Φέγενορντ

Φέγενορντ
Η Φέγενορντ είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος της Ολλανδίας από την πόλη του Ρότερνταμ.

Η Φέγενορντ ιδρύθηκε το 1908 ως Βίλχελμινα, ενώ το 1912 υιοθέτησε το σημερινό όνομα. Έδρα της από το 1937 είναι το Ντε Κάιπ, ενώ ο ύμνος του συλλόγου λέγεται “Χέρι με χέρι”.Είναι μία από τις επιτυχημένες ομάδες της Ολλανδίας, έχοντας κατακτήσει 15 Πρωταθλήματα Ολλανδίας, 13 Κύπελλα και 4 Σούπερ Καπ, ενώ στην Ευρώπη έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών, 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ καθώς και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο.

Παράλληλα, είναι μία από τις τέσσερις ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από την Έρεντιβιζι, μαζί με τον Άγιαξ, την Αϊντχόφεν και την Ουτρέχτη. Η Φέγενορντ έχει έντονη και μακροχρόνια αντιπαλότητα με τον Άγιαξ, το De Klassieker όπως είναι γνωστό το ντέρμπι στην Ολλανδία. Παράλληλα, έχει αντιπαλότητα και με τις άλλες δύο ομάδες του Ρότερνταμ, την Εξέλσιορ και τη Σπάρτα.

Γήπεδο

Η Φέγενορντ χρησιμοποιεί το Στάδιο Φέγενορντ (ολλανδικά: Feijenoord Stadion) για τους εντός έδρας αγώνες της. Βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή του Ρότερνταμ και αποκαλείται Ντε Κάιπ, που στην ολλανδική γλώσσα σημαίνει “η μπανιέρα”. Κατασκευάστηκε το 1937 και η χωρητικότητα του φτάνει στις 51.117 θέσεις. Έχει φιλοξενήσει δέκα τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο πρώτος τελικός που έλαβε χώρα το 1963 ήταν του Κυπέλλου Κυπελλούχων μεταξύ της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Τότεναμ.

Τα εγκαίνια του σταδίου έγιναν στις 27 Μαρτίου 1937 με τον αγώνα Φέγενορντ-Μπέρσχοτ 5-2. Το πρώτο γκολ στο γήπεδο σημείωσε ο Λιν Φέντε. Στις 2 Μαΐου του ίδιου έτους έγινε ο πρώτος διεθνής αγώνας στο γήπεδο, με την Ολλανδία να αντιμετωπίζει το Βέλγιο, όπου και το νίκησε με 1-0. Το πρώτο ρεκόρ προσέλευσης σημειώθηκε το 1949, όταν 64.368 θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα Σίνταμ-Χέρενφεν, στο πλαίσιο πρωταθλήματος, ενώ αυτό το ρεκόρ καταρρίφθηκε το 1968 όπου σημειώθηκε νέο, με 65.427 θεατές να παρακολουθούν τον αγώνα Φέγενορντ-Τβέντε.

  • Ο πρώτος νυχτερινός αγώνας που έγινε με τη χρήση προβολέων ήταν στις 27 Νοεμβρίου 1957 μεταξύ της Φέγενορντ και της Μπόλτον.
  • Στο Ντε Κάιπ, εκτός από αγώνες ποδοσφαίρου, έχουν διεξαχθεί αγώνες πυγμαχίας και μοτοσικλέτας.
  • Το 1993 ανακατασκευάστηκε πλήρως ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, ενώ όλη η ανακατασκευή κόστισε 120 εκατομμύρια φιορίνια.
  • Οι ιθύνοντες της Φέγενορντ σχεδιάζουν την ανέγερση νέου σταδίου χωρητικότητας 70.000 θέσεων.
  • Παλαιότερα, η Φέγενορντ είχε χρησιμοποιήσει σαν γήπεδα το Στάδιο Κρομ Τσάντβεγκ και το Στάδιο Άφρικααντερπλαουν.

Φέγενορντ σχετικές ειδήσεις: