμφίβιο.
  • Έχει ιδρύσει φιλανθρωπικό ίδρυμα με την ονομασία Musk Foundation, το οποίο επικεντρώνεται στην παροχή συστημάτων ανανεώσιμων και ελεύθερων πηγών ενέργειας σε περιοχές, όπου έχουν πληγεί από καταστροφές.
  • Άλλες φιλανθρωπικές δραστηριότητές του περιλαμβάνουν την παροχή χρηματικών ποσών σε τεχνολογικά μουσεία, οργανισμούς έρευνας για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και την γενική υποστήριξή του στην τεχνολογική έρευνα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαστημικές τεχνολογίες.
  • Ο Μασκ παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο το 2000 και χώρισε το 2008, έχοντας αποκτήσει 6 γιους.
  • Το 2008 γνώρισε την δεύτερη του σύζυγο, με την οποία παντρεύτηκαν το 2010, χωρίζοντας 2 χρόνια αργότερα, ωστόσο ξαναπαντρεύτηκαν το 2013, έκαναν αίτηση διαζυγίου το 2014, την οποία τελικώς απέσυραν το 2015.

Έλον Μασκ σχετικές ειδήσεις: