Φυλακές Κορυδαλλού

Φυλακές Κορυδαλλού
Οι φυλακές Κορυδαλλού είναι ένα από τα κύρια συμπλέγματα φυλακών της Ελλάδας, όπου φιλοξενούνται τόσο άνδρες όσο και γυναίκες με μέγιστη ασφάλεια.

Οι πιο διάσημοι κρατούμενοι είναι τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Η φυλακή του Κορυδαλλού χρησιμοποιήθηκε επίσης ως τόπος φυλάκισης των μελών της Χούντας από το 1975. Ο Νικόλαος Ντερτιλής ήταν το τελευταίο μέλος της φυλακής στη χούντα, που πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2013 σε ηλικία 94 ετών. Τον Νοέμβριο του 1995 σημειώθηκε μια τεράστια ταραχή, όπου οι κρατούμενοι πήραν τον έλεγχο της φυλακής για αρκετές ημέρες σε μια «μάχη» με τους φυλακισμένους και την αστυνομία.

Η φυλακή Κορυδαλλού ήλθε στο προσκήνιο όταν ο κρατούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας δραπέτευσε με ένα μισθωμένο ελικόπτερο δύο φορές (Ιούνιος 2006 και Φεβρουάριος 2009). Ακόμη, η φυλακή απασχόλησε την επικαιρότητα όταν ο Andrew Symeou, βρετανός υπήκοος, κρατήθηκε προφυλακισμένος το 2010. Ο Symeou κατηγορήθηκε ψευδώς για δολοφονία και εκδόθηκε στην Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλα όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για τη φυλακή σε ό,τι αφορά τον υπερπληθυσμό και την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων.

  • Το 2007 μια ειδική επιτροπή αποτελούμενη από ιατρούς του Τμήματος Επιθεωρήσεων Υγείας του Νομού Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ανέφερε ότι το νοσοκομείο και η ψυχική κλινική της φυλακής λειτουργούν χωρίς καν ελάχιστες συνθήκες υγιεινής, με τη γήρανση των υποδομών και τις μεγάλες ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί να βελτιώσει τις συνθήκες.
  • Από τον Μάιο του 2008 το τμήμα φυλακισμένων γυναικών μεταφέρθηκε στο σύμπλεγμα των φυλακών της Θήβας, μετά από πολλά χρόνια διαμαρτυριών και καταγγελιών προς την κυβέρνηση από τον Δήμο και τους κατοίκους του Κορυδαλλού.
  • Σήμερα, μόνο ένα από τα τρία τμήματα φυλακών γυναικών φιλοξενεί υπόδικες γυναίκες.

Φυλακές Κορυδαλλού σχετικές ειδήσεις: