Γιάνης Βαρουφάκης

Γιάνης Βαρουφάκης
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός, επικεφαλής του κόμματος ΜΕΡΑ25. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει γεννηθεί στις 24 Μαρτίου 1961 στην Αθήνα. Είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διατέλεσε Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος καθώς και Διευθυντής του Διδακτορικού Προγράμματος Οικονομικών Επιστημών. Παράλληλα, είναι Επίτιμος Καθηγητής Συγκριτικής Νομικής, Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής στο International University College του Πανεπιστημίου του Τορίνο, Επισκέπτης Καθηγητής στο Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Επίτιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία.

Τον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών, με πάνω από 140 χιλιάδες σταυρούς προτίμησης, και διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από τις 27 Ιανουαρίου έως την παραίτησή του την 6η Ιουλίου του 2015.

Πατέρας του είναι ο Αιγυπτιώτης Γεώργιος Βαρουφάκης. Ο Γεώργιος Βαρουφάκης γεννήθηκε στο Κάιροτο 1925, με καταγωγή από το Ρέθυμνο. Χημικός, πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Χαλυβουργικής, είχε φυλακιστεί και εξοριστεί στη Μακρόνησο για τις αριστερές του πεποιθήσεις. Η μητέρα του Ελένη, είναι επίσης χημικός με καταγωγή και αυτή από το Ρέθυμνο, από το Άδελε συγκεκριμένα.

Από το 2000 είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν) καθώς και «Economist-in-residence» στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τους τίτλους «Rational Conflict» (Blackwell, 1991), «Foundations of Economics» (Routledge, 1998), «Θεωρία Παιγνίων».

Πολιτική σταδιοδρομία

Το Νοέμβριο του 2014 ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε σε ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά και τον Γιάννη Δραγασάκη ένα σχέδιο για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών μέσω του Taxisnet, που στόχευε στο να διατηρηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2015. Τον ψήφισαν περίπου 140.000 άνθρωποι. Στις 6 Ιουλίου του 2015, διαφωνώντας με την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μη λάβει υπόψη το «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού των Οικονομικών, αποχωρώντας από την κυβέρνηση. Στις 9 Φεβρουαρίου του 2016 προχώρησε σε συνεργασία με τον Κροάτη φιλόσοφο Srećko Horvat στην ίδρυση του πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης DiEM25, στο Βερολίνο.

Στις 26 Μαρτίου του 2018, ο Γιάνης Βαρουφάκης ιδρύει τον εκλογικό βραχίωνα του DiEM25 στην Ελλάδα, το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής – ΜέΡΑ25. Το κόμμα του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Συγγραφικό έργο

  • Μικροοικονομικά υποδείγματα μερικής και γενικής ισορροπίας (από κοινού με τον Νίκο Θεοχαράκη). Αθήνα: Τυπωθήτω. 2005.
  • Θεωρία παιγνίων: Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες. Αθήνα: Gutenberg. 2007.
  • Πολιτική Οικονομία: Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής. Αθήνα: Gutenberg. 2007.
  • Κρίσης λεξιλόγιο. Αθήνα: Ποταμός. 2011.
  • Παγκόσμιος Μινώταυρος: Τα πραγματικά αίτια της Κρίσης. Αθήνα: Λιβάνης. 2012.
  • Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία. Αθήνα: Πατάκης. 2013.
  • Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ (από κοινού με Γκάλμπρεϊθ και Στ. Χόλαντ). Αθήνα: Ποταμός. 2014.
  • Η Γένεση της Μνημονιακής Ελλάδας (Ένα χρονικό της κρίσης). Αθήνα: Gutenberg. 2014.
  • Η Αρπαγή της Ευρώπης: Οι ρίζες της καταστροφικής διαχείρισης μιας αναπόφευκτης κρίσης. Αθήνα: Πατάκης. 2016.
  • Ανίκητοι Ηττημένοι: Για μια Ελληνική Άνοιξη μετά από ατελείωτους μνημονιακούς χειμώνες. Αθήνα: Πατάκης. 2017

Γιάνης Βαρουφάκης σχετικές ειδήσεις: