Εθνική Ελλάδος

Εθνική Ελλάδος
Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας είναι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας σε διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και μεμονωμένους αγώνες.

Η πρώτη εμφάνιση ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ποδοσφαίρου σημειώθηκε το 1906 κατά τη διάρκεια των Μεσολυμπιακών Αγώνων των Αθηνών. Η ποδοσφαιρική ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη διοργάνωση, συγκροτήθηκε από αθλητές του σωματείου του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και μετείχε σε δύο αγώνες. Η επόμενη εμφάνιση ελληνικής μικτής ομάδας ποδοσφαίρου, έλαβε χώρα κατά τους Διασυμμαχικούς Αθλητικούς Αγώνες το 1919 στο Παρίσι, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της συμμαχικής νίκης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συγκεκριμένη παρουσία βασίστηκε στην πρωτοβουλία του Γιώργου Καλαφάτη και τη συμμετοχή των κορυφαίων στρατευμένων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, καθώς ο ΣΕΓΑΣ (τότε ΣΕΑΓΣ), παρότι συγκρότησε την αποστολή άλλων αθλημάτων, αποφάσισε να μην καταρτίσει ποδοσφαιρική ομάδα.

Αυτή η αποστολή πάντως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, δεδομένου ότι στην επιλογή της, αφενός δεν έφερε την ευθύνη κάποιος αθλητικός φορέας της ελληνικής πολιτείας και αφετέρου δικαίωμα συμμετοχής είχαν αποκλειστικά και μόνο οι αθλητές που τελούσαν υπό καθεστώς επιστράτευσης. Την ομάδα του 1919 αποτελούσαν οι: Δημήτρης και Γεώργιος Δεμερτζής, Λουκάς Πανουργιάς, Γιώργος Καλαφάτης, Δημήτριος Καστρίτσης, Α.Παπαθανασίου, Γ.Βλαχόπουλος (παίκτες του ΠΑΟ), Γεώργιος Χατζηανδρέου, Ιωσήφ Τερεζάκης, Ευάγγελος Κουρέντης (Πειραϊκός Σύνδεσμος), Μ.Ησαΐας, Λ.Τραγανός, Βρασίδας Βρανόπουλος, Γ.Πρωτόπουλος (Γουδί), Γιάννης Σταυρόπουλος (Πειραϊκή Ένωσις), Κοτρώτσος (Άρης Θεσσαλονίκης), Λιόντας, Πέτρος Σαριδάκης (Ηρακλής Θεσσαλονίκης).  Την επόμενη χρονιά συγκροτήθηκε ολυμπιακή εθνική ομάδα ποδοσφαίρου από την ΕΟΕ (τότε ΕΟΑ) για την εκπροσώπηση της Ελλάδας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα.

Στις 7 Απριλίου 1929 διεξήχθη η πρώτη αναμέτρηση της Ελλάδας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), η οποία είχε ιδρυθεί τρία χρόνια νωρίτερα (1926), στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αντίπαλος της Ελλάδας υπήρξε η Β΄ ομάδα της Ιταλίας. Την πρώτη ενδεκάδα, που παρέταξε ο Απόστολος Νικολαΐδης, εκλέκτορας της Ελλάδας, αποτελούσαν οι:

Γιώργος Γιάμαλης (ΑΕΚ), Κώστας Φερλέμης (Εθνικού Πειραιώς), Χριστόφορος Βόγας (Ηρακλή Θεσσαλονίκης), Απόστολος Μεσσάρης (Παναθηναϊκού), Στέφανος Κωνσταντινίδης (ΑΕΚ), Κώστας Ανδρίτσος (Παναθηναϊκού), Βασίλης Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακού Πειραιώς), Ντίνος Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακού Πειραιώς), Γιώργος Ανδριανόπουλος (αρχηγός) (Ολυμπιακού Πειραιώς), Άγγελος Μεσσάρης (Παναθηναϊκού) και Αλβέρτος Ναμίας (Ηρακλή Θεσσαλονίκης).

Ο αγώνας αποτέλεσε σημαντικό γεγονός τα χρόνια εκείνα, το οποίο παρακολούθησε όλη σχεδόν η “κοσμική” Αθήνα της εποχής. Χαρακτηριστικά τα όσα, μεταξύ άλλων, έγραψε η εφημερίδα «Ακρόπολις» στο φύλλο της Δευτέρας 8ης Απριλίου 1929 (σελίδες 5-6): “Το ότι η Ελλάς θα παρουσίαζε την πρώτην Εθνικήν της ομάδαν κατηρτισμένην από οργανωμένην αρχήν, συνετέλεσεν ώστε το γήπεδον του Παναθηναϊκού να μεταβληθεί εις τόπον συγκεντρώσεως όλων των ενδιαφερομένων πραγματικώς διά το ωραίον σπορ του ποδοσφαίρου”.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1980

Το 1980 η Ελλάδα είχε την πρώτη σημαντική επιτυχία της, η οποία ήταν η πρόκριση στην τελική φάση του Euro 1980 (τότε Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης) στην Ιταλία. Στη φάση των προκριματικών τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, αφήνοντας εκτός τελικής διοργάνωσης την ΕΣΣΔ και την Ουγγαρία (στον όμιλο συμμετείχε και η Φινλανδία).

Η ομάδα του 1980 ήταν ίσως μια από τις πιο ταλαντούχες και χαρισματικές που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα, με ποδοσφαιριστές ηγέτες στις ομάδες τους που άφησαν εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Κούδας, Θωμάς Μαύρος, Νίκος Αναστόπουλος, Μάικ Γαλάκος, Ντίνος Κούης, Γιάννης Κυράστας, Άνθιμος Καψής, Τάκης Νικολούδης, Βασίλης Κωνσταντίνου και Γιώργος Δεληκάρης, όμως η απειρία και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των αντιπάλων την εποχή εκείνη, εμπόδισαν την ομάδα αυτή να κάνει την υπέρβαση, που ωστόσο ήταν μέσα στις δυνατότητές της.

Η Ελλάδα παρότι κέρδισε τις εντυπώσεις δεν κατάφερε να διακριθεί, καθώς στους δύο πρώτους αγώνες της ηττήθηκε από την Ολλανδία (φιναλίστ δύο χρόνια νωρίτερα στο Μουντιάλ 1978) και την Τσεχοσλοβακία. Θετικό μπορεί να θεωρηθεί το ισόπαλο αποτέλεσμα στον τελευταίο αγώνα της με τη μετέπειτα τροπαιούχο Δυτική Γερμανία.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

 • Ελλάδα – Ολλανδία 0-1 (Κιστ 65′ πέναλτι), Νάπολι, 11/06/1980, θεατές 14.990
 • Ελλάδα – Τσεχοσλοβακία 1-3 (Αναστόπουλος 14′ – Πανένκα 6′, Βίτσεκ 26′, Νέχοντα 63′), Ρώμη, 14/06/1980, θεατές 7.600
 • Ελλάδα – Δυτική Γερμανία 0-0, Τορίνο, 17/06/1980, θεατές 13.901

Παγκόσμιο Κύπελλο 1994

Στο Στάδιο “Foxboro” της Βοστώνης η Ελλάδα έδωσε δύο από τους τρεις αγώνες της. Το 1994 η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συμμετείχε σε τελική φάση Μουντιάλ, στη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στους προκριματικούς αγώνες τερμάτισε αήττητη στην πρώτη θέση του ομίλου της, πάνω από τη Ρωσία (προκρίθηκε ως δεύτερη) και την Ουγγαρία, δύο ομάδες που είχε αντιμετωπίσει και στην προηγούμενη πρόκρισή της, 14 χρόνια νωρίτερα, ενώ στον όμιλο συμμετείχαν επίσης η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο.

Στην τελική φάση της διοργάνωσης όμως, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και προκάλεσαν άσχημα σχόλια για την τότε ομάδα. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψει κανείς ότι οι αντίπαλοι ήταν ορισμένες από τις πιο ισχυρές και φορμαρισμένες ομάδες της διοργάνωσης. Η Αργεντινή είχε στη σύνθεσή της τον μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα πριν τιμωρηθεί και ήταν ασταμάτητη έως τότε, η Βουλγαρία έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση, αποκλείοντας την κάτοχο του τροπαίου Γερμανία, ενώ και η Νιγηρία ήταν η νέα μεγάλη δύναμη της Αφρικής.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

 • Ελλάδα – Αργεντινή 0-4 (Μπατιστούτα 2′, 45′, 90′, Μαραντόνα 60′), Βοστώνη, 21/06/1994, θεατές 54.456
 • Ελλάδα – Βουλγαρία 0-4 (Στόιτσκοφ 5′ πέναλτι, 55′ πέναλτι, Λέτσκοφ 66′, Μποριμίροφ 90′), Σικάγο, 26/06/1994, θεατές 63.160
 • Ελλάδα – Νιγηρία 0-2 (Φίνιντι 45′, Αμοκάτσι 90′), Βοστώνη, 29/06/1994, θεατές 53.001

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004

Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ήρθε το 2004 όταν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, με την κατάκτηση του Euro στην Πορτογαλία. Η ελληνική ομάδα κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις και παίζοντας εξαιρετικά στην άμυνα, αντιμετώπισε ως ίσος προς ίσο τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης και πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κατέκτησε το τρόπαιο αφήνοντας έκπληκτους όλους τους ποδοσφαιρόφιλους παγκοσμίως.

Στην προκριματική φάση τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, αφήνοντας πίσω της την Ισπανία (προκρίθηκε μέσω αγώνων μπαράζ) και την Ουκρανία, ενώ στον όμιλο συμμετείχαν επίσης η Αρμενία και η Βόρεια Ιρλανδία. Στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης απέναντι στην “οικοδέσποινα” Πορτογαλία, η Ελλάδα αιφνιδίασε τους πάντες σκοράροντας με τον Γιώργο Καραγκούνη στα πρώτα λεπτά. Ο Άγγελος Μπασινάς με πέναλτι που κέρδισε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης διπλασίασε τα τέρματα της Ελλάδας, με την Πορτογαλία απλώς να μειώνει σε 2-1 λίγο πριν τη λήξη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Στον δεύτερο αγώνα οι Ισπανοί προηγήθηκαν με τον Φερνάντο Μοριέντες και προς στιγμήν πίστεψαν ότι ήταν αρκετό για να τους δώσει τη νίκη, η σέντρα ακριβείας όμως του Βασίλη Τσιάρτα στον Άγγελο Χαριστέα και το άψογο τελείωμα του τελευταίου, έφεραν τον αγώνα στα ίσα δίνοντας έτσι το βαθμό της ισοπαλίας στην Ελλάδα.

Η μοναδική ήττα στη διοργάνωση για την Ελλάδα ήρθε στον τρίτο και τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων από τη Ρωσία, όταν από πολύ νωρίς βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0. Το εκπληκτικό όμως σε εκτέλεση τέρμα του Ζήση Βρύζα μείωσε το σκορ σε 2-1 και παράλληλα έδωσε στην Ελλάδα την πρόκριση για τα προημιτελικά, καθώς στην ισοβαθμία με την Ισπανία στη δεύτερη θέση του ομίλου, υπερτερούσε στη διαφορά τερμάτων.

Επόμενη αντίπαλος ήταν η κάτοχος του τροπαίου Γαλλία και ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης. Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος Θοδωρής Ζαγοράκης όμως με μια εντυπωσιακή ενέργεια τροφοδότησε τον Άγγελο Χαριστέα και αυτός με μια άπιαστη κεφαλιά έστειλε την Ελλάδα στους “4” και τους Έλληνες μαζικά στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την ανεπανάληπτη αυτή επιτυχία.

Ούτε η πανίσχυρη ομάδα της Τσεχίας μπόρεσε να σταματήσει την Ελλάδα. Έπειτα από το 0-0 της κανονικής διάρκειας του αγώνα, στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης ο Τραϊανός Δέλλας με κεφαλιά έπειτα από κόρνερ του Βασίλη Τσιάρτα, οδήγησε την Ελλάδα στον τελικό με το ασημένιο γκολ (silver goal), προκαλώντας ενθουσιασμό σε όλους τους Έλληνες που βγήκαν ξανά στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

Στον τελικό, όπως και στον εναρκτήριο αγώνα, η διοργανώτρια Πορτογαλία βρέθηκε και πάλι στον δρόμο της Ελλάδας. Όλοι οι Έλληνες πλέον τραγουδούσαν ζητώντας από τους διεθνείς να σηκώσουν το τρόπαιο, όπως και τελικά έγινε όταν έπειτα από κόρνερ που εκτέλεσε ο Άγγελος Μπασινάς, ο Άγγελος Χαριστέας με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Η Πορτογαλία δεν μπόρεσε να αντιδράσει, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατακτήσει τη σπουδαία νίκη και ο αρχηγός της Θοδωρής Ζαγοράκης να σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό της Λισαβόνας. Οι σκηνές των πανηγυρισμών που ακολούθησαν από τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο δεν είχαν προηγούμενο, καθώς η Ελλάδα είχε καταφέρει αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ακατόρθωτο, ήταν στην κορυφή της Ευρώπης. Αποθεωτική ήταν και η υποδοχή της ελληνικής αποστολής κατά την επιστροφή της από την Πορτογαλία.

Η κατάκτηση του τροπαίου από την Ελλάδα θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στον ομαδικό αθλητισμό.Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

 • Ελλάδα – Πορτογαλία 2-1 (Καραγκούνης 6′, Μπασινάς 51′ πέναλτι – Ρονάλντο 90′), Πόρτο, 12/06/2004
 • Ελλάδα – Ισπανία 1-1 (Χαριστέας 67′ – Μοριέντες 28′), Πόρτο, 16/06/2004
 • Ελλάδα – Ρωσία 1-2 (Βρύζας 44′ – Κιριτσένκο 2′, Μπουλίκιν 17′), Φάρο Λουλέ, 20/06/2004
 • Ελλάδα – Γαλλία 1-0 (Χαριστέας 65′), Λισαβόνα, 25/06/2004.
 • Ελλάδα – Τσεχία 1-0 (Δέλλας 105′), Πόρτο, 01/07/2004
 • Ελλάδα – Πορτογαλία 1-0 (Χαριστέας 57′), Λισαβόνα, 04/07/2004

Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2005

Το 2005 η Ελλάδα συμμετείχε ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στο κύπελλο Συνομοσπονδιών της Γερμανίας, στο τουρνουά που αποτέλεσε και πρόβα ουσιαστικά του Μουντιάλ 2006. Με εξαίρεση τον αγώνα με την πολυτάλαντη και πιο φορμαρισμένη ομάδα του κόσμου εκείνη την εποχή Βραζιλία (νικήτρια του Μουντιάλ 2002), η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να σημειώσει κάποιο τέρμα, είχε αξιοπρεπή παρουσία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, μέσω των εμφανίσεων της κέρδισε το βραβείο του «ευ αγωνίζεσθαι» FIFA Fair Play Award της διοργάνωσης.

Τελικός απολογισμός ήταν ο αποκλεισμός της ομάδος από την φάση των ομίλων, με μία ισοπαλία και δύο ήττες. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

 • Ελλάδα – Βραζιλία 0-3 (Αντριάνο 41′, Ρομπίνιο 47′, Ζουνίνιο 81′), Λειψία, 16/06/2005
 • Ελλάδα – Ιαπωνία 0-1 (Ογκούρο 76′), Φρανκφούρτη, 19/06/2005
 • Ελλάδα – Μεξικό 0-0, Φρανκφούρτη, 22/06/2005

Η αποστολή της Ελλάδας στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών:

1 Αντώνης Νικοπολίδης, 2 Γιούρκας Σεϊταρίδης, 3 Λουκάς Βύντρα, 4 Στάθης Ταυλαρίδης, 5 Σωτήρης Κυργιάκος, 6 Άγγελος Μπασινάς, 7 Θοδωρής Ζαγοράκης, 8 Στέλιος Γιαννακόπουλος, 9 Άγγελος Χαριστέας, 10 Βασίλης Τσιάρτας, 11 Δημήτρης Παπαδόπουλος, 12 Κώστας Χαλκιάς, 13 Μιχάλης Σηφάκης, 14 Τάκης Φύσσας, 15 Ζήσης Βρύζας, 16 Παντελής Καφές, 17 Γιάννης Αμανατίδης, 18 Γιάννης Γκούμας, 19 Μιχάλης Καψής, 20 Γιώργος Καραγκούνης, 21 Κώστας Κατσουράνης, 22 Φάνης Γκέκας, 23 Βασίλης Λάκης, Ότο Ρεχάγκελ.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2008

Στις 17 Οκτωβρίου 2007 η Ελλάδα με την εκτός έδρας νίκη της απέναντι στην Τουρκία κατέλαβε την πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο των ευρωπαϊκών προκριματικών (συμμετείχαν επίσης η Νορβηγία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία, η Ουγγαρία και η Μάλτα), εξασφαλίζοντας την πρόκρισή της στο Euro 2008 που διεξήχθη στην Αυστρία και την Ελβετία για να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ανήκει πλέον στις υπολογίσιμες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές δυνάμεις.

Στην τελική φάση της διοργάνωσης όμως δεν τα πήγε εξίσου καλά και αποκλείστηκε με τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Στον πρώτο της αγώνα, για τον τρίτο όμιλο, ηττήθηκε από τη Σουηδία. Δεν τα κατάφερε ούτε στον δεύτερο της αγώνα απέναντι στη Ρωσία, με αποτέλεσμα η ήττα αυτή να σημάνει τον αποκλεισμό της από τη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στον τελευταίο διαδικαστικού χαρακτήρα αγώνα της, η Ελλάδα έχασε και από την Ισπανία, μετέπειτα νικήτρια (και αήττητη) ομάδα της διοργάνωσης.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

 • Ελλάδα – Σουηδία 0-2 (Ιμπραΐμοβιτς 67′, Χάνσον 72′), Σάλτσμπουργκ, 10/06/2008
 • Ελλάδα – Ρωσία 0-1 (Ζιριάνοφ 33′), Σάλτσμπουργκ, 14/06/2008
 • Ελλάδα – Ισπανία 1-2 (Χαριστέας 42′ – Ντε Λα Ρεντ 61′, Γκουΐθα 88′), Σάλτσμπουργκ, 18/06/2008

Παγκόσμιο Κύπελλο 2010

Η Ελλάδα αγωνίστηκε στον δεύτερο όμιλο των προκριματικών της UEFA για το Μουντιάλ 2010, με αντιπάλους τις ομάδες του Ισραήλ, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας και της Μολδαβίας. Η ελληνική ομάδα τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της με 20 βαθμούς, πίσω από την Ελβετία που συγκέντρωσε 21 βαθμούς και πήρε, ως πρώτη του ομίλου, την απευθείας πρόκριση. Η Ελλάδα προκρίθηκε στην τελική φάση του Μουντιάλ που διεξήχθη στη Νότια Αφρική, έπειτα από τους αγώνες μπαράζ που έδωσε εναντίον της Ουκρανίας με θετική έκβαση (0-0 στην Αθήνα και εκτός έδρας νίκη με 0-1 στο Ντόνετσκ).

Η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, έφερε στον δρόμο της Ελλάδας, που προκρίθηκε για δεύτερη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, δύο από τις αντιπάλους που είχε αντιμετωπίσει και στο Μουντιάλ 1994, την Αργεντινή και τη Νιγηρία, οι οποίες μαζί με τη Νότια Κορέα, συμμετείχαν στον δεύτερο όμιλο. Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ιδανικά για την Ελλάδα καθώς στον πρώτο αγώνα με τους Νοτιοκορεάτες, ηττήθηκε με 2-0. Η πρώτη νίκη και τα πρώτα τέρματα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήρθαν τελικά στον δεύτερο αγώνα επί της Νιγηρίας με 2-1. Στην τελευταία αναμέτρηση απέναντι στην Αργεντινή, η Ελλάδα δεν τα κατάφερε και με ήττα 2-0 αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

 • Ελλάδα – Νότια Κορέα 0-2 (Λι Γιούνγκ Σο 7′, Παρκ Γι Σουνγκ 52′), Πορτ Ελίζαμπεθ, 12/06/2010
 • Ελλάδα – Νιγηρία 2-1 (Σαλπιγγίδης 44′, Τοροσίδης 71′ – Ούτσε 16′), Μπλουμφοντέιν, 17/06/2010
 • Ελλάδα – Αργεντινή 0-2 (Ντεμικέλις 77′, Παλέρμο 89′), Πολοκουάνε, 22/06/2010

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012

Τον Σεπτέμβριο του 2010 η Ελλάδα στον πρώτο της αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2012 ενάντια στη Γεωργία, στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», δεν τα κατάφερε παραχωρώντας ισοπαλία 1-1. Στον επόμενο αγώνα στο Ζάγκρεμπ, απέναντι στην Κροατία έμεινε στη “λευκή” ισοπαλία, όμως στην επιστροφή της στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η ελληνική ομάδα σημείωσε δύο σερί νίκες με Λετονία και Ισραήλ. Τον Μάρτιο του 2011 η Ελλάδα επικράτησε στη Βαλέτα της Μάλτας και πέρασε πρώτη στον βαθμολογικό πίνακα του ομίλου χάρη στη νίκη της Γεωργίας επί της Κροατίας. Στη συνέχεια νίκησε και πάλι τη Μάλτα, αυτή τη φορά εντός έδρας με σκορ 3-1, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2011 σε δύο συνεχόμενους εκτός έδρας αγώνες νίκησε στο Ισραήλ και ήρθε ισόπαλη στη Λετονία. Τον Οκτώβριο του 2011, στον κρισιμότερο αγώνα του ομίλου, επικράτησε με 2-0 της Κροατίας και σε συνδυασμό με τη νίκη 2-1 στον τελευταίο αγώνα στην Τιφλίδα εναντίον της Γεωργίας, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, πήρε την απευθείας πρόκριση για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, έφερε στον δρόμο της Ελλάδας τη διοργανώτρια Πολωνία, τη Ρωσία και την Τσεχία, στον πρώτο όμιλο. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη “διοργανώτρια-γηπεδούχο” Πολωνία, όμως η ήττα που ακολούθησε από την Τσεχία, έκανε τον τελευταίο αγώνα του ομίλου απέναντι στη Ρωσία τον πλέον καθοριστικό. Η Ελλάδα με σκόρερ τον Γιώργο Καραγκούνη νίκησε 1-0, παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί, ως δεύτερη του ομίλου της, συνάντησε την πρώτη του δευτέρου ομίλου, την πανίσχυρη Γερμανία.

Στον προημιτελικό αγώνα με τα «πάντσερ» η Ελλάδα κέρδισε τις εντυπώσεις στα πρώτα 60 λεπτά καθώς είχε καταφέρει να περιορίσει την αντίπαλό της και να ισοφαρίσει με τον Γιώργο Σαμαρά το τέρμα του Φίλιπ Λαμ από το πρώτο ημίχρονο, όμως ένα δεκαπεντάλεπτο αδράνειας και ασφυκτικής πίεσης από την πλευρά των Γερμανών (60′-75′) στοίχισε στην ελληνική ομάδα, η οποία ηττήθηκε τελικά με σκορ 4-2.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

 • Πολωνία – Ελλάδα 1-1 (Λεβαντόφσκι 17′ – Σαλπιγγίδης 51′), Βαρσοβία, 08/06/2012
 • Ελλάδα – Τσεχία 1-2 (Γκέκας 53′ – Γίρατσεκ 3′, Πίλαρ 6′), Βρότσλαβ, 12/06/2012
 • Ελλάδα – Ρωσία 1-0 (Καραγκούνης 45+2′), Βαρσοβία, 16/06/2012
 • Γερμανία – Ελλάδα 4-2 (Λαμ 39′, Κεντίρα 61′, Κλόζε 68′, Ρόις 74′ – Σαμαράς 55′, Σαλπιγγίδης 89′ πέναλτι), Γκντανσκ, 22/06/2012

Παγκόσμιο Κύπελλο 2014

Στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2014 η Ελλάδα συμμετείχε στον έβδομο όμιλο και αντιμετώπισε, κατά σειρά, τις ομάδες της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Σλοβακίας και του Λίχτενσταϊν. Η ελληνική ομάδα ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του ομίλου με τους Βόσνιους, κατέλαβε όμως τη δεύτερη καθώς υστέρησε στην ισοβαθμία, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αγώνες μπαράζ, όπου τέθηκε αντιμέτωπη της Ρουμανίας. Στον πρώτο αγώνα στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης επικράτησε 3-1, ενώ στον επαναληπτικό στο Βουκουρέστι αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1, αποτέλεσμα που της έδωσε την πρόκριση για την τελική φάση της διοργάνωσης στη Βραζιλία.

Στην κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, η Ελλάδα τοποθετήθηκε στον τρίτο όμιλο και κλήθηκε να αντιμετωπίσει, κατά σειρά, τις Κολομβία, Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού. Το προπονητικό κέντρο της ήταν στο Αρακαζού. Στην πρεμιέρα απέναντι στους Κολομβιανούς δεν τα κατάφερε, γνωρίζοντας την ήττα με 3-0, ενώ στον δεύτερο αγώνα με την Ιαπωνία αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση εναντίον της Ακτής Ελεφαντοστού να είναι η πλέον καθοριστική. Η Ελλάδα με σκόρερ τους Ανδρέα Σάμαρη και Γιώργο Σαμαρά επικράτησε 2-1 και για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, όπου βρήκε απέναντί της την πρώτη του τετάρτου ομίλου, Κόστα Ρίκα.

Στην αναμέτρηση για τη φάση των 16 η ελληνική ομάδα στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατόρθωσε ωστόσο με σκόρερ τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να ισοφαρίσει στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων και να οδηγήσει τον αγώνα στην παράταση. Εκεί δεν άλλαξε κάτι με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η διαδικασία των πέναλτι, όπου οι Κοσταρικανοί επικράτησαν με 5-3.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

 • Ελλάδα – Κολομβία 0-3 (Αρμέρο 5′, Γκουτιέρες 58΄, Ροντρίγκες 90+3′), Μπέλο Οριζόντε, 14/06/2014
 • Ελλάδα – Ιαπωνία 0-0, Νατάλ, 20/06/2014
 • Ελλάδα – Ακτή Ελεφαντοστού 2-1 (Σάμαρης 42′, Σαμαράς 90+3′ πέναλτι – Μπονί 74′), Φορταλέζα, 24/06/2014
 • Κόστα Ρίκα – Ελλάδα, 1-1 (Ρουίς 52′ – Παπασταθόπουλος 90+1′), 5-3 πέναλτι, Ρεσίφε, 29/06/2014

Η έδρα της Εθνικής Ελλάδας

 • Αττική: Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας, Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης, Στάδιο Νίκος Γκούμας
 • Θεσσαλονίκη: Καυτανζόγλειο Στάδιο, Γήπεδο Τούμπας
 • Ηράκλειο: Παγκρήτιο Στάδιο
 • Πάτρα: Στάδιο Κώστας Δαβουρλής
 • Στάδια των πόλεων: Ιωάννινα, Λάρισα, Καλαμάτα, Καβάλα, Ρόδος, Βόλος, Ξάνθη, Χαλκίδα, Κιλκίς, Κοζάνη, Τρίκαλα, Αλεξανδρούπολη και Χανιά.

Εθνική Ελλάδος σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 16