Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η ανακοίνωση των ποινών

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η ανακοίνωση των ποινών
Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις 12:30 θα συνεχιστεί η διαδικασία που διεκόπη χθες βράδυ. Κρίσιμο αν θα τους αναγνωριστούν στους καταδικασθέντες ελαφρυντικά.

Σήμερα, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, στις 12:30 θα συνεχίσει η συνεδρίαση του δικαστηρίου που διεκόπει χθες αργά τη νύχτα. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως και θα ακολουθήσει η εξέταση των αιτημάτων των κατηγορούμενων, που ζήτησαν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Στο τέλος της διαδικασίας αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση των ποινών, καθώς και το ποιοι θα μπουν στη φυλακή από τους καταδικασθέντες για συμμετοχή και διεύθυνση της εγκληματικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, προχώρησε γρήγορα τη διαδικασία με τους συνηγόρους υπεράσπισης να παίρνουν τον λόγο για να ζητήσουν ελαφρυντικά για τους πελάτες τους.

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ, η έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου και έγινε γνωστό ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 12:30 σήμερα. Τότε αναμένεται να πέσει η αυλαία της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής με την ανακοίνωση των ποινών των μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Πλέον και θα φανεί ποιοι από τους καταδικασθέντες θα βρεθούν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Όπως προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια. Πάντως μία σημαντική παράμετρος που αφορά όσους κρίθηκαν ένοχοι είναι αν οι ποινές που θα τους επιβληθούν θα είναι εκτελεστέες ή θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, εάν δεν επιβληθούν ελαφρυντικά τότε η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής θα οδηγηθεί σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Σημειώνεται πως η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής χρησιμοποίησε τα ίδια επιχειρήματα για να τις αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά που αφορούν στον πρότερο «έντιμο» βίο και της μεγάλης διάρκειας της δίκης.

Ποια ελαφρυντικά ζητούν:

Τρία ελαφρυντικά ζήτησε μέσω του συνηγόρου του ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Πρόκειται γι’ αυτά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Αναφορικά με το σύννομο βίο, ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστηρίζει ότι δεν έχει έχει καμία καταδίκη. «Έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο».

Τρία ελαφρυντικά ζήτησε και η υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρινόταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη». Ο συνήγορός της τόνισε επίσης ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός. Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η υπεράσπιση του Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους, που του επεβλήθησαν.Για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Γιώργος Γερμενής ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σημείωσε ότι, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απαγγελία των κατηγοριών το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις», ανέφερε η συνήγορος του.

Ο Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης, ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων. Ο Νίκος Μίχος επικαλέστηκε την διαφωνία του με την Χρυσή Αυγή μετά την δολοφονία Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωριστεί πλην του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του μη εύλογου χρόνου της δίκης και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας. Ανέφερε επίσης, η υπεράσπιση ότι ο Νίκος Μίχος αγαπά τα ζώα και παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα.

Ο συνήγορος του Κώστα Μπαρμπαρούση αιτήθηκε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. “Η διαφορετική εκτίμηση της Εισαγγελέως και του δικαστηρίου δημιουργεί την προσδοκία ότι η κατ’ έφεση δίκη, που θα έχει διαλυθεί το κόμμα, θα γίνει σε άλλες συνθήκες» είπε.

Όσον αφορά τον καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. «Ο Γιώργος Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου», είπε ο συνήγορός του και τόνισε πως ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό. Τέλος, από την πλευρά του Γιώργου Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Οι δηλώσεις της Μάγδας Φύσσα έξω από το Εφετείο

Η Μάγδα Φύσσα, αναφερόμενη στην ενοχή των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του γιου της υπογράμμισε: «Αυτό περιμέναμε αυτό ήταν το ζητούμενο, είναι μια ιστορική νίκη». Παράλληλα, ευχήθηκε η σημερινή ημέρα όπου συνεχίζεται η δίκη να είναι σαν την αυριανή. Όπως ανέφερε, η απόφαση του δικαστηρίου αποτέλεσε «νίκη της δημοκρατίας». Αυτή η νίκη οφείλεται, σύμφωνα με την ίδια από την μία στον γιο της Παύλο που «άντεξε εκείνα τα τέσσερα λεπτά και υπέδειξε τους ενόχους» και από την άλλη στην πολιτική αγωγή που «όλον αυτόν τον καιρό αγωνίστηκε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments